Arkadaşlar benim yaptığım araştırmalara göre asgari düzeyde çalışan bir OSGB'nin aylık gideri (hekim ve personel maaşı, kira, giğer giderler 20.000-25.000 TL civarında. Belirli bir portföye ulaşıp bu gideri karşılayabilmeye başlamak en az 6 ay alır. Buna kuruluş maliyetlerini de eklersek 150.000-200.000 TL gibi bir yatırıma ihtiyaç var.
Ben bu sebeple bireysel çalışabiliyorum şu an. Bölgelere göre birkaç OSGB ile hekim ve diğer sağlık personeli hizmetlerini karşılamaları üzerine anlaştım. Hizmet verdiğim firmalara onlar verdikleri hizmet karşılığı fatura kesiyor. Ben de SGK'lı çalışan oluyorum. İşi bu şekilde çözdüm, ancak fiyatlar konusunda rekabetçi olabilmek için 1.500 TL'ye uzman çalıştırıp (sömürüp) onun üzerinden rant sağlamak gerekiyor.
Benim gibi serbest çalışan arkadaşlarla birlikte bir oluşuma giderek (ortak giderleri paylaşmak adına) nasıl bir çalışma yapılabilir? Şöyle ki; 3-5-10 uzman bir araya gelip bir OSGB kursak, genel giderleri paylaşsak, yine herkes kendi portföyüyle ilgilense ve kendi gelirini elde etse, hekim, diğer sağlık personeli, kira, SGK, genel giderler, muhasebe, vergi, bakanlık harcı (haracı), şirket kuruluşu gibi giderleri de paylaşsak nasıl olur? Bu bağlamda kimin işi daha fazla olmuşsa, kim bu yapının imkanlarını daha fazla kullanmışsa o oranda giderlere ortak olacağından kaybedecek hiçbir şeyimiz de olmayacak diye düşünüyorum.
Fikirlerinizi paylaşır mısınız?