Arkadaşlar selamlar. 12 yıl forklift ve istif makineleri sektöründe üst düzey yöneticilik yapıktan sonra 1 yıl önce kendi firmamı kurdum. Özellikle yaya ve cisimleri ayırt edebilen ve farkı güvenlik alanlarında yayalara uyarı veren sistemin türkiye distribütörlüğünü yürütüyoruz. Son 3 aydır özellikle akü şarj alanları, akü değişim sistemleri ve redresörler (şarj aletleri) üzerine çalışıyoruz.
Burda yazılı olan ve okuduğum bilgiler yanlış veya eksik, maalesef sadece türkiyede değil Avrupada da akü şarj alanları ile ilgili bir şartname mevcut değil. Amerikada Osha (occupational safety and health administration) ın 1978 yılında hazırladığı bir şartname var ama günümüz koşullarına uygun değil. En güncel şartname Hollanda'da hazırlanmış olan NPR 3299 şartnamesi aa onu da henüz edinemedim. İlk fırsatta edinip hollandacadan tercüme edip sizlerle bilgileri paylaşacağım.
Akü şarj alanlarındaki en büyük risk akü değişimi sırasında + ve - kutupların bir metale değerek sıkışıp kopmasıdır. (Şase Yapması) Aküde kalan tüm enerji bir anda boşalır ve patlama olur. Bundan sonraki en büyük risk şarj anında oluşan hidrojen gazının yanma riskidir. Hidrojen gazı çok hafif ve yanıcıdır. Havadaki konsantrasyonu %4'ü geçtiği zaman yanma riski teşkil eder. Bunun yanında önceki esimde yer alan redresör yanındaki içme suyu
gibi insanımızın bilgisizliğinden dolayı oluşmuş bir çok risk mevcut.
Şu anda 3 akü şarj odası dizayn ediyoruz. Bunlar 7, 9 ve 68 akü'yü aynı anda şarj edebilecek kapasitede.
Öncelikle akü şarj alanı fabrikanın diğer alanlarından ayrı olmalı, akülerin şarj esnasında direkt güneş ışığı alması veya rüzgar alması engellenmeli. Aynı anda şarj edilecek akü gücüne göre yeterli hacimli ayrı bir oda en güvenlisi. Lambalar Atex Zone 2 olmalı,biz etanj armatür tercih ediyoruz. Ayrıca yerlere beton üstüne aside dayanıklı epoksi kaplayarak yalıtkanlığı sağlıyoruz. Temizleme sıvısı ile göz duşu mutlaka bulunmalı. Biz müşterilerimize akülerini otomatik saf su dolumlu istemelerini tavsiye ediyoruz, böylelikle akü hücrelerinin kapaklarını açmadan şarj sonrası saf su eklenebiliyor. Ama eğer otomatik dolum yoksa akü suyunu tamamlayacak kişinin koruyucu ekipmana ihtiyacı var. aküler şarj alanında yerde olmamalı ayrıca eğer sehpa yapılmışsa akü ver redresör aynı sehpa üzerinde bulunmamalı. Söz konusu akü ve redresör sehpalarının yalıtkan olması çok önemli. Ayrıca biz müşterilerimize standart redresör yerine HF yüksek frekanslı redresör öneriyoruz. 50 Hz standart tip redresör aküye direkt yüksek akım verirler ve maalesef forklift distribütörleri ,müşteriden gelen indirim talebine cevap verebilmek için, bu tip eski ve ucuz redresörle elektrikli maineleri teslim ediyorlar. Halbuki yüksek frekanslı redresörler, çeşitli şarj profilleri ile aküyü şarj ederek akünün ısınmasını engelliyor. Böylelikle şarj %10-15 civarında daha verimli oluyor. Akü ısınmadığı için buharlaşma olmuyor dolayısıyla hidrojen gazı salınımını düşürüyor.
Daha bunlar gibi bir çok unsur var , hepsini yazmam çok zor. Temelde akü şarj alanını profesyonel bir firma ile ISG uzmanı beraberinde planlayarak fabrika içinde kurmak en doğrusu olacaktır.