geçmişte ben demiştim diyeceğim, kim olduğum ortaya çıkacak.o nedenle demiyorum
ama ben demiştim.
ülkemizde maalesef sadece diploma olsun diye gidilen üniversitelerin sonucunda maalesef içi boş mezunlarla dolu olunca etrafımız yani ülkemiz böyle ortaya çıkan her iş fırsatında elimize yüzümüze bulaştırıyoruz işi.(hatırlayın-araştırın i love you filmi vardır.türk filmi.eleman su ürünleri okuyor.bitiriyor.ama köyünde su yok
halimiz böyle maalesef.genel olarak)
bu heder olmuş bir çaba değildir, ancak.kesinlikle karşılığı olan bir çalışmadır.bir sektördür.bir meslektir.dünyada ileri ülkelerde onyıllardır faaliyet alanı olan bir iştir.
tabi ülkemizdeki genel sosyo-ekonomik/sosyo-kültürel yapı düşünüldüğünde ilerleyişin çok yavaş olacağı şüphesizdir.en basit örneği eğitim verirsiniz ama karşıdaki kişinin okuma yazması yoktur.bunun gibi nedenlerdern ötürü ilerlememiz yavaş olacaktır.
işverenler ne kadar çok para kazansada doğrudan isg nin kendilerine para kazandırmadığını bildiklerinden bize harcadıkları parayı BOŞa giden bir para olarak görürler.bu da yavaş ilerlemenin diğer nedenidir.
gelelim günümüze ve geleceğe..şahsi öngörülerime.
bundan belkide 2,5-3 veya 4 yıl önceki maaşlar tüm sınıflar için olmayacaktır bundan sonra.bu kesin.malum osgb çok.uzman çok.artık a ve b sınıfı uzman rahatlıkla bulunuyor.ve git gide sayıları artıyor.bu nedenle işe yeni başlayan c sınıfı 1000-1500, b sınıfı 3000-4000 ve a sınıfı5000-7000 aralığında kazanacaktır. (b ve a sınıfı uzmanların tecrübeli olduğunu düşünerek yazdım.yani c yi alıp gidip hemen yükselten ve hiç uzmanlık tecrübesi olmayan a ve b sıınıfları için değil bu rakamlar.onlar için daha düşük olacaktır haliyle...)
peki ilerleyen süreçte ne olacak.
daha öncede demiştim.
işini iyi yapan osgb ler ve uzmanlar her daim iş yapacaktır.çünkü bu kanunun geri çekilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.buna emin olabilirsiniz.ancak ben yeni başlayacak arkadaşların yerinde olsam büyük umutlarla girmezdim bu sektöre.hatta başka alanlara yönelirdim.çünkü çok basit bir örnek vereceğim arkadaşlar.
yaklaşık 3 yıl önce ben sektöre girmeyi düşündüğümde google den arattığımda uzman, uzman maaşı,çalışma koşulları vb. anahtar kelimelerle 2 bilemedin 3 site çıkıyordu ve bu sitelerdeki forum sayfaları sadece 1 veya 2 idi. ama şimdi google ye girin otomatik tanımlamadan sadece iş yazınca milyonlarca sonuç çıkıyor.
bilmem anlatabildim mi.
ayrıca çalıştıkları alanda yüksek prim güünleri olup a ve b sınıfı olarak çok para kazanacaklarını uman ve uzmanlıkta hiç tecrübesi olmayan arkadaşlarım, sakın a yada b olacak sertifikanıza güvenmeyin. çünkü iş verenler uzmanlık tecrübesine baktığında birşey göremeyince çok sıcak bakmıyorlar.haa bazı osgb lere felan gidebilirsiniz. onlarda alır sizi inşaatın göbeğine koyar ki ben tecrübeli bir uzman olarak bile inşaatlarda çalışmayı ısrarla reddediyorum.
bilmem anlatabildim mi..??
SAYGILARIMLA.