merhaba arkadaşlar, peki sınav yapmak zorunlu ise sınav geçme notu kaç olacak? Bunu nasıl belirleyeceğiz ? Bilgisi olan arkadaşların cevabını bekliyorum. Teşk.
Yürürlükteki mevzuatta sorduğunuz soruya dair kesin bir cevap bulunmamaktadır. Muhtemelen sizin de bildiğiniz gibi ilgili Yönetmelik'te şu ifade yazılıdır:
Verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenerek ihtiyaç duyulması halinde, eğitim programında veya eğiticilerde değişiklik yapılır veya eğitim tekrarlanır.
[1]
Dolayısıyla çalışanlara verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirmenin ne şekilde yapılacağı açık değildir.
Uygulamada genel teamül 10 sorudan oluşan test biçiminde bir sınav yapılmasıdır. Yapılan sınavda kabul gören geçer not; 7 soruya doğru yanıt verildiğinde 100 tam puan üzerinden alınan 70 puandır. Böyle bir teamülde geçer notun 70 puan kabul edilmesi muhtemelen iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği sınavlarında geçer notun bu olmasından kaynaklanmaktadır. "Sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır, sınav sonuçlarına itirazlar sınavı düzenleyen kurum tarafından sonuçlandırılır."
[2]
Yetişkin eğitiminde amaç, katılımcılarda verilen eğitim doğrultusunda davranış değişikliğine sebep olabilmektir. Bu kapsamda düşünüldüğünde söz konusu yazılı sınavda alınan herhangi bir puan,
soruların içeriğine ve soruluş tarzına bağlı olmakla beraber
genelde katılımcılara yapılan bilgi yüklemesine dair bir ölçüm sonucudur. Yapılan faaliyet ise eğitim değil öğretim olarak değerlendirilebilir.
[1]ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 15.05.2013/28648)
MADDE 12 –(6)
[2]İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK(Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 29.12.2012 / 28512)
MADDE 28 – (4)