Doğrudan bu "küçük ama kritik" ekipmana odaklanacak olursak; evet, manuel veya elektrikli fark etmeksizin tüm transpaletler "Kaldırma ve İletme Ekipmanları" kategorisinde yer aldığı için periyodik kontrole tabidir ve muayenesi yasal bir zorunluluktur. İtiraf etmek gerekirse, pek çok depo yöneticisi "Alt tarafı iki çatalı olan basit bir kriko, bunun nesi kontrol edilecek?" diye düşünüyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, transpaletler kaynaklı ayak ezilmeleri ve yük devrilmeleri en sık rastlanan iş kazaları arasında yer alıyor.
Transpaletler için geçerli olan periyodik kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Kontrolün 3 Temel Aşaması:
Özetle: Transpaletleriniz için yılda bir kez EKİPNET kayıtlı uzmana periyodik kontrol yaptırmalı ve özellikle yük altındaki sızdırmazlık durumunu sisteme işletmelisiniz.
Transpaletler için geçerli olan periyodik kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kontrol Periyodu: Yılda Kaç Kez?
İşin aslına bakarsanız, transpaletler için yasal kontrol süresi yılda en az 1 (bir) kezdir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında özellikle zincir marketlerde ve lojistik depolarında kullanılan transpaletlerin çoğunda, aşırı yükleme nedeniyle çatallarda "gözle görülmeyen" metal yorgunluğu tespit ediliyor.- Standart Süre: 12 ayda bir EKİPNET kayıtlı uzman tarafından muayene edilmelidir.
- Ağır Hizmet: Eğer transpaletiniz günde 3 vardiya, sürekli maksimum kapasitede çalışıyorsa, risk analizine göre bu süreyi 6 aya indirmek hem iş güvenliği hem de ekipman ömrü için çok yerinde bir tespittir, bizzat uyarayım istedim.
2. Muayene Sırasında Uygulanan Testler
İtiraf etmek gerekirse, transpaletin sadece yükü kaldırıp kaldırmadığına bakmak 2026 standartlarında yeterli değildir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip transpalete statik ve dinamik yük testi yapmıyorsa o rapor kağıt üzerinde kalmıştır" der; bu çok yerinde bir tespittir.Kontrolün 3 Temel Aşaması:
- Görsel Muayene: Çatallarda eğilme, kaynak yerlerinde çatlak, tekerleklerde aşınma ve hidrolik sızıntısı kontrolü.
- Statik Yük Testi: Transpalet kapasitesinin 1,25 katı ($2.000$ kg kapasite için $2.500$ kg) yük ile yüklenir. 10 dakika boyunca hidrolik sistemin yükü kaçırıp kaçırmadığına bakılır haliyle.
- Dinamik Yük Testi: Kapasitenin 1,1 katı ($2.200$ kg) yük ile ileri-geri hareket ettirilerek tekerlek rulmanları ve fren (varsa) sistemi test edilir, bizzat uyarayım istedim.
3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı
2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, transpaletleri de seri numarasıyla takip eder.- Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi, test sonuçlarını sisteme girer ve size QR kodlu raporu teslim eder.
- Denetim Riski: Müfettişler geldiğinde "Bu sadece manuel el arabası" savunması maalesef kabul görmez; İsgkatip sisteminde güncel raporu yoksa ceza kesilebilir haliyle.
4. Manuel vs. Elektrikli (Akülü) Farkı
İtiraf etmek gerekirse, akülü transpaletlerde (manlift tipi olmayan yer modelleri) kontrol daha da kritiktir.- Elektriksel Güvenlik: Akü sızıntıları, kablo bağlantıları ve acil durdurma (mantar) butonunun çalışırlığı mutlaka rapora işlenir.
- Hız Kontrolü: Elektrikli modellerde hız limitlerinin ve geri manevra emniyetinin (karın butonu) aktifliği test edilir, bizzat uyarayım istedim.
Özetle: Transpaletleriniz için yılda bir kez EKİPNET kayıtlı uzmana periyodik kontrol yaptırmalı ve özellikle yük altındaki sızdırmazlık durumunu sisteme işletmelisiniz.