Merhaba Arkadaşlar, İlk önce bu konuya yaklaşık üç yıl önce cevap yazmama rağmen konuyla ilgili hala geçmişi okumadan buraya bir şeyler yazılıyor. Yangın eğitimi vermek öyle 1. seviye eğitim aldım benim belgem var diyenler, dosya ekindeki fotoğrafa baksınlar. Bununla ilgili eğitim programı arayan arkadaşlara MEB Onaylı yangın programı koydum. Kolay gelsin....
YANGIN EĞİTİMİNİN HUKUKİ BOYUTU
A. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik 15 Mayıs 2013 Resmi Gazete Sayı: 28648
İkinci Bölüm, Madde:6 İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri:
(1) İşveren, çalışanlarına asgari Ek-1’de belirtilen konuları içerecek şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini sağlar.
EK-1 EĞİTİM KONULARI
1. Genel Konular a.Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, ç. İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar.
2. Sağlık Konuları a.Meslek hastalıklarının sebepleri, ç. İlkyardım.
3. Teknik Konular; a.Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, c.Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma, I. Tahliye ve kurtarma.
(4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:
a)Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde yılda en az bir defa.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde iki yılda en az bir defa.
c) Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde üç yılda en az bir defa.
B. Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik 09 Eylül 2009 Resmi Gazete Sayı: 27344
Bu yönetmelik on iki kısım ve eklerinden meydana gelmektedir.
MADDE 126- Yapı yüksekliği 30.50 m.’den fazla olan konut binaları ile içinde 50 kişiden fazla insan bulunan konut dışı her türlü yapıda, binada, tesiste, işletmede ve içinde 200’den fazla kişinin barındığı sitelerde aşağıdaki acil durum ekipleri oluşturulur.
a) Söndürme ekibi,
b) Kurtarma ekibi,
c) Koruma ekibi,
ç) İlk yardım ekibi.
MADDE 129- Acil durum ekiplerinin personeli; bina sahibi, yöneticisi veya amirinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma, ilk yardım faaliyetleri, itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri artırılır. Ekip personeli ile binadaki diğer görevliler, yangın söndürme alet ve malzemelerinin nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbikî eğitimden geçirilir. Binada senede en az 1 kez söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır.
MADDE 130- Bünyesinde özel itfaiye birimi bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ve özel kuruluşlar ile diğer yapı, bina ve işletmelerde itfaiye birimi personelinin eğitimi, kendi imkanları ile kendi kuruluşlarınca, gerekirse mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatından yararlanılarak yapılır. Bu kuruluşlar, ilgili mevzuatına uygun şekilde yangın eğitimi veren özel okul, kurs ve dershanelerden eğitim hizmeti alabilirler.
MADDE 94- 4) Hortumları serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personeli veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda, yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-1' e uygun olması şarttır.
6) Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurulmak mecburiyetinde olan yapılarda kullanılabilecek yassı hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-2 standardına uygun olması şarttır.
C. İş yerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik 18 Haziran 2013 Resmi Gazete Sayı: 28681
MADDE 11- 1) İşveren; iş yerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 50 çalışana kadar;
a) Arama, kurtarma ve tahliye,
b) Yangınla mücadele,
Konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İş yerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.
MADDE 13- 1) Hazırlanan acil durum planının uygulama adımlarının düzenli olarak takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olmak için iş yerlerinde yılda en az bir defa olmak üzere tatbikat yapılır, denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılır. Gerçekleştirilen tatbikatın tarihi, görülen eksiklikler ve bu eksiklikler doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri içeren tatbikat raporu hazırlanır.
2) Gerçekleştirilen tatbikat neticesinde varsa aksayan yönler ve kazanılan deneyimlere göre acil durum planları gözden geçirilerek gerekli düzeltmeler yapılır.
3) Birden fazla iş yerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanlarındaki iş yerlerinde tatbikatlar yönetimin koordinasyonu ile yürütülür.
MADDE 15- 1) Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir. (2) İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılır. (3) Acil durum konularıyla ilgili özel olarak görevlendirilenler, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eğitilir. 11 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilen çalışanlara, eğitimlerin iş yerinde iş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekimi tarafından verilmesi halinde, bu durum işveren ile eğitim verenlerce imzalanarak belgelendirilir.