Bakanlığın Yeni Çalışması Hakkında

jeo20

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2012
Mesajlar
77
Tepki puanı
102
Meslek
Uzman (C)
bakamaman normal jeoloji mühendisinin kimya fabrikasında ne işi var avrupada ki uygulama böyla yapcak bir şey yok.yok öyle fiyat kırmak.her mühendislik bir değil

hidroelektrik santrallerinde yani HES projelerinde çalışan kişilerin başında jeoloji müh. gelir.
 

Abdulkadir SARIALTIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepki puanı
43
hidroelektrik santrallerinde yani HES projelerinde çalışan kişilerin başında jeoloji müh. gelir.

Yaa adamlar hiç birşey bilmiyorsa telefon açıp DSİ sorsunlar... Hidroelektrik santrallerinin 2 değişmez mühendislik dalı vardır. İnşaat ve jeoloji mühendisliği... Oturdukları yerden iş yaparsa arkadaşlar normaldir...
 

cem.imren

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
13
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
bu tebliği sadece A sınıfı yerine bakabilecek ve 750 gün primi o sektörde yatmış kişileri ilgilendiriyor.çok tehlikeli yerlerde meslek belirtmişler
 

Selçuk Çiftlik

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
125
Tepki puanı
293
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Türkiye de kaç adet A sınıfı uzman var, kaç adet "çok tehlike sınıfa giren işletme var?"
Bu süreci yönetmek zorunda devlet o yada bu şekilde, az insaf ..
Saygılarımla.
 

brktbk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Şub 2012
Mesajlar
64
Tepki puanı
33
Bu yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra şöyle bir anlamda çıkartılabilir mi? Atıyorum ben inşaat mühendisiyim bir danışmanlık şirketim var ve bir kimya fabrikasına risk değerlendirmesi, acil eylem planı vs hazırlıyorum.. Bu yönetmelik yürürlüğe girdiği andan itibaren artık sadece benim mesleğimle alakalı (Nace-rev2 kodlarına göre) sektörlere mi risk değerlendirmesi yapabilmekteyim? Meslek ayrımı yapıldıktan sonra sadece benim mesleğimle alakalı işyerlerine mi risk değerlendirmesi vs. yapabileceğim?
 

Abdulkadir SARIALTIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepki puanı
43
Türkiye de kaç adet A sınıfı uzman var, kaç adet "çok tehlike sınıfa giren işletme var?"
Bu süreci yönetmek zorunda devlet o yada bu şekilde, az insaf ..
Saygılarımla.


Devletin bu teblig çalışmasını ben doğru buluyorum... Zaten 5 ay önce bu formda da o konuyla ilgili yazı yazmıştım... Mesleğine tecrübesine göre bir çalışma olması konusunda... Çıkış yolu lazımdı onu arıyorlar... Ama bunu az kafayı çalıştırsalardı ilgililer böyle bir sorun olacağı en baştan belliydi. Yönetmelik çıkarıyorsun 15 gün sonra revize yönetmelik çıkarıyorsun aynı konuda... Ben Allahtan yetkili değillim adama demezler mi daha 15 gün önce çıkardığın yönetmeliğin neyini revize ederiyorsun diye... Neden böyle oluyor... Biraz oturup düşünselerdi A snıfı uzman sayısı belli bu şekilde işler yürümeyecek oda belli. Başta böyle bir yönetmelik çıkar... Şimdi bu teblig de de sıkıntı çıkacak... İnşallah düzgün bir teblig çıkar... Saygılarımla...
 

Cengizhan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 May 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Meslek
Uzman (B)
Branşlaşma iyi bir uygulama Ancak; bu işten yıllardır ekmek yiyen uzmanların ekmekleri ile oynamaya devam edilmemelidir. Önerim; Yıl koşulu ile tecrübeli A veya B sınıfı uzmanlar mağdur edilmeyebilir. Diğer yönden; tehlike sınıfı dışında her fabrikada kimyasal-elektrik-makine vb sistemler var, uzmanlık eğitimlerinde fark bilgiler veriliyor sanırım.Saygılar
 

ahmet212121475

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Tem 2012
Mesajlar
7
Tepki puanı
4
Meslek
Uzman (C)
arkadaşlar merhaba bazı konular sürekli tartışılıp duruyor... şu meslekteki burada görev yapmamalı o burada görev yapmamalı diye... Türkiye'de hangi bölümden mezun olduğumuzda yeterince bilgi sahibi oluyoruz ki... Her şey sahada yani uygulamada öğreniliyor (doktorlar bile pratisyenlik sayesinde gerekli bilgileri hastalar üzerinde uygulayarak tecrübe kazanıyor)... Ben fizik bölümü mezunuyum ve bu alanı gittikçe öğreniyorum... Sonuçta bizim görevimiz gözlem yapmak, üretmek değil.... İş yerine gittiğimizde önce bir gözlem yapıyoruz, not alıyoruz, fotoğraf çekiyoruz. elektrik tesisatı, kazanlar, yangın tüpleri, kaynak makineleri,pres makinesi, torna makinesi, inşaat sahası, ergonomik durumlar, basınçlı tüpler, iskeleler, kkd'lar, zeminler,çalışan personellerin sağlaması gereken koşullar, iş yerinden sorumlu kişiden istenecek belgeler ve verilecek belgeler, kompresörler, iş yerinin sağlıklı ve düzenli olması, işyerinde yapılması gereken ölçümleri ( iş yeri tozlu mu, gürültülü mü, aydınlatma yeterli mi) belirlemek ve sayılabilecek bir çok durum var. bunların hepsinin eğitimini kurs sayesinde aldık, çeşitli işyerlerinde kendimizi geliştirdikten sonra tam anlamıyla uzman olacağız. Dedim ya bizim işimiz üretim değil, bizim işimiz gözlemlemek-tespit etmek-risk analizini hazırlamak- iş sahasının iş sağlığı ve güvenliği açısından eksiklerini bildirmek- işyerinin yaptırmakta olduğu gerekli ölçümleri yaptırmamışsa yapmaları gerektiğini bildirmek-ölçümlerin değerine bağlı olarak ekstra önerilecek kkd'ları belirtmek-kısacası bütün çalışanın huzur içinde çalışacağı güvenli bir ortam sağlamaktır. Bu soruna çözüm ancak şu şekilde getirilebilir... Bu alan üniversitelerde 4 yıllık bir program olarak açılır ve sadece bu kişiler uzman olarak görev yapar.... ayrıca bütün meslekler birbirine saygı göstermeli çünkü bu alan multidisipliner bir alandır. Herkese kazasız çalışmalar dilerim...
 

alkınasutay

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Tem 2012
Mesajlar
35
Tepki puanı
31
bu konu üzerine her üye ayrı şeyler yazmış kimi bitirdiği okulu kimide bitirdiği lisan mezuniyetini ön plana alarak cevaplamış ancak iş güvenliği uzmanı olunan bölümlere bakınca sadece belli mesleklere indirgenmemiş şimdi diyelimki yök 10 yıl önce meslek yo yerine iş sağlığı ve güvenliğinin lisans proğramını açsa idi şu anda onlar ne olacaktı veya 3 yıl sonra bu lisans proğramını ilgili üniversiteden bitirenler iş güvenliğinin her türlü dersini görüyorlar şöyleki iş güvenliği uzmanı olabilen her lisans bölümünden ilgili ortak dersler alınıp gösteriliyor madenlerde isg den makinelerde isgye kadar onlar mesleki tecrübe olarak nereye koyulacaklar bazı şeyler günü kurtarmak için değilde geneli kapsayacak şekilde yapılmalı benim bir çok uzman arkadaşım mezuniyeti dışında çalışıyor bir çokta meslek yo mezuniyeti olan uzman var bunlar 10 yıldır bu işi yapıyor sizi bilmem ancak ben böyle düşünüyorum
 

MuratDemir

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
14
Tepki puanı
1
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Arkadaşlar Merhabalar;

Bu döküman 3 yıl iş tecrübesi ve 750 gün primi olanlar için. Böyle olmalı cünkü sektörel ayrımcılık yapmak bazı meslek grublarına prim kazandırmak demektir.

zaten İş güvenliği uzmanlığı başlı başına bir meslek. Sektörleri ayırmak zaten tam bir mahkemelik konu.

Ben Yüksek Fizik Mühendisiyim ve Ömrünü tamamlamış lastiklerin yeniden ekomoniye kazandırılması konusunda ( Lastik Kaplama, diş geçirilmesi ) yıllardır çalışıyorum, bu dökümana baktığımda malesef çalıştığım sektörde Uzmanlık yapamayacagım.

Sıfır lastik üreten fabrikalar olsun veya yeniden diş geçirme sektörü olsun. Bu alanda X-ray cihazı ve ultrasound cihazları kullanılmakta. Materyal analizi yapılmakta.

Bu dökümanı hazırlayan bakanlıktakilerse sektörel bilgileri malesef yok demektir. Eger sektördekilerse, malesef çok hata yapıyorlar.

keşke odalardan yazılı bilgi talep etselerdi.

Arkadaşlar biz isgfrm olarak acaba bir döküman hazırlayıp Bakanlığa sunabilirmiyiz. ? Gerçi çok kısa bir zaman kaldı.
 

Selçuk Çiftlik

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
125
Tepki puanı
293
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Değerli Meslektaşlarım;

İSG uzmanı kişi mesleki alt yapısı önemli olmak kaydı ile sınıflandırılmalıdır. (senelik bazda tecrübeli isg uzmanları tecrübeleri mertebesinde sadece bir seferliğine sınava tabi tutularak sertifikalandırılabilirler, böylelikle hakları ve emekleri saklanmış olur.) İsterdimki her sektör için ayrı bir sınav yapılarak tecrübeli yeni mezun o sektörde yer almak isteyen kalifiye personel o sınava girerek geçebilir ise uzmanlık yapabilsin. Ama bu ülkede KPSS ile mühendis alımı yapıldığı gerçeğini göz ardı etmez isek benim bu fikrim sadece ütopya olarak kalacaktır.

İlk derste bana öğretilen ilk cümle şu oldu mühendislikte;
"Üniversite size nasıl mühendis olunacağını değil, karşılaştığınız sorunlara yetkin bir mühendis olarak nasıl yaklaşmanız gerektiği ve sorumun çözümüne yönelik yeterli teknik bilgiyi vermeyi amaçlar."

Hep aynı iddiadayım, bazı arkadaşlarımız okulda ne alıyoruz ki kıspeti altında açıklama yaparak hem kendilerini hemde mesleklerini hiç ederlerken, nasıl olurda İSG uzmanlığı konusunda bu denli cevval olabilirler?

Kendi mühendisliğini, eğitimini, becerisini bu denli hiçe sayan eğitimli! personel aldığı bu diploma ile hak kazandığı İSG uzmanlığına nasıl bu denli 4 elle sarılabilir?

Sen mühendisliğini, üniversiteni her şeyi bir kenara bırakacaksın, boş geçirdiğin 4 seneyi sorgulamayacaksın, aldığın diploma üzerinden kazandığın İSG uzmanlığı üzerine ahkam keseceksin? Bu işi bilen yapsın denildiğinde, mezuniyetine, iş tecrübene bakmadan (lütfen tecrübeli ve bu yönetmelikten önce görev alan büyüklerim bu ifadelerimden alınmasınlar, onları bu tanımlamanın dışında tutuyorum) tepki göstereceksin, ama ben bunu yapamıyorum beni sınırlamışlar şeklinde tepki göstereceksin.

Herkesin kendisine sorması gereken soru şudur;
Ben bu işin neresindeyim? Kendimi bir İSG uzmanı olarak mı yoksa bir şekilde bu işe bir şekilde tutunmaya çalışan biri olarak mı görüyorum?

Ben iddialıyım, gönülden bağlı, mühendislik yetisine sahip ve sorumluluk bilinci duyan her meslektaşım bu sektörde emeğinin karşılığını alır.

Gerisi laf-ı güzaftır.

Saygılarımla.
 

dnzce

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Ocak 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
12
Medeni hal
Bekar
Meslek
İş Veren
ne alaka boğaziçi elektronikle özel kıbrıs paralı su ürünlri mühendisi bir mi.piyasa ancak bu şekilde ayakta kalır.kalite korunmalı.yoksa bi kuyumcu dahi osgb açar en çok parayı o götürür. osgblerde 1250 ye çalışanlar fasa fiso üniversitelerden mezun insanlar değil mi.elbette fark olacak.
Bu şekilde bir ayrım yapamazsınız, siz bir sonraki yazınızda neredeyse foruma su ürünleri mühendisi üye olarak alınmasın demek üzeresiniz. Lütfen haddimizi aşmayalım. Paralı bir vakıf üniversitesinden mezun avukatla, gazi üniversitesinden mezun bir avukat aynı işi yapmıyormu? yani siz nasıl bir anlayışa sahipsiniz anlamadım. Önemli olan diplomayı alıp çerçeveletmek değil, işi severek yapıp kendini geliştirmektir. Bu her ne iş te olursa olsun bu şekildedir. Siz sadece kendi mesleğinizi üstün görerekten diğer meslekleri karalayaraktan bir yere gelemezsiniz, elbette kimlere verilmişse bu hak hakeden yapacak bu işi, şirketler bu ayrımı personel alırken iyi yapıyorlar siz kafanızı fazla yormayın derim..
 

alpelli

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Mar 2013
Mesajlar
6
Tepki puanı
18
Meslek
Uzman (B)
Bu şekilde bir ayrım yapamazsınız, siz bir sonraki yazınızda neredeyse foruma su ürünleri mühendisi üye olarak alınmasın demek üzeresiniz. Lütfen haddimizi aşmayalım. Paralı bir vakıf üniversitesinden mezun avukatla, gazi üniversitesinden mezun bir avukat aynı işi yapmıyormu? yani siz nasıl bir anlayışa sahipsiniz anlamadım. Önemli olan diplomayı alıp çerçeveletmek değil, işi severek yapıp kendini geliştirmektir. Bu her ne iş te olursa olsun bu şekildedir. Siz sadece kendi mesleğinizi üstün görerekten diğer meslekleri karalayaraktan bir yere gelemezsiniz, elbette kimlere verilmişse bu hak hakeden yapacak bu işi, şirketler bu ayrımı personel alırken iyi yapıyorlar siz kafanızı fazla yormayın derim..
 

alpelli

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Mar 2013
Mesajlar
6
Tepki puanı
18
Meslek
Uzman (B)
Cigadema meslektaş çok doğru söylüyorsunuz..Biz isg mühendisleriyiz demek yerine, bazı arkadaşlar ben şu mühendisiyim farklı olmalıyım düşüncesinin peşinde..git o zaman branşında mühendislik yap farklıysan..isg de işin ne...İş veren ağzı bunlar hem kimya mühendisliği işini yapsın hemde isg uzmanlığını bir taşla 2 kuş..yani uzmanlığınızı ön plana çıkarın,uzmanlık kimliğiniz sizi tatmin etmiyorsa branşınızda mühendislik yapın.
 

Ali KÖKSAL

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Eyl 2012
Mesajlar
248
Tepki puanı
441
Meslek
Uzman (A)
İş yerinin sektörüne uygun mühendis çalıştırma fikri sermayenin işine gelir. isg sertifikası olan kimya ve ya makine mühendisi aranıyor ilanları çoğalır ve iş güvenliği kağıt üstüne de kalır. Sırf bu işi yapan ve uzmanlaşan insan kaynağının yetişmesi hedefinden uzaklaşılır ve iş sulanır. İş yerinin mühendisi mühendisliğini yaparken iş güvenliği uzmanı uzmanlığını yapsın.

Bencede haklısınız bu işin o zaman suyu çıkar zaten liste tamamen deli saçması.
 

volkankim

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Haz 2012
Mesajlar
143
Tepki puanı
179
o zaman o kadar değerli görüyorsanız kendinizi niçin 1.500 tl aylık ücrete osgblerde çalışıyorsunuz.hepimiz değerliyiz.
 

Selçuk Çiftlik

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
125
Tepki puanı
293
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
o zaman o kadar değerli görüyorsanız kendinizi niçin 1.500 tl aylık ücrete osgblerde çalışıyorsunuz.hepimiz değerliyiz.

Cümle kendi içinde tezat teşkil ediyor,

Ben burada bu konu üzerine fikir beyan eden kimsenin 1500 TL ye OSGB de çalıştığını sanmıyorum. Çalışsa bile bir tık öteye giderek daha iyi bir işe sahibi olabilmek adına bu konuda fikrini beyan ediyor olmasının yanlışı nerde anlayamadım?

Saygılarımla.
 

D sınıfı

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
25 Ara 2011
Mesajlar
5
Tepki puanı
7
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
2 konu birbirne karıştırmamak lazım 3 yıl tecrubeli mühendis C sınıfı olsada kendi dalında A sınıfı tehlike alanlarına bakabilir düzenlemesi. Haziran ayında oluşacak A sınıfı uzman acığını ortadan kaldırmak için gecici ama iyi bir cözüm. eğer böyle bir çözüm olmasaydı, yasanın ertelenmesi mümkündü. Karışan diğer konu daha sosyolojik bir konu, 5-6 sene sonra hem fiyatlar belirgin hemde bilgiler daha oturmuş olursa ve herkez hakketiği kazançları kazanırsa kimse hakim olmadığı konunun dışına cıkmayacağı gibi teknik nedenlerden dolayı önüne gelen danışmanlık ihtiyaçlarında ( bir maden ocağına monte edilen dev bir makinanın riskleri gibi ) parası ile hizmetini alır. Bunu kordine etmenin bir tek yolu var oda meslek örgütü olabilmek.
bir de şu örneğin üzerinden düşünmek lazım, bir elektirik mühendisi c sınıfı olarak başladığında A olabilmek için 7 yıl boyunca, pastane postaneye risk analizi yapmak zorunda değilmi. ( geçiçi maddeleri düşünmesek ) Bir hidroelektirik santralinde 7 sene mühendislik yaparsa nace kodları branşlara ayrılsa bile, bu kanunlara göre iş güvenilk uzmanı olarak çalışabilir mi ?
 

Abdulkadir SARIALTIN

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
51
Tepki puanı
43
Yönetmeliğin 5. maddesi diyorki bu 2 madde 2 ay sonra yürürlüğe girer madde yürürlüğe girdi. Bakanlık hala tebliği tamamlıyamadı... 31/03/2013 te açıklamaları lazımdı. Bugün açıklarlar herhalde diye ümit ediyorum... Herkese
İyi çalışmalar...
 

ultimateposter

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Nis 2013
Mesajlar
25
Tepki puanı
11
Meslek
Uzman Adayı (C)
Bence böyle bir çalışmanın yapılması oldukça gerekli. Alanlara göre farklı meslekler sadece ilgili alanda çalışabilmeli. Bu herkes için daha yararlı olanıdır. Herkes bu olaya özellikle de iş alanı az olan meslek sahipleri bir kurtuluş yolu olarak bakıyor ama çok yanlış.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.