Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle bu paylaşım sitesini kuran arkadaşlara teşekkür ederim. Burada çok faydalı bilgiler mevcut olduğunu gördüm. Yeni üye ve daha sadece C sınıfı uzmanlığa aday bir kişi olarak forumda paylaşımları okurken bu başlığa geldim. Doğal olarak yapmak istediğim bir meslekten nasıl bir kazanç sağlamam gerektiğini merak ettim ve tam bir hayal kırıklığına uğradım. Aslında bu sürece bir arkadaş tavsiyesiyle çok fazla araştırma yapmadan atıldım. Daha yolun çok başındayım eğitimlerim bile bitmedi ve 18 mayıstan sonra yapılacak olan sınava gireceğim. Yanlış anlaşılma olmaması açısından şunu belirtmekte fayda görüyorum. Bir arkadaş tavsiyesini ipini koparan uzman oluyo diye algılamayın. O arkadaş benimle aynı yeterliliklere sahip ve benden çok kazanmıyor şu anda fakat kendisi sürece girmedi. Arkadaşım benim bu işi layıkıyla yapabileceğime inandığını, gerekirse işveren ile ters düşüleceğini, çok fazla risk alındığını, gerektiğinde uzman kişinin kendisini veya çalışanı savunması gerektiğini, iyi bir eğitmen ve insanları ikna etme özelliğine sahip olunması gerektiğini söyledi. Kendisinde bu özelliklerin bir veya daha fazlası eksik olduğu için bu işe uzak kalıyor. Kısaca bu işi yapmak isteme sebebimi ilk mesajım olan bu mesajla sizlere iletmiş oldum.
Hayal kırıklığı demiştim yukarıda. Burada yazılan 42 sayfanın hepsini okumadım 3-5 sayfa baştan ve bir o kadar da sondan okudum. Durumu anlayıp sizler ve bu işi yapmak isteyen benim gibi kişiler için kötü bir gelir tablosu olduğunu gördüm. Bazı arkadaşlar 1000 TL maaşlardan bahsediyorlar. Bazıları olması gerekenlerden. Bazı arkadaşlarımız başka mesleklerden emsal göstermişler. Herkesin kendine göre haklı bir nedeni var. Fakat bizler sayısal zekaya sahip ve matematik bilen insanlarız. Çok basit hesaplarla çok büyük yanılgı ve yanlışlar içinde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bana göre gelişmekte olan bir ülkede gelişmekte olan iş gücünün temel yapı taşı olan sizler en kısa zamanda mesleğinizin veya mesleklerinizin değerini bilmelisiniz. Sizin bilmediğinizi işveren nereden bilecek. Değeri bilinmeyen şeyin ederi olur mu? Örneklendirecek olursak 20 yıl önce değeri bilinmeyen bir bitkinin ederi olmadığı için eşekler yiyordu fakat şimdi değeri bilindiği için bir fiyatı var ve aktarlarda gram olarak tartılıp satılıyor. İşveren ne kadar çok eşeklik ederse etsin insan kendisini değersiz bir ot yerine koymadıkça nasıl yiyecek. Malesef bazı arkadaşlar bitkisel hayatı tercih etmişler. Bitkisel hayat demişken bu rakamlara çalışma ile başka türlüsü düşünülemez.
İstanbul'da basit bir 2+1 ev 150.000 TL civarında satılıyor. Üstelik şehirden uzak ilçelerde. Ankara ve İzmir'de de yaşadım ve durum buradan pek farklı sayılmaz. Krediler şu an çok düşük seviyede. Mühendis, Teknik Öğretmen veya Fizik-Kimya mezunu üstelik yüzlerce kişinin iş güvenliğinden sorumlu uzmanlarsınız. Bir arabanız olmasa da 10 yıl kredi ödeyerek bir ev sahibi olmak sizin de hakkınız. Fakat yukarıda fiyatını verdiğim evin 10 yıllık kredi taksitleri aylık 1900-2000 TL arasında değişiyor. Bitkisel hayat dedim diye burada saksı, toprak, gübre falan yazsam en az sizin kendinize yaptığınız saygısızlığı bende size yapmış olurdum.
Başlangıçta dediğim gibi ben bu işe çok yabancıyım. Bazı arkadaşların bana vereceği alaycı cevapları duyar gibiyim. Yabancısın ondan bu şekilde konuşuyosun hele bi işin içine gir seni de görelim falan diyenler olacaktır. Haklı olabilirler fakat benim de en çok bu hoşuma gidiyor önce işin içine girmeden dışardan yorum yapmak. Genellikle dışarıdan birçok şeyin daha net görüldüğü düşüncesindeyim.
Değerli İş Güvenliği Uzmanı arkadaşlarım mal veya hizmet üretimi yapan bir firmada ortalama personel maaşı brüt en az 1500 TL dir. Yani işverene maliyeti bu kadar. Aylık bir işçisine 1500 TL veren bir kişiden bu iş için kişi başı 10TL istemek çok da zor değil. Bir işçinin 2 günlük yemek parasını siz o işçinin 1 ay boyunca güvenli bir ortamda çalışmasını sağlamak için alacaksınız. Tabi ki işçinin yemeğinden kesilmesin önemi vurgulamak için örneklendiriyorum; 2 gün öğlen aç kalsa işçi ölmez fakat güvensiz çalışırsa ölebilir. Bence C sınıfı bir uzman 50 kişi üzeri çalışan yerlerde işçi başına en az 10 TL istemeli ve 12 saat içinde 200 TL sabit almalı. Yani 50 kişilik firmadan 700 TL alıp 16 saat çalışmalı. Zaten tam zamanlı çalışanlar buradan hesaplarsa 1000 işçi için 10.000 TL almaları bence normaldir. En az 5.000 TL almaları gerekir. İşçi başına 5 TL isteyeceksiniz bu neden bu kadar zor geliyor sizlere arkadaşlar. Aldığınız riskin farkında değilmisiniz. İşverenden para alamayan kişi kusura bakmasın kukla olur. Para vermeyen değer vermez. Sözünüz geçmez, lafınız dinlenmez. Kaç paralık adamsın der yol verir. Para vermeyen sizi işine yatırım olarak değil zorunluluk ve devletin paraziti gibi görecektir. İşinizi tam yapamadığınız için bilginiz artmaz ve işinize olan ilginiz yok olur. Para almayan kişilerin çoğu işe ilgisini kaybedeceği gibi B ve A sınıfı uzman olma hayallerini sürekli erteleyecekler. Kendisine güvenmeyen kişi daha fazla riske girip daha tehlikeli işyerlerinde çalışmayacaktır düşüncesindeyim. Birde daha içinize girmemiş dışardan bakan tecrübesiz bir arkadaşınızın görüşlerini alın istedim. Bu arada hayal kırıklığım parasal rakamdan çok bu kadar bilgili ve zeki insanların bir araya gelip 42 sayfa boyunca kendilerinin farkında olmamalarınadır. İyi forumlar ve kazasız günler dilerim.