2012 yılından beri hala konu çözülmemiş.
ilginç.
neden biliyormusunuz.çünkü adam gibi oturup yönetmeliklere bakmıyoruz.
yönetmelik ne der bu konuda.gelin bakalım.öncelikle şu eğitimi kimler verebilir.ona bakalım.çünkü baya bi karışış.eğiticinin eğitimi vs..
Yürürlükten kaldırılan ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Eğitimin Verilmesi ve Belgelendirilmesi
Eğitimi Verebilecek Kişi ve Kuruluşlar
Madde 15 — İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde; uzmanlık konularına göre, iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik eleman ile işyeri hekiminden yararlanılacağı gibi, verilecek eğitimin çeşidine göre, bu hizmeti veren veya vermeye yetkili kurum, kuruluş ya da firmalardan, eğitim amaçlı merkezlerden, işçi veya işveren kuruluşlarınca kurulan eğitim vakıflarından, işveren ve işçi kuruluşları veya bunlar tarafından birlikte oluşturulan ortak eğitim merkez ve birimlerinden, iş sağlığı ve güvenliği konularında İş Müfettişi olarak görev yapmış olanlardan yararlanılabilir. Uzman kişi veya kuruluşlardan hizmet alınması durumunda çalışanlara verilecek eğitimin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen hususları kapsayacak şekilde uygulanmasından işveren sorumludur.
yeni yönetmelikte;
MADDE 13–(1)Çalışanların işsağlığıve güvenliği eğitimleri;
a)İşyerinde görevli işgüvenliği uzmanlarıile işyeri hekimleri tarafından,
yani neymiş.öyle eğiticinin eğitimine gerek felan yokmuş değil mi.işyerindeki uzman verebiliyormuş.peki iki yönetmelik arasındaki 28 farkı bulaım dersek ortaya ne çıkar
eski yönetmeliğe göre eğitimleri hre iş güvenliği uzmanı tek başına verebiliyordu.şimdi ne oldu.işyerinde görevli olan uzman ve hekim verebilir oldu.dışarıdan alınan bireysel uzmanların eğitimlerinin önü kesildi. dışardan oalcaksa osgb veya eğitim kurumu olmalı artık.
birde belgelendirmeye bakalım.,,,
eski yönetmelikte;
Belgelendirme
Madde 17 — İşyerlerinde düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgeler çalışanların özlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrası düzenlenecek belgede, eğitime katılan kişinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzası ve eğitimin tarihi yer alır.
yeni yönetmelikte;
Eğitimlerin belgelendirilmesi
MADDE 15–(1) Düzenlenen eğitimler belgelendirilir ve bu belgelerçalışanlarınözlük dosyalarında saklanır. Eğitim sonrasıdüzenlenecek belgede, eğitime katılan kişinin adı, soyadı, görev unvanı, eğitimin konusu, süresi, eğitimi verenin adı, soyadı, görev unvanı, imzasıve eğitimin tarihi yer alır.
(2) Eğitimlerin işyeri dışındaki bir kurum tarafından verilmesi durumunda bu kurumun unvanıda düzenlenen sertifikada yer alır.
evetttt.buradan çıkan sonuç nedir.?.!
uzmanı olarak çalıştığımız yerde belge düzenleyebiliyormuşuz.hatta bu bizim görevimizmiş....belgenin nitelikleri iki yönetmelikte de açıklanmış.dışarıdan hizmet alımında belge nasıl olcak o da açıklanmış
.
zaten verdiğimiz belge (yada bazı arkadaşların-benimde- ağız alışkanlığımız ile söylediğimiz SERTİFİKA) sadece o işyerinde geçerlidir.yani eğitim verdiğiniz çalışan oradan kalkıp başka bir yere gdip "ben isg eğitimi aldım.işte belgem.direkt işe başlıyayım" diyemez.yani bu belgenin dışarıda geçerliliği yoktur.
anlaşılmayan yer varmı.?