Çevre ve iş güvenliği sorusuna odaklanacak olursak; evet, mazot (motorin), yakıt yağları ve diğer tehlikeli sıvı depolama tankları, "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" uyarınca periyodik kontrole tabidir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Bu tank basınçlı değil ki, sadece içinde yakıt duruyor" diyerek bu kontrolü gereksiz görüyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, sızıntı ve yangın riski nedeniyle bu tanklar en sıkı denetlenen "Tehlikeli Sıvı Tankları" grubunda yer alıyor.
Tehlikeli sıvı depolama tankları için geçerli olan kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Kontrolün 3 Temel Bileşeni:
Özetle: Mazot veya benzeri tehlikeli sıvı tankınızın "yasal vizesini" yılda bir kez yaptırmalı ve özellikle havuzlama kapasitesi ile topraklama ölçümlerini rapora dahil etmelisiniz.
Tehlikeli sıvı depolama tankları için geçerli olan kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kontrol Periyodu: Yılda Kaç Kez?
İşin aslına bakarsanız, tehlikeli sıvı tankları için yasal kontrol süresi yılda en az 1 (bir) kezdir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan toprak kirliliği ve yangın vakalarının çoğu, tankın tabanında biriken suyun neden olduğu iç korozyonun (delinmenin) fark edilmemesinden kaynaklanıyor.- Standart Süre: 12 ayda bir EKİPNET kayıtlı uzman tarafından muayene edilmelidir.
- 10 Yıllık Bakım: Tıpkı basınçlı kaplarda olduğu gibi, özellikle yer altı tanklarında 10. yılda çok daha kapsamlı (iç muayene ve sızdırmazlık testi) bir kontrol yapılması önerilir, bizzat uyarayım istedim.
2. Muayene Sırasında Nelere Bakılır?
İtiraf etmek gerekirse, sadece tankın dışına bakıp "sağlam" demek 2026 standartlarında geçerli bir rapor oluşturmaz. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Tankın kendisi kadar, havuzlama (bent) kapasitesi ve topraklama hattı da kontrol edilmelidir" der; bu çok yerinde bir tespittir.Kontrolün 3 Temel Bileşeni:
- Gövde ve Sızdırmazlık: Tankın kaynak yerlerinde sızıntı, terleme veya korozyon olup olmadığı. Yer altı tanklarında ise sızıntı tespit sistemlerinin (çift cidarlı tanklar için vakum/sıvı takibi) çalışırlığı.
- Statik Elektrik ve Topraklama: Yanıcı sıvıların transferi sırasında oluşan statik elektriğin boşaltılması için topraklama ölçümü hayati önem taşır.
- Havuzlama Sistemi (Bent): Tankın delinmesi durumunda yakıtın çevreye yayılmasını engelleyecek olan beton havuzun, tank kapasitesinin en az %110'unu alacak hacimde ve sızdırmaz olması istenir haliyle.
3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı
2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, bu tankları "Tehlikeli Sıvı Tankları" başlığı altında takip eder.- Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi veya teknikeri, tankın hacmi, tipi (yer altı/yer üstü) ve koruma önlemlerini sisteme girerek size QR kodlu raporu teslim eder.
- Denetim Riski: Çevre müfettişleri ve iş müfettişleri ortak denetimlerinde artık İsgkatip sistemindeki bu güncel periyodik kontrol raporunu ilk sırada sorguluyor, bizzat uyarayım istedim.
4. Yangın ve Patlama Önlemleri (Ex-Proof)
İtiraf etmek gerekirse, tankın sağlam olması kadar çevresindeki elektrik tesisatı da müfettişler için kritiktir.- Ex-Proof Tesisat: Tankın dolum ve boşaltım noktalarına yakın olan elektrikli cihazların (pompa motoru, aydınlatma vb.) patlamaya dayanıklı (Ex-proof) olması şarttır.
- Alev Tutucular: Tankın nefeslik hatlarında (havalandırma boruları) alev tutucu (flame arrestor) aparatların bulunması zorunludur haliyle.
Özetle: Mazot veya benzeri tehlikeli sıvı tankınızın "yasal vizesini" yılda bir kez yaptırmalı ve özellikle havuzlama kapasitesi ile topraklama ölçümlerini rapora dahil etmelisiniz.