Kaan hocam net bir cevap yazmış, ellerine sağlık
Türkiye'de 5 milyon işyeri yüzlerce faaliyet alanı mevcuttur. Kanun, yönetmelik, rehber kılavuzlar, tezler dışında "İşyeri ve eklentileri Yön. Md8 derki:
eksik, anlaşılmayan vb bir durumda TSE, CE, ISO ya sırasıyla bakılır.
Bazı cevapları farklı kamusal kaynaklardan bulma durumu hep vardır.
illa yönetmelikte yazacak diye bir kural yoktur. Bir "Tez" yayınlanmışsa kaynak kabul edilir.
Mevzuat hukuk diliyle yazılır.
"Ahmet okuyunca şunu iyi anlasın" diyerek hazırlanmıyor
Yangın Korumalı bölümlerde bulunan "Kapılar" aralık bırakılırsa, yangın korumalı niteliğini kaybeder.
Bu olası bir yangın halinde; yaralanma, zehirlenme, ölüme sebep olma durumunu doğurur. Adli neticeleri çok ağır olur.
Bilirkişi bunu mutlaka yakalar ve "dumandan zehirlenmeye sebebiyet vermekten" diye tespit yazdığı zaman işiniz biter.
Acil Çıkış bir kavramdır, 7-8 değişik acil çıkış vardır. Önceden düzenlenmiş "İtfaiye Sepeti Yanaşma Noktası" bir acil çıkıştır.
Acil durum ekiplerinin hangi yolları kullanarak kaza yerine müdahaleye gidecekleri hiçbir kaynakta yazılı değil (en azından ben bulamadım)
Acil Kaçış yolları Ahmet Mehmet Zeynep'in acil çıkışa ulaşmasına elbette hizmet eder ama esas fonksiyonu, sedye ile adam tahliye edebilmeye müsait olmasıdır. Min 80cm genişlik sizin geçebilmeniz için ihtiyaç duyulan bir ölçü değil demektir. bu şekilde yazılmış bir kaynağa da henüz rastlayamadım.
2021 Ekim yönetmelik güncellemesi, PKD dosyası neticelerinin, adep dosyasına, adep senaryolarına, tahliye planlarına işlenmesini zorunlu hale getirse de bunu kaç kişi anladı, uyguladı şüpheli
Sizin sorunuzdan anladığım aslen "çalışanların yeterli bilince sahip olmamaları, can güvenliğini hiçe saymaları" işyeri genelinde başka yansımaları olması kaçınılmazdır. Bunu yapanlar başka kimbilir ne ihmaller yapıyordur. Çok ciddi bir tarama yapmanızı tavsiye ederim.
diğer bir durum ise, çalışanların buna ihtiyacı var. belirli yerlerde basit çıkışlar yapılmalı. haddane, cam fabrikaları, uzun koridorlu tesislerde benzer örnekler çok gördüm.
inşallah faydalı olur