Şimdi olaya bir de işveren tarafından yaklaşacağım.
Herkes maaşlardan dem vurmuş. Fakat fiilen sen bu maaşı hak edebilecek kapasitede misin? İnsanlar bunu ne kadar sorguluyor?
Bir holdingde Hse Manager olarak çalışıyorum. Şantiyelerimizden birinde değerlendirilmek üzere C sınıfı uzman arıyoruz. Aklımdaki maaş da hiçte öyle 1500-1750 tl değil. Sitelere ilan veriyoruz ve değerlendirmeye başlıyorum.
3. günün sonunda başvuru sayısı 300.
Cv 'lerin hepsine baktım. Eleye eleye 3'e indirebildim. Düşünebiliyor musunuz? 3 !
Elenme sebepleri,
1. Fotoğraflar; Düğünde çekildiği fotoğrafı koyan, selfie koyan, arkadaş ortamında nargile içerken fotoğraf koyan, KEDİSİNİ KOYAN (evet bildiğiniz kedi)...
2. Cv'de bulunan tüm yazıları 14 punto ile yazarak aralara 10 punto serpiştiren, kimisini italik, kimisini bold yazan, tablo çizdi ise kenar boşlukları, tablo izdüşümleri asimetrik olan mı ararsınız, hele biri vardı ki 16 punto ile tüm cv yi bold ve italik hazırlamıştı okumaya çalışırken gözlerim yandı resmen.
3. Boyu, kilosu, saç rengi vb. fazlaca detaylı kişisel ve karakteristik özelliklerini yazan,
4. Mülakata çağırdığım kişilerden yalan konuşan (ingilizce seviyesi : iyi vb.)
300 başvuru içinden doğru düzgün oturup konuşabildiğimiz, iş görüşmesini sohbete çevirebildiğimiz yalnızca 1 kişi çıktı. O da ilanda şantiye yeri belirtilmesine rağmen "gelip gidemem ben" dedi.
Velhasıl, burada 3000-4000 isterken güzel, fakat iş görüşmesinde, o masada bu paraya değmez damgasını yiyorsunuz. Sözüm meclisten dışarı olsun ama, iş arayan uzmanların %90'ı talep ettikleri para etmez.
Talep ettiği maaşa değip değmeyeceği bir kenara, kendi hayatını ve belki geleceğini şekillendirebilecek bu yazılı ve sözlü görüşmeler sırasında bu kadar savruk, özensiz, tekdüze, sıradan ve sokaktan davranan kişiye, sahadaki yüzlerce kişiyi nasıl emanet edersiniz?