Semih Bey , eğitim firmalarının durumu abarttığı ve reklam kampanyalarının içeriği boşalttığı ortada. Şu an sertifika almaya hak kazanan 2000 küsür TMGD olduğuna göre, TMGD başına 8 kadar firma düşüyor olması lazım. Ama çalışma bakanlığında kaydı olan 900 küsür TMGD var. Aslında durum çok karanlık değil. Sadece mevcut ilanlar işverinin zihniyetini ortaya koyuyor. Yani kişi bu işi ek olarak yapsın yeri geldiğinde KYT, AR-GE işlerini yürütsün diyor firmalar. Hem İSG, hem TMGD ve hem de mühendis olsun vs...
Bana öyle geliyor ki, bu işin geleceğini TMGD 'ler belirleyecek. Firmaların neyi dayattığından ziyade TMGD 'nin mesleki anlamda ne ortaya koyduğu belirleyecek. Kursa giderken hocamız ''sakın size dayatılmaya çalışılan başka işi kabul etmeyin. Hatta gün konusunda bile çalışma koşullarınızı siz belirleyin '' demişti.
Bu arada Semih Bey ben henüz on beş gün önce TMGD olmaya hak kazandım. Benden daha çok tecrübesi olan insanlar size daha çok yardımcı olacaklardır. Benim (ancak) 15 günde yaşadığım şu; kurs sürecinde '' siz sınavı verin bize 200 küsür TMGD lazım'' diyen danışmanlık-eğitim firmaları hiçbir dönüş yapmadı. İş başvurusu yaptığım firmalardan bazısı başvurularımı '' bize lojistik mevzuatına hakim(lojistik sertifikası lisans veya önlisans vs) '' kişi lazım diyerek, bazısı ise biz Çevre Mühendisi istiyoruz diyerek geri çevirdi. Oysa TMGD olmak için ikisine de gerek yok. Gerçekten başka birşey arıyan firmalar var. TMGD sertifikasını sanki sürücü ehliyeti gibi görüyor adam. Hani ehliyeti olan mühendis der gibi. ''TMGD sertifası olan dış ticaret uzmanı arıyorum ben'' diyeni gördüm. Haa tablo bu kadar karanlık mı ? değil... Bütün firmalar bu şekilde mi yaklaşıyor? Hayır... Sadece işin geleceği hakkında fikir veriyor bize. Şu an firma bağlayan ve çalışan arkadaşlar mevcut. kimi kendisi bu işi yapıyor. Kimi danışmanlık firması çatısı altında.
Zaman... zaman gösterecek.
Danışmanlık firması altında bu işi yapmak sizce ne derece mantıklı. Tek artısı iş olanağı sunması sanırım değil mi ?