Arkadaşlar selamlar,
Geçen aralık sınavında yapılan itirazlar ile bu sınavda itiraz edilen soruları kıyaslarken lütfen şuna dikkat edelim. Normalde aralık ayında haklı olarak itiraz edilen soruların hatalı olduğunu kabul etselerdi sınavın kanunen iptal edilmesi gerekirdi
Böyle birşeye cesaret edemedikleri için hatalı soru sayısı o şekilde tam sınırda bırakıldı. Ama öteki yandan bu sınavda zaten itiraz edilen soru sayısı 10 olmadığı için itiraz edilen soruların hatalı olması ile ilgili sıkıntı çıkaracaklarını çok sanmıyorum.
Ne yalan söyliyim 4 gözle 7 Haziran tarihini beklemekteyim. Aksilik olmazsa 78 ile uzmanlığımı alabileceğim. Sektöre yabancı olan veya bir an önce sertifika alıp iş hayatına atılmak isteyen arkadaşlar içinde birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Daha önce bu dalda kısa bi süreliğine bir yağ rafineri inşaatında isg mühendisliği yaptım. İnşaatın olduğu yerde B sınıfı uzman olması benim için avantaj oldu çünkü adına çalıştığım osgb bildiğiniz patates çuvalı gibi şantiyede bıraktı beni
Bu yüzden ilk önce çalışacağınız yeri düzgün seçin arkadaşlar. Kabul edilebilir risk seviyesi yüksek ise öyle bir çalışma ortamından uzak durun
Hatta isg mühendisi olarak son günümde hafif yaralanmalı bir iş kazası gerçekleştiğinde bildirim formu talep ettiğimde temin bile edemediler. C sınıfı uzman ve uzman adayları olarak önümüzde ki en kritik zamanlama bana göre C'den B'ye geçiş yapabileceğimiz şekilde işletebileceğimiz ve bu süreçte gelişimimize ve bu meslek dalına uyumumuzu sağlıyacak düzgün ve uygun bir yerde iş bulabilmektir. Sonuç olarak uzman olduğumuzda bu ünvanın acemi kıdemli gibi ön ünvanı olmadığından 40 yıllık uzmanda olsak 1 günlük uzmanda olsak aynı şekilde kanuni sorumluluğumuzun olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Hoş görülü davranmayın, bunu insanlar ile iletişim ayağı için değil durdurmanız gereken bir iş gördüğünüzde uygulamanız için söylüyorum
İnsanlara yaptıkları işi durdurmalarını güler yüzlede yapabilirsiniz
Risk değerlendirmesi yaparken (illa kağıt üzerinde olması gerekmez gözlem yapmak için dolaşırken bile) olmaz demeyin her an herşey olabilir
Şantiyemde ki iş kazasında ters rüzgarda forklift ile taşınması gereken (bildirim bu yöndeydi) panel sacı 2 kişi taşırken yere düştüğünde çelik taban ve uçlu ayakkabıyı keserek ayağını yarmıştı...
Bunun dışında piramid sorusu ile ilgili olarak bende yorumda bulunmak istiyorum. Bu piramid sektörden sektöre değişmez. Eğitim verenler bilir, ben yağ rafineri inşaatındada aynı piramidi kullandım, tatil köyünde çalışanlara isg eğitimi verdiğimdede. D şıkkında konu ile ilgili olarak belki çoğunuza ilginç gelebilir ama isim lekelenmesine tahammülü olmayan büyük firmalarda çalışan işçiler bu tarz sorumsuz davranışından dolayı iş hakları fes edilmektedir! Yani aslında dünyada bir işçinin 10 hafif kaza yapması sonucunda her an ağır yaralanmalı bir kaza yapabilir veya bir sonraki kaza ismimizi lekeliyebilir diye yorumlayarak iş hakkını fes eden firmalar var
Ama sonuçta o piramidde istatistiklere dayalı olduğu için kesinlik ifadesi yer alamaz. Ama ne yalan söyliyim çalıştığım yer isg konusunda hassas bir firma ve düzenlemelere (isg uzmanı olarak yapılması gereken herşeyi yapılmış olmasına) rağmen bir çalışan 10 ufak kaza yaşıyabiliyorsa, kurulda idari işler veya insan kaynaklarından birisi var ise ilgili işçinin sözleşmesinin fes edilmesi talebinde bulunurdum ben.
Neyse başınızı ağrıttıysam kusura bakmayın saygılar