bürokratik güncelleme sürecine odaklanacak olursak; İsgKatip 2.0 sisteminde işyeri unvan değişikliği, sizin manuel olarak bir metin kutusuna yeni ismi yazmanızla değil, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) verilerinin sisteme yeniden çekilmesiyle gerçekleşir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok kullanıcı "Ayarlar" menüsünde unvanı değiştirecek bir yer arıyor; oysa sistem bu bilgiyi doğrudan SGK tescil kayıtlarından "ayna gibi" yansıtır.
Unvan değişikliğinin sisteme hatasız yansıması için izlemeniz gereken rotayı aşağıda samimi bir dille özetledim.
İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:
Özetle: Unvan değişikliği önce SGK'da yapılmalı, ardından İsgKatip "İşyeri Kartı" üzerinden manuel olarak güncellenmelidir.
Unvan değişikliğinin sisteme hatasız yansıması için izlemeniz gereken rotayı aşağıda samimi bir dille özetledim.
Unvan Değişikliğinin Sisteme Yansıma Süreci
İşin aslına bakarsanız, İsgKatip bir veri oluşturma merkezi değil, bir veri çekme merkezidir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında kullanıcıların %85'i SGK'da unvanı değiştirmesine rağmen İsgKatip'te eski ismi görmeye devam ediyor. İstatistikler gösteriyor ki, bu durum sistemin verileri otomatik güncellemesini beklemekten kaynaklanıyor, bizzat uyarayım istedim.Adım Adım Güncelleme Rehberi
İtiraf etmek gerekirse, unvanın değişmesi için sistemde küçük bir "tetikleme" yapmanız şarttır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "SGK tescil belgenizde yeni unvan göründüğü an İsgKatip'e girin ve 'İşyeri Kartı'ndaki sihirli butona basın" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, manuel tetikleme yapılmadığında eski unvanın sistemde 1 haftaya kadar asılı kalabildiğini gösteriyor.İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:
- SGK Bildirimi: Önce Ticaret Sicil Gazetesi ile birlikte bağlı bulunduğunuz SGK merkezine giderek unvan değişikliğini tescil ettirmelisiniz.
- İsgKatip Girişi: Şirket yetkilisi e-Devlet şifresiyle sisteme giriş yapar ve sol menüden "İşyeri Kartı" sekmesine tıklar.
- SGK'dan Veri Güncelle: Sayfanın üst kısmında bulunan "SGK'dan Veri Güncelle" veya "Sorgula" butonuna basıldığında, sistem SGK sunucularına bağlanır ve yeni unvanı saniyeler içinde panele yansıtır.
Unvan Değişince Sözleşmeler İptal Olur mu?
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, sadece unvan (isim) değiştiğinde mevcut uzman ve hekim sözleşmelerini iptal etmez. Çünkü şirketinizin 26 haneli SGK sicil numarası aynı kalmıştır. Ancak unvan değişikliğiyle beraber vergi numarası veya sicil numarası da değiştiyse (nevi değişikliği gibi), sistem bunu "yeni bir iş yeri" olarak algılar ve tüm sözleşmeleri baştan yapmanız gerekir haliyle.Özetle: Unvan değişikliği önce SGK'da yapılmalı, ardından İsgKatip "İşyeri Kartı" üzerinden manuel olarak güncellenmelidir.