Sayın meslektaşlarım,
Malumunuz bildiğiniz üzre sektör ha toparlandı toparlanacak derken daha da vahim bir hal almakta buna bağlı olarak da uzman maaşları iş yeri hekimlerinin maaşlarına karşın hızla düşmektedir. Sektörün nabzını, işverenlerin olaya bakış açısını, ortak sağlık güvenlik birimlerinin fırsatçılıklarını, yine bu firmaların mevcut ekonomik döngülerini, devletin yasaya davranışını bilmediğimiz sürece bu tartışmaların içerisinde bocalar dururuz.
İstanbul'da uzmanlık yapan birisi olarak söyleyebilirim ki;
C sınıfı uzman maaş aralığı; 2000 - 3500 arası değişmekte olup illa ki istisnai olarak bu skalanın altında veya üstünde alan da vardır. Buna ek olarak bazı uzmanlara kendi şahsi ihtiyaçlarını kullanmak sureti ile araç verilirken; bazılarına iş yerine bırakıp iş yerinden almak sureti ile araç verilmektedir. Hatta ve hatta bazı arkadaşlarımıza ak bil dahi verilmektedir(Bu bahsetmiş olduğumuz durum bütün uzman sınıfları için geçerli olsa da a sınıfı uzmanlarda pek görülmemektedir).
B sınıfı uzman maaş aralığı; 3250 - 5000 arası değişmektedir.
A sınıfı uzman maaş aralığı;4500 - 10000 arası değişmektedir.
Mevcut koşulları göz önünde bulundurduğumuz da her ne kadar uygun miktarlar gibi gelse de haklı olarak yapılan iş ve alınan riske bakıldığında pek tatmin edici ücretlerden bahsetmiyoruz. İşin aslı bunun yanında işverenlerin ve işçilerin uzmanlara bakış açısı gibi olumsuz yan faktörleri söylemiyorum bile...
Sayın meslektaşlarım,
Maalesef ücretlerin düşük olması sizin düşündüğünüz gibi sadece uzmanlardan ve ortak ağlık güvenlik birimlerinden kaynaklanmamaktadır. sektörün içinden gelen ve mesul müdürlük yapan bir kişi olarak şuan aklıma gelen bir kaç nedeni paylaşmam gerekirse;
- Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince çıkarılmış olan mevcut yasa ve yönetmeliklerin devlet tarafından desteklenmemesi, tamamlanmaması yani tabiri caiz ise tamamen askıya alınması,
- Daha öncesinde kararlaştırılmış olmasına karşın yasanın tabana yayılmasına müsaade edilmemesi ve sürekli ertelenerek ciddiyet kaybına sebebiyet verilmesi,
- Piyasada var olan uzman eksikliğinin giderilebilmesi adına hunharca uzman belgesinin pompalanması ve pompalanmaya da devam edilmesi,
- Serbest piyasa ekonomisinin sebebiyet vermiş olduğu acımasız rekabet ortamına bağlı olarak hizmet saati ücretlerinin iyiden iyiye firma kapma savaşları neticesinde ortak sağlık güvenlik birimlerince düşürülmesi,
- İşsizlik belası ve malumunuz tecrübe kazanımının ülkemizde anadan doğma bir yetenekmişcesine var olan algı sebebi ile uzmanların düşük ücretleri kabul etmesi,
- İşe talip olan uzmanın bir önceki uzmanı ekarte edebilmek adına fiyatı kademeli olarak aşağı çekmesi ve buna bağlı kelebek etkisi,
- Sanayi sektöründe sıcak para transferinin yerini alan uzun vadeli çekler sebebi ile ortak sağlık güvenlik birimlerinin kendisini döndürememesi; döndürmek için de belli başlı emek kısıtlamalarına gitmesi,
- Sektörün içler acısı halini her zaman ki gibi oldukça iyi okuyarak fırsata çevirme eğiliminde olan işverenlerin a firması şu fiyatı verdi sen ne diyorsun mantığı ile sektörü tabiri caiz ise sömürmesi,
daha birçok neden sayabiliriz maalesef arkadaşlar...
Bu konu ile ilgili olarak bu kadar kafa patlattıktan sonra sorunun kimler tarafından ve nasıl çözülebileceğini sorgularsak?
Bana göre bu işi ya devlet çözer yada biz uzmanların toplu hareketi çözer.
Ben kimseye bu fiyata bu iş yapılmaz istifa et başka is ara demem diyemem de...Çünkü herkes karar alma aşamasında aynı koşullara sahip değildir. Bu sebeple herkesin bir nedeninin olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu serbest piyasa ekonomisi içinde çözmeye çalışmak yerine devlet kanadına yüklenmek ve noktada birlik olmak da fayda var diye düşünüyorum.
Saygılarımla...