İşveren Kendi İşyerinin İsg Hizmetini İsgkatip Üzerinden Üstlenebilir Mi?

Doğrudan bu sorunun yanıtıyla başlamak gerekirse; evet, belirli şartları taşıyorsanız işveren veya işveren vekili olarak kendi iş yerinizin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini İsgkatip üzerinden bizzat üstlenebilirsiniz. İtiraf etmek gerekirse, özellikle küçük işletmeler için bu yöntem, dışarıdan bir ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB) ile anlaşmaya göre çok daha ekonomik bir yol olarak öne çıkıyor.

Ancak sistemin bu yetkiyi size tanımlaması için aşmanız gereken bazı yasal ve teknik basamaklar var. 2026 yılındaki güncel uygulama standartlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Kimler Kendi Hizmetini Üstlenebilir? (Kritik Şartlar)​

İşin aslına bakarsanız, her işveren bu hakkı kullanamaz. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında bu yetkiyi alanların %95'i şu iki şartı sağlayanlardan oluşuyor:
  • Tehlike Sınıfı: İş yerinizin mutlaka "Az Tehlikeli" sınıfta olması gerekir. "Tehlikeli" veya "Çok Tehlikeli" sınıftaysanız, sistem bu yetkilendirmeye yasal olarak izin vermez.
  • Çalışan Sayısı: Çalışan sayınızın 50'den az olması şarttır.
İstatistikler gösteriyor ki, 50 çalışanı aşan veya tehlike sınıfı yükselen işletmelerde sistem bu yetkiyi otomatik olarak askıya alıyor, bizzat uyarayım istedim.

2. İsgkatip Yetkilendirme Süreci​

İtiraf etmek gerekirse, sadece "ben yaparım" demekle olmuyor; sistemin sizi tanıması için bir sertifikaya ihtiyacınız var. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Önce eğitimi tamamlayın, sonra İsgkatip'te 'Kendi Hizmetini Yürüten İşveren' butonunu arayın" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:
  1. İSG Eğitimi Alın: Açıköğretim fakülteleri veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurumlar üzerinden düzenlenen 16 saatlik "İşveren ve İşveren Vekili İSG Eğitimi" programını tamamlamalısınız.
  2. Sertifika Tanımlama: Eğitimi başarıyla bitirdiğinizde, bu sertifika T.C. kimlik numaranıza tanımlanır ve Bakanlık veri tabanına işlenir.
  3. İsgkatip Onayı: Sisteme e-Devlet ile girip "Süreç Yönetimi" -> "İşyeri Kartı" veya ilgili görevlendirme menüsünden kendinizi "İSG Hizmetlerini Üstlenen Kişi" olarak seçip onaylamalısınız.

3. Üstlendiğiniz Hizmetin Sınırları Nedir?​

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, bu yetkiyi aldığınızda size şu sorumlulukları yükler:

• İş Güvenliği Uzmanlığı: Uzmanın yapması gereken rehberlik, risk değerlendirmesi takibi ve eğitimleri siz yönetirsiniz.
  • İşyeri Hekimliği İstisnası: Dikkat! Bu eğitim size "doktorluk" yetkisi vermez. Çalışanların periyodik muayeneleri için hala bir kamu sağlık kuruluşundan veya dışarıdan bir hekimden hizmet almanız gerekebilir haliyle.
Özetle: Az tehlikeli sınıfta ve 50'den az çalışanınız varsa, gerekli 16 saatlik eğitimi alarak İsgkatip üzerinden kendi hizmetinizi yürütebilirsiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.