Aşağıdaki madde okunduğu zaman, ne yazık ki mesleğinde başarı elde edememiş arkadaşlarımız ya da TR'deki iş imkanları kısıtlı bir alandan mezun olan arkadaşlarımız İş Güvenliği Uzmanlık Belgesi'ni alınca bunu bir meslek dalı olarak karşımıza çıkartmaktadırlar. Şu anda İş Güvenliği Teknikerliği bölümlerinin açılması ve yüksek lisans programlarının açılması nedeniyle meslek olması için temeller atılıyor olsa bile, ülkemizde İş Güvenliği Uzmanı, ya da İş Güvenliği Mühendisi diye bir lisans programı olmayıp, İş Güvenliği bir meslek değil, mesleğin üzerine alınan bir dalın uzmanlık belgesidir. Yani meslektaşım olan arkadaşlar bilir, biz makine mühendisiyiz ama gidip odada miem'in kurslarına katılıp, sınava girip, akredite olarak mekanik tesisat uzman mühendis belgesi, doğalgaz iç tesisat yetkili mühendis belgesi vb. uzmanlık belgeleri alarak o alanda faaliyet gösterebiliriyoruz. İş Güvenliği Uzmanlığı'nında şu anda bundan bir farkı yoktur. Yakın gelecekte de işverenler, bir mühendis ilanı verdiğinde İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip olan diye eleman arayacaklardır. Bunun ilk adımını İnşaat Mühendisi arkadaşlarım bilir, şantiye şeflerinde uzmanlık zorunluluğu gelmektedir. Ben bir mail grubunda üzülerekte olsa bir arkadaşımızı lütfen adınızın altına İş Güvenliği Uzmanı yazdığınız gibi, lisans programınızda aldığınız unvanınızıda yazarmısınız diye uyarmıştım. Şu anda şahsi kanaatim, her ne kadar bir sınav olsa da, bu sınav bazı zamanlarda zor, bazı zamanlarda kolay olsa da, bir sınava girerek, hiçbir bilimsel çalışma yapmadan, bir meslek sahibi oldum artık bizim odamızda olsun diyerek sonuca ulaşılmaz. Bu alanda oda kurmak, Türkiye'deki odaların yapılarına bakıldığında amaç mesleki birlik ve beraberlik olsa da odalar ne yazık ki bilimsel çalışma ve araştırmaların içerisinde yer alacağına siyasetin içerisinde yer aldığından dolayı imkansız gibi görünmektedir. Ülkenin genel gidişatına bakılırsa da odaların yakın gelecekte yetki kısıtlamaları illa ki olacaktır. Odaların kurulması ile ilgili aşağıdaki madde incelenirse, bu işin yasal olarakta önünde engeller olduğu görülecektir. Burada yapılacak en iyi şey, eğer amaç bilgi paylaşımı, sosyalleşme, mesleki birliktelikse, şahsi çıkarlardan uzak, yerel dernekleşme faaliyetleridir. Tabii burada da bir dernek enflasyonu görülecektir. Bu dernekleride federasyon ve konfederasyon adı altında toplayabilir ve aynı lisanı konuşmasını sağlayabiliriz. Kimi arkadaşım bu işi uzmanlık olarak görüyordur, kimisi meslek olarak görüyordur, inşallah Allah herkesin gönlüne göre verir. Birçok sefer ücretler hakkında yazmama karşın kişi sayımız fazla olduğu için netlik sağlanamamıştır ve sağlanamayacaktırda. Şimdilik herkes kendi ederini kendi bilecek, ve unutmamak gerekir ki,
HER İNSAN YAPTIKLARI SONUCUNDA LAYIK OLDUĞU YERDEDİR.
Odaların Kurulması
Madde 47: Mevcut olanaklar ve koşullar elverişli ise her meslek dalı için Birlik Genel Kurulu kararı ile yalnız bir Oda açılabilir.
Odalar tüzel kişiliğe sahiptir.
a) Bir Odanın Genel Kurulunda, Odaya bağlı olan bir meslek kolu mensuplarının ayrı bir Oda kurmalarının önerilmesine karar verilmesi ya da herhangi bir Odaya bağlı bir meslek kolu mensuplarının en az üçte ikisinin ayrı bir Oda kurmak istemesi halinde, bu isteklerinin ilk toplanacak Birlik Genel Kurulunun kararına sunulmak üzere, Oda Yönetim Kurulunca Birlik Yönetim Kuruluna gönderilmesi zorunludur.
b) Sayıları ayrı bir Oda kurmaya elverişli olmayan meslek mensupları, Birlik Genel Kurulu kararı ile meslek ve çalışma koşullarına en yakın Odaya kaydolurlar. Ancak, iki Birlik Genel Kurulu arasında doğabilecek bu tür sorunların çözümü için, bu gibi meslek sahiplerinin kaydolabileceği Oda, Birlik Yönetim Kurulunca saptanır ve Odaya ilk Genel Kurula kadar geçici kayıtları yapılır.
c) Yeni bir Odanın açılması durumunda, bu Odaya kaydolması gereken üyelerle ilgili her türlü kayıt evrakı ve belgeler, bu üyelerin daha önce kayıtlı bulunduğu Oda ve Odalar tarafından yeni kurulan Odanın yazılı isteği üzerine, bu Odaya en geç bir ay içinde gönderilir.
d) Yeni kurulacak Odanın ilk Genel Kurul çağrısı ve açılışı, Birlik denetiminde yapılır. Genel Kurul hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere, TMMOB Yönetim Kurulu tarafından ilgili ihtisas dalından 7 (yedi) üyeli kurucu Yönetim Kurulu atanır. Kuruluş Genel Kurulu, en geç üç ay içerisinde gerçekleştirilir. Oda kuruluşu ile ilgili tüm harcamalar gerektiğinde Birlik bütçesinin olağanüstü yardımlar bölümünden karşılanır. Birlik Yönetim Kurulu kararı ile yeni kurulan Odadan, bir yıl süre için Birlik Hissesi alınmayabilir.
Umarım, güzel ama sıcak bir pazar günü sabahında, kimseyi, üzmemiş, kırmamış ya da sinir etmemişimdir. Sevgiyle kalın.
Volkan Erdem
Mak. Müh.
(İş Güvenliği Uzmanı diye yazmıyorum çünkü bunun dışında da birçok uzmanlık belgem var, sadece İş Güvenliği Uzmanlığı'nı yazarsam, diğer uzmanlık belgelerimi almak için verdiğim emeklere saygısızlık etmiş olurum.)