S.No:11 İskele Kontrolü / Kurulurken
Düzeltme : İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü - Md.19
(1)
Son 7 gün içerisinde yetkili bir şahıs tarafından kontrol edilmiş olmalıdır.
(2)
Dayanıklılığının veya sabitliğinin bozulması halinde veya hava koşulları nedeniyle bir kısmının yer değiştirmesi halinde yetkili bir şahıs tarafından yeniden kontrol edilmiş olmalıdır.
(3)
Matbu form üzerinde tesbit edilmiş detayları içeren ve kontrolu yapan sahıs tarafından imza edilmiş olan kontrol raporu, İnşaat Genel Siciline geçirilmiş veya iliştirilmiş olmalıdır.
Dolayısı ile, "Kurulurken" ifadesi yerine "her 7 günde bir veya gerektiğinde" ifadesi daha uygun olacaktır.
S.No:12 Güvenlik Uyarı Levhaları / Yılda bir
Kullanılan Güvenlik Uyarı Levhalarının sağlamlığı, üzerindeki işaretlerin boya dayanıklılığı, zaman içindeki sabitlendikleri yerlerin durumları vb. konular dikkate alındığında "Yılda bir" ifadesinin "Gerektiğinde" şeklinde düzeltilmesi uygun olacaktır.
S.No:7 Kompresör / Yılda bir / İSG TÜZÜĞÜ MD.244
Tüzükte bu şekilde belirtilmesine rağmen, kompresör sabit mi yoksa seyyar mı olduğu önemli. Seyyar kompresörler daha aktif kullanıldıklarından dolayı, zaman içinde bir çok emniyetsiz duruma yol açabilecekleri gibi (hava hortum kilitlerinin korozyonu, mekanik arızaları vb.) arıza oranları da yüksek olabilmektedir. Dolayısı ile, kullanılan kompresörün el kitabında belirtilen bakım sürelerinin dikkate alınması daha uygun olacaktır. (Benim şahsi fikrim, resmi kitaplarda yazan değerlerin de dikkate alınması esnasında aynı zamanda ekipman üreticisinin, ürünün el kitabında belirtilen teknik değerlendirme ve uyarıların dikkate alınmasıdır)
Aslında biraz daha yazabilirdim ama kural kitabı olan bir tüzük var.
Yani şimdi burada mevcut yasal bir dokumanı kritik edemeyiz.
Ancak tüzükte belirtilen sürelerin çoğu, yapılan işin ağırlığı ve yoğunluğu karşısında çok uzun periyodlar. Örneğin, eğer çelik montaj işi yapılıyor ise, caraskal, opcuk, trifor gibi kapalı mekan kaldırma ayarlama ve gerdirme aletleri haftada bir kontrol edilmeli, arızalı olanlar derhal sahadan çıkarılmalıdırlar.
Ayrıca listenizde :
kaldırma ekipmanları olan bez ve çelik sapanlar, kilitler vb. bakım ve kontrolleri,
Elektrik kaynak arabaları,
Gazaltı kaynak ekipmanları,
Elektrikli el araçları (Taşlama motorları, Hilti vb.)
bunları da ilave ederseniz, uygun olur diye düşünmekteyim.