Ben bir süt fabrikasına RD yaptım geçenlerde,tam iki ay sürdü,en az 10 kere gittim fabrikaya.Önce RD'yi birlikte yapacağım ekibi seçtik işverenle.Gıda mühendisi,kazan ustası,peynir üretimindeki 2 kişi,bir şoför ve bir elektrikçi seçtik.Dedim ki işverene her geldiğimde bu arkadaşlarla RD için toplanmamız lazım.O da mecbur kabul etti çünkü yasa işyerinde kurulacak bir ekip yapar diyor.Sonra arkadaşları topladım,RD nedir,nasıl ve ne için yapılır konularında eğitim verdim,birkaç Örnek çalışma yaptık ve topu topu bu iş 2-3 saat sürdü.Sonra herkes kendi tesbitlerine ve bakış açılarına göre bir tehlike listesi oluşturmak üzere ayrıldık.Sonraki toplanmalarımızda tek tek tehlikeleri ele aldık,önlemleri belirledik,sonra da imza altına aldık ve iş bitti.Bu arada şunu da söyliyim,Öncelik sırasında kırmızı renkle tepelerde olan pek çok tehlike vardı,Sarı renkte ortalarda yer alan tehlikler de.Baktık ki kırmızılı olanların giderilmesi için biraz yatırım ve biraz da zaman gerekiyor.Sarı olanlara baktık ve çok basit ve hızlı tedbirlerle giderilebileceklerini gördük.Bir ay içinde sarıların hepsini yeşile çevirdik.Kırmızıları yeşile getirmek için yaklaşık bir yıllık bir süreç belirledik.Şimdi soruyorum bu öncelik sırasını belirlerken neyin önceliğini belirliyoruz bilen var mı?Puanlamalara göre kırmızılar öncelikli olmalıydı ama nedense sarılar önce tamamlanmış oldu.
Ben o fabrikaya gidip gelirken en az 500 TL benzin yaktım.Her gidişimde 5-6 saatimi orada harcadım,evimde harcadığım süreler hariç.Eğitim yaptım,bi dünya çene çaldım,gürültülü yerlerde yüksek sesle açıklamalar yapmaya çalışırken iki kez sesim kısıldı ama alın terimin karşılığını aldım.Aynı işi yapan yakındaki bir fabrikaya başka bir şehirden İG uzmanı gelmiş her şey dahil 600 TL ye anlaşmışlar.Bu kişi iki kez fabrikaya otobüsle gelse gitse 200 TL yapar.sizce gelip gider mi hayır.Oturup önceden yazdığı RD Formunu mail atacak ya da imzalayıp kargoyla gönderecek.Patronda onları alıp arşivleyecek.Yıllarca tozlu raflarda kalacak.Ne o patron o RD nin ne olduğunu ne işe yaradığını bilecek,ne de müfettiş geldiğinde gayriciddi hazırlanmış bir RD gördüğünde bunun hesabını soracak.Bu böyle sürüp gidecek.Ha bi de öyle RD ler gördüm ki A sınıfı (emekli iş müfettişi)uzmanların yaptığı,Yani afedersiniz ama sistemi ve düzeni en iyi onlar bildikleri için en sallama RD lerde onların bürolarından çıkmış.Bizim yeni genç arkadaşlar da onların izinden gidiyor kanımca.Ama istisnalar var onları kesinlikle tenzih ederim.Benim 5000 TL fiyat verdiğim bir fabrikaya bir başka OSGB 8000 TL fiyat vermişti ve fabrika pazarlık istediğinde OSGB kabul etmedi.Yapılacak RD ler için zaman ve emek gerektiğini bu fiyatın altında yaparlarsa para kazanamayacaklarını söylediler.İşi ben aldım ama ne yalan söyliyim dolu dolu üç ayımı da bu fabrika yedi.Gerçekten de 5000 TL az fiyat vermişim.Zaten koskoca fabrikaya 1000 TL gibi komik rakamlar vrenlerin olduğunu da duyduk,ama fabrika yönetimi bilinçli olduğundan o kişleri pek kaale de almamışlar.