Öncelikle tüm şirketler, grouplar ya da holding'ler tabi ki farklı strateji izliyorlar. Fakat, evet. Büyük çaplı diyebileceğim firmalarda genelde daha insancıl (maddi, manevi) muamele görülüyor.
Maaş konusuna gelince, her şirketin bir skalası olduğu malumdur. Bu skala benim için 2.500 - 3.250 arasında gezer (Yol, yemek ve tam sigorta standarttır). Sıfır tecrübeli dahi olsa bir c sınıfı uzman 2500 tl 'den aşağı alamaz. 3250 'den yukarısı skalayı bozar. Fakat, başka bir arkadaş da yorumunda belirttiği gibi, "işin yürümesi ve olmazsa olmaz" deniyorsa 8000 değil 12000 'de verilir - ki veriliyor.
Söylemeden geçmeyeyim, arada küçük bir nüans var ki, sahadaki c sınıfı personelin işlerin biri, hizmet alınan OSGB 'nin saha uygulamalarını denetlemektedir. Yani, sahaya c sınıfı arkadaşı sürüp, tüm sorumluluğu omzuna yıkmak gibi bir durum olamaz.
Ali Bey,
Sizin durumunuzda muhtemelen daha iyisini değil, daha ucuzunu ve vizyonu daha dar olanı bulmuşlardır. Bazı pozisyonlarda beklenenin ya da ihtiyacın üzerinde yetkinliklere sahip arkadaşlar iş başvurusunda bulunabiliyor.
Sayın meslektaşım,
Maaş konusunu yukarıda yazdım. O rakamların yanına her yıl olmazsa olmaz %10 zam, ramazanda ufak bir hediye ve 13. maaş ikramiye olması gibi ek gelirler de var. Dolayısıyla, benim teklif ettiğim sıfır tecrübe 2.500 tl dahi olsa, yıllık ortalamada 2.500 TL olmuyor - ki 2.500 taban ücret.
Yetkinliklere gelince, ahım şahım şeyler değil. Yabancı işverenlerden dolayı ingilizce tercih sebebi, olmazsa olmaz değil. Mühendis tercih sebebi, olamazsa olmaz değil (maaş skalası ona göre değişir). Office programlarının hakkıyla kullanılabilmesi, C sınıfı sertifika ya da saha tozu yutmuş bir şantiyeci karakterli tekniker olması vb. Fakat hepsinden önemlisi, işveren ile iletişim. Aradığım en ciddi kriter.
Fakat ilk mesajımda dediğim gibi, 300 cv 'de elde kalan 3 cv arkadaşlar.