arkadaşlar merhaba bazı konular sürekli tartışılıp duruyor... şu meslekteki burada görev yapmamalı o burada görev yapmamalı diye... Türkiye'de hangi bölümden mezun olduğumuzda yeterince bilgi sahibi oluyoruz ki... Her şey sahada yani uygulamada öğreniliyor (doktorlar bile pratisyenlik sayesinde gerekli bilgileri hastalar üzerinde uygulayarak tecrübe kazanıyor)... Ben fizik bölümü mezunuyum ve bu alanı gittikçe öğreniyorum... Sonuçta bizim görevimiz gözlem yapmak, üretmek değil.... İş yerine gittiğimizde önce bir gözlem yapıyoruz, not alıyoruz, fotoğraf çekiyoruz. elektrik tesisatı, kazanlar, yangın tüpleri, kaynak makineleri,pres makinesi, torna makinesi, inşaat sahası, ergonomik durumlar, basınçlı tüpler, iskeleler, kkd'lar, zeminler,çalışan personellerin sağlaması gereken koşullar, iş yerinden sorumlu kişiden istenecek belgeler ve verilecek belgeler, kompresörler, iş yerinin sağlıklı ve düzenli olması, işyerinde yapılması gereken ölçümleri ( iş yeri tozlu mu, gürültülü mü, aydınlatma yeterli mi) belirlemek ve sayılabilecek bir çok durum var. bunların hepsinin eğitimini kurs sayesinde aldık, çeşitli işyerlerinde kendimizi geliştirdikten sonra tam anlamıyla uzman olacağız. Dedim ya bizim işimiz üretim değil, bizim işimiz gözlemlemek-tespit etmek-risk analizini hazırlamak- iş sahasının iş sağlığı ve güvenliği açısından eksiklerini bildirmek- işyerinin yaptırmakta olduğu gerekli ölçümleri yaptırmamışsa yapmaları gerektiğini bildirmek-ölçümlerin değerine bağlı olarak ekstra önerilecek kkd'ları belirtmek-kısacası bütün çalışanın huzur içinde çalışacağı güvenli bir ortam sağlamaktır. Bu soruna çözüm ancak şu şekilde getirilebilir... Bu alan üniversitelerde 4 yıllık bir program olarak açılır ve sadece bu kişiler uzman olarak görev yapar.... ayrıca bütün meslekler birbirine saygı göstermeli çünkü bu alan multidisipliner bir alandır. Herkese kazasız çalışmalar dilerim...