Selamlar arkadaşlar.
En sonunda dün dayanamayıp tanıdık olan hastane kaynaklı çok iyi bir OSGB nin mesul müdürüyle konuştum. Sağ olsun çok iyi niyetli bir arkadaş ve kendisi de A sınıfı uzman ve bakanlıkla ilişkileri iyi. Nedir ne oluyor diye saatlerce sohbet ettik ve tüm güncel bilgileri bana söylemekten çekinmedi. İstanbul'da ki A sınıfı uzman sayısının 4000 civarı olduğunu Türkiye de 8800 olduğunu, B sınıfı uzman sayısının 6500 civarı ve C sınıfı uzman sayısının da 45000 olduğunu söyledi. Mayıs sınavında bakanlığın hedefinin, A sınıfı 12000-15000 arası, B sınıfı 20000 ve C sınıfı 70000 uzman olduğunu ve daha sonra yükseltme sınavı olmayacağını da söyledi.
Mevcut durumda A sınıfı uzmanların saatine 50 TL verebildiklerini ve nedeninin de piyasa rekabeti olduğunu söyledi ve elde ettiği tüm OSGB lerin piyasa tekliflerini gösterdi. Elinde yüzlerce A sınıfı cv'si olduğunu ve buna rağmen Kendi tekliflerinin ortalarda kaldığını ve iyi işleri de zaman zaman alabildiklerini söyledi.
Bu OSGB de çalışan 3 A sınıfı uzman var ve bu arkadaşlar tam zamanlı 6000-7000 TL ye razı olmuşlar, fakat bu duyarlı sorumlu müdür arkadaşım kendisi de dahil inşaat projelerine, elektrik ve elektrik santrali projelerine, madenlere tecrübeleri olmadığı için cesaret edip gitmediklerini söyledi. Maden hariç gidebileceğimi söyleyince altın bulmuş gibi hissetti ve OSGB nin kapılarını bana sonuna kadar açtı. Kendisine teşekkür ettim.
Ben bu fiyatlara kendilerine proje yapamayacağımı, taban fiyatımın küçük inşaat firmaları için günlük 500 TL nin altına düşmemesi gerektiğini ve ancak birbirine yakın olması koşuluyla günde 2 şantiyeye gidebileceğimi söyledim. Büyükler için ki onlar daha kurumsaldır ve çalışmak daha kolaydır, Saat ücretimin minimum 65 TL olduğunu söyledim. Benim fiyatım tekliflerinin %40 ı olacak şekilde gelen talepleri değerlendirmeye başlayacağını ve proje aldığında beni arayacağını söyledi. teşekkür edip konuyu kapattık.
Bu olaydan benim anladığım kadarıyla, OSGB si olan arkadaşlar da fiyat kırımından son derece mutsuz. Fiyatları küçük ölçekli, bütçesi zayıf, hangi projede ne tür bir uzman çalıştırdığına dikkat etmeyen OSGB ler kırıyor ve iş verenler de şimdilik cezalardan kurtulmak için acil ucuz çözüm yoluna gidebilmekte. Fakat zaman içinde mutlaka bu değişecektir. Ucuza çalışan uzman arkadaşlar bir kaç ay içinde işi öğrenip hemen kendi fiyatlarını yükselteceklerdir. Düşük kalite hizmet sunan OSGB ler kapanacak, iş verenler uyanacak sorumluluklarının bitmediğini fark edecek ve kaliteli hizmete yöneleceklerdir diye düşünmekteyim.
Herkese kazasız günler dilerim.