SIFIR İŞ KAZASI PROJESİ

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2012
Mesajlar
638
Tepki puanı
813
arkadaşlar,bazı yorumları okudukça şunu anladım...işçilerden önce biz uzmanların kafası değişmeli....
akın bey kendine göre bir hedef belirlemiş ve bunun için bazı çalışmalarda bulunmak istiyor..en azından yola çıkmaya karar vermiş...gerçekleşir veya gerçekleşmez onu şimdiden bilemeyiz elbette ama,en azından bunun için bir çaba sarfetmek,kafa yormak istiyor...biliyoruz ki işi kazalarının %2-%5 i zaten önlenemez kazalar...ama geriye kalan %98-%95 sini sıfıra indirgemek buradaki belirlenen hedef...adı üstünde proje...
''işçileri kovun, işletmeyi kapatın,çalışmayın sıfıra indirgersiniz''.....çözümü bu kadar basit olmamalı değilmi..??
 

akincaylak_35

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Ara 2011
Mesajlar
86
Tepki puanı
16
Meslek
Uzman (C)
bende duyduklarıma sasırıyorum suan işçileri kovun fabrikayı kapatın vs vs arkadasların bu ıse baslamadakı amacı sanırım yasal prosedur yerıne getırmek.arkadaslar iş kazalarının %88 tehlikeli davranıslardan ,%10u tehlıkelı durumlardan gerceklesiyor.tehlıkelı durumların ortadan kaldırılmasında sorun yasamıyorum zaten.davranışsal sorunlardan dolayı bu projeyı baslatma geregı hıssettım ve burda baska arkadaslarında faydalanması ve fıkır verme acısından burda paylastım ve bılgı alıs verısınde bulunmak ıstedım ama hata yapmısım sanırım.arkadaslara tekrar soyluyorum ıscılerı kov orayı burayı kapat sonuc işsiz iş güvenliği uzmanları topluluğu kulaga hıc hos gelmıyor.

yardımlarını esırgemeyen arkadaslara tesekkur ederım ...
kazasız gunler.
 

ErolD

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ara 2011
Mesajlar
93
Tepki puanı
324
Arkadaşlar ödül ve ceza sistemi sırf isg değil, performans takibi, prim gibi birçok alan ve dönemde sıkıntı ve problem çıkartabilmektedir. Bunun en büyük sebebide uygulanmasında yaşanan hatalardır. İş kazasız gün'e ödül konulduğunda ramak kala ve gerçekleşen ufak çağlı kazaların çalışanlar tarafından bildirilmediği gizlendiğini paylaşmıştı arkadaşlar. Buna ek olarak ceza sistemindede benzer sıkıntılar yaşanmakta. Ama her iki sistemde bu tarz sıkıntıların sebebi çalışanların sistemi kendi çaplarında şekillendirmeye çalışmasından kaynaklanıyor. Bunudu ancak iyi bir eğitim ve en önemlisi düzenli etkin ve verimli takip sağlamaktadır.Ödül sistemini daha çok Kaizen sistemlerinde oturtmak gerekiyor kanımca. Staj döneminde özellikle Toyota fabrikasında gördüğüm uygulamalar hem çalışanları motive ediyor hemde şirkete karşı aidiyet duyguları artıyor. Mevcut durumu geliştirmelerinde yaşanan iş gücü kaybının yıllık belli bir getirisinden bir yüzde ile veya benzer cazip ödüller ile teşvik edilebilir ama önemli olan burda yapılan herşeyin sayısal olarak hesaplanabilir olması. Bu sistemlerdede en tehlikeli ayağı da çalışanların mevcut imkanları kendi çaplarında değiştirmelerine izin verilmesi.
Balık kılçığı ve benzer yöntemlerin amacı sorunun kaynağına inebilmenizdir. Kullancağınız şemanın şekli hiç aklınızı karıştırmasın(balık kılçığı,ağaç vb), bu sistemlerin maksatı gazeteciliğinde temeli olan"ne? ne zaman? nerede? nasıl? neden? kim?" sorularını sorarak temeline inmenizdir. Bu soruları sorununuza 1 kere değil verilen her cevap için tekrarladığınız zaman artık daha fazla cevap yoksa temel soruna inmişsinizdir demektir :) Tek farkı farklı teknikler uygulandığında mesela balık kılçığı (fishbone analysis) 6 ana başlık altına toplarsınız bütün bu soruları. Bu başlıklarda Ekipman, İşlem, İnsan, Malzeme, Çevre, Yönetim. Bu sistemde inanlılırki bir sorun olduğunda bu 6 başlığın sorun ile kesin alakası vardır ve bunlarada sebep olanlara inerek yapılan çizgiler arttıkça dışardan yüzeysel baktığınızda balık kılçık şekli çıktığı için bu analize böyle isim verilmiştir. Birkaç cümlede daha basit nasıl açıklarım bilemedim :) Ama daha detaylı bilgi almak için internetten arayabilirsiniz. Bu analizlerin hepsinde sorunu kökten halletmek için bu soruların hepsinin cevabına çözüm bulmanız gerekmektedir. En temel sebepe çözüm bulmanız bazen sorunun yok olmasına sebep olmaz. Bu zamanda atladığınız bir cevap olmuştur. Zaten etkin bir şekilde risk analizi yapıyorsanız aslında farkında olmadan balık kılçığı ve benzer uygulamaları farkında olmadan uygulamış olursunuz. Bu sistemleri eski usul üretim mühendislik sistemleri açısından karşılaştırcak olursak amerikan sistemindekiler ufak bir ekip kurar mühendis ve yöneticilerden oluşan ve bütün bunları onlara yaptırır. Japon üretim sistemindekiler ise bu süreçlere çalışanları dahil eder ve elit grup onları yönlendirip sonuçları analiz eder.

Bu yüzden ister ödül, ceza sistemi olsun ister sorunları çözme sistemi olsun, ne olursa olsun çalışanların bu süreçlere dahil edilmesi gerekir(risk analizlerinde bile çalışanları dahil etmek gerekmektedir bana göre). Sistemi kuran ve takibini yapacaklar olarakta, çalışanların bu sisteme göre eğitilmesi, sistemin takibini yapmak ve gereken yerlerdede sistemin eksikliklerini gidermek yine bizim görevimizdir.
 

ErolD

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Ara 2011
Mesajlar
93
Tepki puanı
324
Bahsedilen bu çözümleme teknikleri daha çok iş yerinde kaliteyi yükseltme,maliyetleri en aza indirgeme konularında kullanılıyor.işyerinde aynı işi veya benzer işi yapan 5-6 çalışan bir ekip oluşturur(kalite çemberi),gruba bir ad verilir(çember adı),bir lider seçilir(çember lideri).kendi işleri ile ilgili en önemli bir sorunu ele alır,en fazla 3-4 ay içinde sorunu çözerler( balık kılçığı-hata ağacı- p.u.k.ö-beyin fırtınası vs yöntemler ile) ele alıp çözdükleri sorunu yönetime sunum yaparlar(önceki durum-şimdiki durum).Burada çalışanın işveren tarafından tanınması,kendini göstermesi - işvereninde katılımları ve çalışmaları ödüllendirmesi durumu esastır.
Bu döngünün sağlıklı olarak işlemesi için çalışanlara Kalite Çemberleri eğitimi verilmesi gerekir.Bu sistem japonların çok titizlikle uyguladıkları ve tüm dünyaya japonyadan yayılan kaizen sistemidir.
İSG çalışmalarında kullanılması gayet verimli olacaktır diye düşünüyorum.
Konu hakkında bilgi birikimimi paylaşmaktan memnun olurum.
 

yusuf.dulda

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Eki 2011
Mesajlar
89
Tepki puanı
75
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
tabii.. ancak şu anda taslağa ulaşabilecek bir yerde değilim.. Pazartesi günü paylaşabilirim..
Merhaba Pazartesiyi fazlasıyla geçtik ama denetimler nedeniyle yeni aklıma geldi.. Söz verdiğim üzere SARI KART UYGULAMA TASLAĞI... iyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • DİKKAT SARI KART!!.doc
    40 KB · Görüntüleme: 129

Yeliz Çelik

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
1 Eyl 2012
Mesajlar
119
Tepki puanı
183
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Fabrikamızda bir hedef belirledik 180 gün iş kazası olmadığında tüm personel pasta kestik, şimdiki hedefimiz 360 gün. ona da ulaştığımızda yine bir pasta keseceğiz bu da bir teşvik olabilir..
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.