seherrr dedi: ↑
Aşağıdakilerden hangisi İş Güvenliği Uzmanının görevlerinden değildir.
a) Meydana gelen işkazalarını incelemek
b) Acil Durum Planının hazırlanmasını sağlamak
c) İşyerinde, gece postaları da dahil olmak üzere çalışma ortamının gözetimini yapmak,
d) Makine ve tezgahların periyodik kontrollerini yapmak.
arkadaşlar bu sorunun cevabı size göre nedir?cevap anahtarında D diyor ama ben aynı fikirde değilim yardımcı olursanız sevinirim.yönetmelikte okuyorum d şıkkından bahsediyor ama ben mi yanlış yorumluyorum acaba???
İG Uzmanının görevini;
-incelemek,
-planlamak,
-gözetmek,
-değerlendirmek,
-rehberlik etmek,
-öneride bulunmak,
-bildirmek şeklinde sıralayabiliriz (daha da artırılabilir)
Dikkat edin "yapmak", "yaptırmak" gibi bir şey İGU görevleri arasında yok. Zaten olmasının da mantığı yok. Yasa ve yönetmelikler "yapmak" veya "yaptırmak" görevini işverene yüklüyor.
Üç yerde anlamada problem olmaktadır. 1)Risk değerlendirmesi 2) Eğitim 3)Planlar
1) Risk değerlendirmesi: yaptırmak işverenin yükümlülüğündedir, İGU risk değerlendirme çalışmalarına katılmak zorundadır. Kısaca, işveren RD yapacağım dediğinde (veya İGU'nun önerisi üzerine karar verdiğinde) nasıl yapılacağını, RD çalışmalarına kimlerin katılması gerektiğini belirtmek, heyet oluştuktan sonrada çalışmalara katılmak zorundadır.
2) Eğitim vermek yükümlülüğü işverenindir, eğitim ihtiyaçlarını belirlemek, eğitimi planlamak ve yeterli olduğu alanlarda eğitim vermek İGU görevleri arasındadır.
3)Planlamak İGU görevidir, ama kanun, tüzük ve yönetmeliklerde geçen "plan"ları yapmak işverenin sorumluluğundadır.
Soruya dönersek; d) şıkkı; öyle makina veya tezgahlar var ki, bırakın o alanda mühendis olmayı yetkili servis değilseniz makinaya dokunamıyorsunuz bile... zaten yakın bir geleckte periyodik kontroller akredite edilmiş firmalar tarafından gerçekleştirilecek. yönetmelikte "planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek" yazıyor. Örneğin basınçlı kaplar yılda bir hidrostatik teste tabi tutulacak diye planlayacaksın, sonrada bu yapılmış mı diye kontrol edeceksin.
b) şıkkı; "Acil Durum Planının hazırlanmasını sağlamak" (bir not düşelim, bakanlığın hazırladığı soruları düşündüğümde gerçekten güzel hazırlanmış bir şık; Acil Durum Planı yazılırken ilk harfler büyük yazılarak, yazılanın bir ad olduğunu ve birlerde tanımlanan bir şeyden bahsettiğini vurgulamaya çalışıyor) Acil Durum Planı yapmak işverenin sorumluluğundadır, İGU düşen görev ise; Acil durum planının hazırlanması gerektiğini işverene bildirmek, hazırlanmazsa uyarmak, uyarıya rağmen hazırlanmazsa bakanlığa bildirmek şeklinde belirtilebilir. Tabi pratikte bu nasıl olur bilemiyorum.