Merhaba,
Hukuk ile ilgili yazan bazı isg uzmanlarını okudum. Ancak hukuki işleyiş ve realitede küçük farklarla birlikte tam
bir çözüm önerisi göremedim.
Kendi uyguladığım yöntem. İfade vermemek. 18 yıllık hukuki işlemler deneyimimden gördüm ki;
Eğer bir soruşturmanın başlangıcında bir biçimde adınız o dosyaya girerse bir daha çıkmaz. Bu nedenle, ekli dosyayı kullanmaktayım. Aşağıda da örneğini veriyorum. Saygılar.
........ / ........ / 20 ....
İLGİLİ MAKAMA
İş Güvenliği Uzmanlığı hakkında
Gerek iş hayatı ve gerekse kamu, iş güvenliği hizmetlerinin görülmesi sırasında İş Güvenliği Uzmanlarının görev ve yetkilerini değerlendirirken, uzmandan mevzuatta olmayan beklentiye girmekte olduğu gözlemiyle iş bu bilgilendirme yapılmaktadır.
İş Güvenliği Hizmetleri, 30/06/2012 tarihine kadar 4857 Sayılı İş Kanunu ve diğer kanun, tüzük ve yönetmelikler ile görülürken, bu tarih ve
28339 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 2013 yılı itibariyle kademeli olarak yürürlüğe girerek devam etmektedir.
(yayın/son değişiklik tarihi 23/07/2020)
İş güvenliği uzmanı; iş bu kanun Madde 3 f)
(Değişik: 12/7/2013-6495/101 md.) İş Güvenliği Uzmanı: Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı,”
şeklinde tanımlanmıştır.
Yine aynı kanun;
MADDE 4 – (1)
İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
a) Mesleki risklerin önlenmesi,
eğitim ve bilgi verilmesi dâhil
her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması,
gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. _b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. _c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. _ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. _d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.
(2)
İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
(3
) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
şeklinde belirlemiştir.
6331 sayılı kanuna göre çıkarılan yönetmeliklerde İş güvenliği Hizmetleri’nin nasıl yapılacağı
İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği
(yayın/son değişiklik tarihi 09/12/2003)
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği
(yayın/son değişiklik tarihi 30/06/2016)
İş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelik
(yayın/son değişiklik tarihi 15/02/2016)
açıkça gösterilmiştir.
(Ayrıca 100 e yakın yönetmelikle de uygulanacak yöntemler belirlenmiştir.)
Dolayısıyla İş Güvenliği Mevzuatı; hizmetleri tanımlamış, yetki / görev ve sorumlulukları belirlemiş ve yaptırımları sınırlandırmıştır.
İş güvenliği uzmanlarının görevleri
a) Rehberlik b) Risk değerlendirmesi c) Çalışma ortamı gözetimi
ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt d) İlgili birimlerle işbirliği
başlıkları altında
danışmanlık hizmeti vermektir. (Türkiye’de İş Güvenliği Hizmeti, yaygın olarak OSGB ler tarafından verilmektedir ve OSGB nin NACE kodu: 711210 Mühendislik danışmanlık hizmetleri dir.)
Maddi (tazminat) hukukun konusu mali (parasal) ve ceza hukukunun konusu ise idari para veya hürriyeti men dir. Bu sebeple, 6331 sayılı kanun çerçevesinde yürütülmekte olan İş Sağlığı ve Güvenliği işlerinde “danışmanlık hizmeti” veren
İş Güvenliği Uzmanı:
Mali olarak aldığı ücret oranında sorumlu olurken, (ancak tazminat davası açılırsa)
Ceza hukukunda hiçbir şekilde “adli(cezai)
soruşturma/kovuşturma ” konusu veya tarafı yapılamaz.
Bilgilerinize.
İş Güvenliği Uzmanı