Sağolun
Sayenizde her iki yönetmeliği yeniden okudum
En azından sınava hazırlık oluyor yönetmelik okumak.
Öncelikle yönetmeliklere bakalım :
1) BİYOLOJİK ETKENLERE MARUZİYET RİSKLERİNİN ÖNLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK'te Biyolojik etkenler : " Md.4, b) Biyolojik etkenler: Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, genetik olarak değiştirilmiş olanlar da dâhil
mikroorganizmaları, hücre kültürlerini ve insan endoparazitlerini," şeklinde tanımlanmıştır.
2) TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ'nde ise TOZ'un tanımı "Md.4, k) Toz: Bu Yönetmeliğe göre işyeri ortam havasına yayılan veya yayılma potansiyeli olan
parçacıkları," olarak tanımlanmıştır.
Sibel Turan Açar hanımefendinin yazdığı cevabın da dayanağı için ilgili dokümanı yüklüyorum, lütfen inceleyin. Bu dokümanda "2.3.2. Tozların Sınıflandırılması" alt bendini incelerseniz, neden biyolojik risk etmenleri içine dahil edildiğini anlayabilirsiniz. (Ben anlayamadım, yani bakanlık tarafından yayınlanan iki yönetmelik var ve bu yönetmeliklerdeki tanımlar açık ve sarih. Fakat bu konuda bir İş Yeri Hekimi ya da Meslek Hastalıkları Uzmanı çok daha açıklayıcı bilgi verebilir ve bizleri aydınlatabilir, diye düşünüyorum. )
Dolayısı ile mevcut yönetmeliklere göre Toz'u fiziksel risk faktörleri arasında değerlendirmek gerekir. Ancak solunan tozlar fiziksel ve kimyasal yapılarına göre çeşitli hastalıklara yol açarlar yani bu bir sonuçtur.
İyi çalışmalar dilerim