Arkadaşlar yeni yönetmelikleri henüz incelemedim ama evvelinden beri rahatsız olduğum ve dillendirmek istediğim bir konu var ve sizlerin de dikkatini bu konuya çekerek görüşlerinizi almak isterim.
Şu Risk Değerlendirmesi konusunda yanlış bir yorum hakim sanki ;Bi kere bu Risk Değerlendirmesini illa ki İG Uzmanı yapacak diye bir şey yok.İG Uzmanı o kuruluşta veya şirkette Risk Değerlendirmesinin yapılmasını sağlar veya yapılırken katkı sağlar.Örneğin ben şirketimizde öncelikle bir İçYönetmelik oluşturmak için tüm taraflara baskı yapıyorum ve konuyu İSG Kurulunda gündeme alarak İç Yönetmeliğin çıkması için karar çıkarttırdım.Şimdi İç Yönetmelikle birçok konuyu yani şirketin İSG konusundaki politikasını belirlemeğe çalışırken,Risk Değerlendirmesi konusuna da açıklık getirdik.Mesela bizim şirkette Risk değerlendirmelerinin değişik kısımlarda çalışan mühendis,ustabaşı ve ustalardan kurulu ve içerisinde de enaz bir yönetim temsilcisinin olduğu ekipler tarafından yapılacağını,bu ekiplerin işveren tarafından kurulacağını,bu ekiplere Risk Değerlendirmesi eğitimini İG uzmanı ve İşyeri Hekiminin vereceğini ve İG Uzmanının bu ekiplerin yapacağı Risk Değerlendirme çalışmalarında topladıkları verileri ve bilgileri derleyip toplayarak düzenli raporlar haline getirmesini,Risk değerlendirmesinin yöntemini ve kurulacak bu ekiplerin niteliklerini belirleyen bir iç yönetmelik taslağı hazırladık.
Yani Bir şirkette Risklerin tamamının belirlenmesinin bir kişiye veya bir ekibe bırakılamayacağı ortadadır.Bizim tesiste belki 20 tane kısım var ve her kısımda da 25-30 kişi çalışıyor.Elektrik atölyesi,Kaynak atölyesi,kazan dairesi ve bunun gibi 15-20 bölüm var.Her bölümden sorumlu mühendisinden tutun,ustabaşından tutun diğer usta ve yardımcılarına kadar herkesin bu risk değerlendirme sürecinde yer ve sorumluluk alması gerekir.Bence her İG Uzmanı arkadaş çalıştığı yerde Risk Değerlendirmelerini kendisi yaparak İşverene rehber olmaya çalışmak yerine bunların nasıl yapılacağına dair işverene rehberlik etme yoluna gitmelidir.Yoksa her ciddi kaza sonrasında mahkemede tüm parmaklar sizi işaret ederse(Risk değerlendirmelerini bakın şu arkadaş yapmıştı diye)altından kalkamazsınız.
Zaten hangi tür işyeri olursa olsun katılımın yüksek olmadığı ve sorumlulukların paylaşılmadığı bir risk değerlendirme sürecinin sadece prosedürü yerine getirme amacına hizmet edeceği ve sadece İG Uzmanlarını zan altında bırakacağı,kaza ve ölümlerin önüne geçmek için çıkılan bu yolda yeterli katkıyı sağlayamayacağı ortadadır.Bunları tek başına yapmaya çalışmak kimsenin ne haddinedir ne de becerebileceği birşeydir.En azından ben böyle düşünüyorum .