- Katılım
- 17 Ara 2010
- Mesajlar
- 3,013
- Tepki puanı
- 3,508
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (B)
PEROKSİT'LER
(Organik ve İnorganik)
A) Özellikleri : Toz, pasta ve sıvı halde bir maddedir. Peroksitlerin pek çoğu kuvvetli sıcaklık altında kendiliğinden tutuşma eğilimindedir. Yanabilir, patlayıcıdır. Çok zehirlidir. Bazı organik peroksitle yalnızca farklı, flegmatize etkisi olan karıştırılarak kullanılabilir ki böylece patlama tehlikesi önlenmiş olur.(Organik ve İnorganik)
B) Kullanma Yerleri : Oksidasyon yapıcı ve bilhassa sun'i maddelerin polimerizasyonunda katalizör olarak kullanılır. Peroksitler etileter, ketonlar ve tetrahidrofuran gibi sıvılarla bileşik yapar. Bunlar yanmaya ve patlamaya neden olur.
C) Tehlikeleri : Cilt ve ince deri üzerinde kuvvetli tahriş yapar. Organik peroksitlerin ve buharlarının göze kaçması, iltihaba, sert doku yaralarına ve körleşmeye neden olur.
Ç) Korunma : Havalandırma gereklidir. Peroksitlerle çalışırken kesinlikle koruyucu gözlük ve geçirmez eldiven kullanılmalıdır. Buharları ve tozları çıktığı yerden emilmelidir.
D) İlk Yardım : Deri üzerine sıçrayan peroksitler %5 lik sodalı su eriyiği veya alkolle alınmalı, bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Göz tahrişleri su ile derhal iyice silinmelidir. Hemen tıbbi müdahale yapılmalıdır.