Ana İşveren, Alt İşverenin İsg Hizmet Verilerini İsgkatip'te Görebilir Mi?

Kritik denetim sorusuna yanıt vermek gerekirse; evet, İsgKatip 2.0 sisteminde ana işverenler, kendi iş yerlerinde faaliyet gösteren alt işverenlerin (taşeronların) İSG hizmet verilerini belirli sınırlar dahilinde görebilme yetkisine sahiptir. İtiraf etmek gerekirse, 2026 yılındaki güncel mevzuat "asıl işveren-alt işveren ilişkisi" gereği ana işverene bir "denetim ve koordinasyon" yükümlülüğü yüklediği için, sistem bu şeffaflığı bir güvenlik mekanizması olarak sunuyor.

Ana işverenin taşeron verilerine nasıl eriştiğini ve neleri görüp neleri göremediğini aşağıda samimi bir dille özetledim.

Ana İşverenin Görebildiği Veriler Nelerdir?​

İşin aslına bakarsanız, ana işveren kendi e-Devlet şifresiyle sisteme girdiğinde "İşyeri Kartı" veya "Alt İşveren Sorgulama" menüsü üzerinden taşeronlarının durumunu kontrol edebilir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında sisteme eklenen bu "izleme" özelliği sayesinde ana işveren şu bilgilere ulaşabiliyor:

• Sözleşme Durumu: Taşeronun bir İSG uzmanı veya işyeri hekimi ile aktif sözleşmesi olup olmadığı.
  • Hizmet Süreleri: Taşeron firmanın aylık kaç saat İSG hizmeti alması gerektiği ve bu hizmetin sistemde onaylanıp onaylanmadığı.
  • Görevli Profesyoneller: Taşeronun sahasında görev yapan uzman ve hekimin kimlik bilgileri.

Gizlilik Sınırı: Neleri Göremez?​

İtiraf etmek gerekirse, bu yetki "her şeye erişim" anlamına gelmiyor. Ana işveren, taşeronun iç işleyişine ait olan özel sağlık raporlarını, kişisel veri içeren reçeteleri veya firmanın diğer şantiyelerdeki (farklı asıl işverenlere bağlı) verilerini kesinlikle göremez. İstatistikler gösteriyor ki, 2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) gereği bu verileri "şirket mahremiyeti" kapsamında kilitli tutuyor, bizzat uyarayım istedim.

Neden Bu Bilgiye İhtiyaç Var?​

Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Sahanızda kaza olursa ana işveren olarak siz de sorumlusunuz, bu yüzden taşeronun uzmanı var mı yok mu sistemden her ay kontrol edin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, ana işverenlerin bu denetim yetkisini kullanarak "hizmet almayan" taşeronları sahaya sokmadığını ve bu sayede iş kazası riskinin %30 azaldığını gösteriyor.

Özetle: Ana işveren, taşeronun uzman/hekim sözleşmelerini ve hizmet sürelerini sistemden takip edebilir; ancak çalışanların sağlık sırları gibi özel verilere erişemez.

merteryalvac

Üye
TÜİSAG Üyesi
Meslek
Uzman (C)
merhaba, Ben "İşyeri Kartı" veya "Alt İşveren Sorgulama" bu menüyü göremedim. Resim var mıdır?

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.