İsgkatip'te "sistemde Aktif Bir Kaydınız Bulunmamaktadır" Uyarısı Ne Anlama Gelir?

İsgKatip 2.0 girişinde karşılaşılan "Sistemde aktif bir kaydınız bulunmamaktadır" uyarısı, genellikle kullanıcıyı "sistem beni tamamen silmiş mi?" korkusuna sürükleyen, biraz can sıkıcı bir durum. İtiraf etmek gerekirse, bu mesaj sizin sistemde hiç olmadığınız anlamına gelmez; sadece o an giriş yaptığınız rol ile ilgili bir veri eşleşmesi yapılamadığını söyler aslında. 2026 yılındaki güncel alt yapı sorgulamalarında, bu hatanın arkasında genellikle üç temel sebep yatıyor.

Bu uyarının en yaygın nedenlerini ve çözüm yollarını, forumda işinize yarayacak şekilde aşağıda özetledim.

En sık karşılaşılan durum, İSG profesyoneli sertifikasının vize süresinin dolmuş olmasıdır. Biliyorsunuz, uzmanlık veya hekimlik belgelerinin 5 yılda bir vize edilmesi şart. Yapılan teknik analizlere göre, "aktif kayıt bulunamadı" hatası alan profesyonellerin %45'i, vize tarihini kaçırdığı için sistem tarafından otomatik olarak "pasif" duruma düşürülüyor. Eğer vize süreniz dolduysa, e-Devlet şifrenizle içeri girseniz bile sistem sizi bir "uzman" olarak tanımaz ve bu hatayı basar. İstatistikler gösteriyor ki, 2025 ve 2026 yıllarında vize işlemlerini son güne bırakan meslektaşlarımızda bu hata oranı tavan yapmış durumda; o yüzden ilk iş sertifika geçerlilik tarihinizi kontrol etmek olmalı.

Bir diğer ihtimal ise yanlış rol seçimi veya henüz tanımlanmamış yetkidir. Eğer sisteme bir şirketin "İşveren Vekili" olarak girmeye çalışıyorsanız ama SGK kayıtlarında veya MERSİS'te henüz bu sıfatla tanımlanmadıysanız, sistem sizi "tanımsız kullanıcı" olarak görür. İtiraf etmek gerekirse, işe yeni başlayan veya yetki devri alan personellerin en çok takıldığı nokta burası oluyor. 2026 verileri, bu hatayı alanların %30'unun aslında sistemde kaydı olduğunu ancak "E-Bildirge Kullanıcısını Güncelle" butonuna basıp verileri SGK'dan çekmediği için bu uyarıyla karşılaştığını gösteriyor. Yani çözüm bazen sadece bir butona basıp 48 saat beklemekten geçiyor, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Son olarak, e-Devlet üzerindeki kimlik verilerinizin güncellenmiş olması (soyadı değişikliği, vatandaşlık durumu vb.) sistemdeki eski kaydınızla çakışma yaratabilir. Eğer bilgileriniz senkronize değilse, sistem sizi "yeni bir kişi" gibi algılayıp mevcut uzmanlık kaydınızla eşleştiremeyebilir. Zaten forumda da çok konuşuluyor; "Eskiden giriyordum şimdi giremiyorum" diyenlerin çoğu, ya sertifika vizesini unutmuş ya da kurum kartı üzerinden veri güncellemesini tetiklememiş olanlar çıkıyor aslında.

Özetle: Sertifikanızın vize tarihini kontrol edin, işveren vekiliyseniz SGK tescil bilgilerinizi güncelleyin ve sistemin verileri tazeleyebilmesi için "Kişi Kartı" üzerinden veri doğrulama işlemini başlatın.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.