Trafo Bakımı Ve Yağ Testleri Periyodik Kontrol Sayılır Mı?

Yüksek gerilim sistemlerinin kalbi olan trafolara odaklanacak olursak; evet, trafo bakımı ve özellikle trafo yağ testleri (dielektrik dayanım, içindeki gazların analizi vb.), "Elektrik Tesisatı" periyodik kontrollerinin en kritik ve teknik parçasını oluşturur. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletmede "Trafodan ses gelmiyor, ısınmıyor, demek ki sağlam" mantığıyla hareket ediliyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, trafo merkezi olan tesislerde trafo yağı analiz raporu ve koruma rölesi testleri sunulmadan "Elektrik Tesisatı Uygundur" raporu verilmez.

Trafo bakımı ve yağ testlerinin 2026 standartlarındaki yerini ve yasal zorunluluklarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Periyodik Kontrol Kapsamındaki Yeri​

İşin aslına bakarsanız, trafo bir "iş ekipmanı" olarak değerlendirilir ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği uyarınca yılda en az 1 (bir) kez periyodik kontrolden geçmelidir.

• Bakım vs. Kontrol: "Bakım" cihazın ömrünü uzatmak için yapılan müdahaledir; "Periyodik Kontrol" ise cihazın güvenli çalışıp çalışmadığının bir elektrik mühendisi tarafından onaylanmasıdır. Ancak trafo özelinde, bakım yapılmadan sağlıklı bir kontrol raporu oluşturmak zordur haliyle.

2. Trafo Yağ Testleri (İzolasyon Yağı Analizi)​

İtiraf etmek gerekirse, trafo yağı bir trafoda hem soğutma hem de yalıtım sağlar. Yağın içindeki bozulmalar, trafonun "içten içe" iflas ettiğinin habercisidir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Yağ testi yaptırmayan işletme, trafoyu bombanın üzerinde çalıştırıyor demektir" der; bu çok yerinde bir tespittir.

• Dielektrik (Delinme) Dayanım Testi: Yağın elektriği ne kadar yalıtabildiğini ölçer. Standartların altına düşen bir yağ, sargılar arasında ark oluşmasına neden olur.
  • İçinde Çözünmüş Gaz Analizi (DGA): Yağın içindeki hidrojen, asetilen gibi gazların miktarına bakılarak trafonun içinde aşırı ısınma mı yoksa ark mı olduğu tespit edilir.
  • Fiziksel Testler: Renk, asidite ve nem miktarı kontrol edilir, bizzat uyarayım istedim.

3. Muayenede Bakılan Diğer Kritik Noktalar​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, trafo binasının ve panolarının şu detayları rapora fotoğraflarla işlenir:

• Buchholz Rölesi ve Termometre: Trafonun içindeki bir arıza anında enerjiyi kesecek olan emniyet elemanlarının çalışırlığı.
  • Hücre Kilitleme Sistemleri: Yanlış manevra yapılmasını önleyen mekanik ve elektriksel kilitler.
  • Yalıtkan Ekipmanlar: Trafo odasındaki yalıtkan paspas, yalıtkan eldiven ve kurtarma manevra ıstakasının varlığı ve sağlamlığı haliyle.

4. İsgkatip ve İşletme Sorumluluğu​

2026 standartlarında trafosu olan tesislerin bir de "Elektrik Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu" sözleşmesi olması şarttır.

• Sorumlu Mühendis: Aylık düzenli kontrolleri yapan işletme sorumlusu mühendis, yıllık periyodik kontrol raporunun alt yapısını hazırlar.
  • Dijital Onay: Kontrolü yapan mühendis, yağ testi sonuçlarını ve koruma rölesi ayar değerlerini sisteme girerek QR kodlu raporu oluşturur, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Trafo bakımı sadece bir "temizlik" değil; yağ analizi ve koruma testlerini kapsayan, yılda bir kez yapılması zorunlu olan teknik bir periyodik kontroldür.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.