- Katılım
- 7 Mar 2012
- Mesajlar
- 235
- Tepki puanı
- 270
- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (C)
Acil Durumlarda engelliler için neler yapılabilir?

Merhaba
Bir sitede engelli çalışanlar için yapılması gerekenler başlığı ile paylaştığım bilgileri burada da paylaşmamın doğru olacağını düşündüm.
Umarım faydası olur.
-----------------------------------------------------------------
Merhaba
İşletmenizdeki engelli arkadaşların özelliklerini, hangi katta olduklarını ve olası acil durumlarda işletmenizin engelli çalışanlarınıza uygun çalışma ortamında olup olmadığının analizini yapmanız olacaktır.
Acil durum planınızda özellikle
Engelli çalışanlarınızın engel durumunun iyi analiz edilmesi( sakat, kör, dilsiz,...)
Engelli çalışanın bulunduğu ortamdan tahliyesinde fiziksel sorunları ortadan kaldırmaya çalışın,
Gerekirse tahliyesinde özel ekipman veya araçlar varsa onların bulunduğu ortamın tedariki, bu malzeme ve ekipmanın acil durum ekipleri ve refakatçisinin de bilmesi
Kimler refakat edecek?
(Refakatçilerin birlikte çalışan, onları iyi tanıyan arkadaşlarından olmasına dikkat edin. Acil durum planlarında refakat edecek kişileri belirtin ve sorumlu tutun... Eğer bu konuda sıkıntı yaşarsanız Kat sorumlusu Arama ve Kurtarma ekibi personellerine bu görevi verebilirsiniz.)
İşitme engelliler için çalışanlarınıza özel uyarı sistemleri planlayın.
Görmeyenler için acil kaçış yollarınıza ilgili ikaz ve uyarıları koydurun.
Olası mahsur kalmalarda yardımcı kurumları (itfaiye, kurtarma,sağlık,polis...)uyarmak, yerlerini bildirmek için kaçış planlarınızı hazırlayın. Bulundukları yerlere işaretler koyun.
Tahliyede ekibi ve engelli çalışanlarınızla birlikte uygulamalı tahliye yollarını test edin, toplanma bölgesine gidişlerdeki zorlukları kontrol edin.
Benim tavsiyem yapacağınız plan her ne olursa olsun kesinlikle gerçeğe yakın ve uygulamaya dönük eğitimler olsun. (yangın anında yaşlılar, engelliler, çocuklar gibi yardıma ihtiyacı olan gruplar daha kolay zarar görebilmektedirler.)
Yangında insanın kendisini tahliye etmesi zorken ikinci bir kişiyi çıkarmak çok daha zordur.
Aklıma gelenler şimdilik bunlar
Haldun SEBER