Yurtdışında Alınmış Forklift Ehliyeti Ülkemizde Geçerli Olur Mu?

aydn28burak

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba,

Türkmenistan'da alınmış forklift ehliyeti yada belgesi ülkemizde geçerli olur mu? Konu ile ilgili kesin bir hüküm bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Türkiye’de forklift operatör belgesi (G sınıfı ehliyet ya da MEB onaylı Operatörlük Belgesi) ile ilgili mevzuat birkaç farklı kaynağa dayanıyor:
  • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (işverenin operatörün eğitimli olduğunu belgeleme zorunluluğu),
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki Eğitim Yönetmeliği (Operatörlük Belgeleri MEB onaylı olmalı),
  • Karayolları Trafik Kanunu (trafikte kullanılacaksa G sınıfı ehliyet şartı).

Yurtdışından alınan forklift belgeleri (ör. Türkmenistan):
  • Türkiye’de doğrudan geçerli değildir.
  • Yabancı ülkeden alınan operatörlük belgeleri ancak Türkiye’de MEB tarafından düzenlenen kurs ve sınav ile alınmış belgelerle denk sayılır.
  • Eğer Türkmenistan’da alınan belge sadece kurs içi eğitim belgesi ise Türkiye’de kullanılmaz; işyerinde resmi denetimde geçersiz kabul edilir.
  • Trafikte kullanılacaksa ayrıca Türk sürücü belgesine (G sınıfı) dönüştürülmesi gerekir, bu da yabancı ehliyetlerin Türkiye’deki geçerlilik ve dönüşüm prosedürlerine tabidir (Türkmenistan ehliyeti için İçişleri Bakanlığı’nın tanıma/çevrim anlaşması olması gerekir, ki mevcut değil).

1. Forklift (İş Makinesi) Operatör Belgesi – MEB Onayı

Kaynak:
  • Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği
  • MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği (RG: 25.04.2013 / 28628)
Bu yönetmeliklerde açıkça deniyor ki:
  • İş makinesi (forklift dahil) kullanacak operatörlerin MEB onaylı kurslardan sertifika alması zorunludur.
  • Yurt dışından alınan sertifikalar MEB tarafından denkliği kabul edilmedikçe geçerli değildir. (Şu an için MEB’in yabancı operatör belgeleri için denklik prosedürü bulunmuyor.)

2. Forklift’in Trafikte Kullanımı – G Sınıfı Ehliyet​

Kaynak:
  • Karayolları Trafik Kanunu (2918 sayılı Kanun)
  • Karayolları Trafik Yönetmeliği (RG: 18.07.1997 / 23053)

Kanun gereği:
  • Forklift trafiğe çıkacaksa (örneğin fabrika sahası dışında yük taşırken) sürücünün G sınıfı sürücü belgesine sahip olması şarttır.
  • Yabancı ülke ehliyetleri için ise geçerlilik İçişleri Bakanlığı / Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tanıma-çevrim anlaşmalarına bağlıdır. Şu an Türkmenistan ehliyeti Türkiye’de doğrudan geçerli sayılmıyor, çevrim yapılamıyor.

3. İş Sağlığı ve Güvenliği Boyutu​

Kaynak:
  • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
  • Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
İşverenin yükümlülüğü:
  • Çalışan, iş ekipmanını (forklift dahil) belgeli ve eğitimli olmak zorunda.
  • Denetimde yabancı bir sertifika kabul edilmez, MEB onaylı belge istenir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.