Doğrudan bu kritik değişimin teknik karşılığına odaklanacak olursak; bir şirketin Vergi Kimlik Numarası (VKN) değişiyorsa, bu durum İsgKatip sistemi için aslında "yeni bir tüzel kişilik" doğduğu anlamına gelir. İtiraf etmek gerekirse, 2026 yılındaki dijital veri akışında vergi numarası değişikliği, sadece bir isim güncellemesi gibi basitçe yansımaz; bu işlem genellikle bir nevi değişikliği (örneğin Limited'den Anonim Şirket'e geçiş) veya bir şirket birleşmesi/devri sonucunda oluşur.
Vergi numarası değiştiğinde İsgKatip sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğini aşağıda samimi bir dille özetledim.
İzlenmesi Gereken Adımlar:
Özetle: Vergi numarası değişikliği sistemi sıfırlar. Manuel bir bildirim yerine, yeni SGK sicil numaranız üzerinden tüm uzman ve hekim sözleşmelerini baştan yapmanız ve onaylamanız şarttır.
Vergi numarası değiştiğinde İsgKatip sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğini aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Vergi No Değişince Sözleşmeler Ne Olur?
İşin aslına bakarsanız, vergi numarasının değişmesi hemen hemen her zaman SGK sicil numarasının da değişmesine neden olur. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında vergi numarası değişen firmaların %100'ünde eski sicil numarasına bağlı tüm İsgKatip sözleşmeleri sistem tarafından otomatik olarak feshedilmiş (iptal olmuş) sayılır. İstatistikler gösteriyor ki, eski VKN ile yapılan atamalar yeni VKN'ye hukuken aktarılamaz, bizzat uyarayım istedim.2. Bildirim ve Güncelleme Rotası
İtiraf etmek gerekirse, İsgKatip üzerinde "Vergi No Güncelle" gibi bir buton yoktur. Süreç tamamen SGK üzerinden tetiklenir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Vergi numaranız ve buna bağlı yeni SGK numaranız tescil edildiği an, İsgKatip'te sıfırdan bir iş yeri tescili yapıyormuş gibi hareket edin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.İzlenmesi Gereken Adımlar:
- SGK Tescili: Yeni vergi numaranızla bağlı olduğunuz SGK merkezinde yeni bir iş yeri dosyası açtırın.
- İsgKatip Girişi: Şirket yetkilisi kendi e-Devlet şifresiyle girip "İşyeri Seç" menüsünden yeni SGK sicil numarasını bulup aktif etmelidir.
- Yeni Atamalar: Eski uzman ve hekimlerinizle, yeni sicil numarası üzerinden sanki ilk defa çalışıyormuş gibi "Yeni Kayıt" yaparak sözleşmeleri baştan onaylayın.
3. OSGB'ler İçin Durum Farklı mı?
Eğer vergi numarası değişen taraf siz değil de hizmet aldığınız OSGB ise, bu durumda OSGB'nin yetki belgesinin de yeni VKN'ye göre güncellenmesi gerekir. 2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, yetki belgesi güncellenmeyen bir OSGB'nin sözleşme yapmasına izin vermez. Bu durumda sizin yapmanız gereken tek şey, OSGB'nin yeni VKN/unvanı sisteme düştüğünde eski sözleşmeyi feshedip yenisini onaylamaktır haliyle.Özetle: Vergi numarası değişikliği sistemi sıfırlar. Manuel bir bildirim yerine, yeni SGK sicil numaranız üzerinden tüm uzman ve hekim sözleşmelerini baştan yapmanız ve onaylamanız şarttır.