- Meslek
- Uzman (C)
kes abi yevmiyeyi.
merhaba; bizim şantiyemizde prosedürümüz şöyle. Yüksekte çalışma eğitimi veriyorum, sınav oluyorlar ve tutanak hazırlıyorum.( işveren , sizin ve işçinin imzası olmalı) Ardında yüksekte çalışma izin formu. Bu formda da işveren ve şantiye şefi ve sizin imzanız tabi birde işçinin imzası olacak. Ardından KKD zimmet tutanağı paraşütçü tip emniyet kemeri, baret, iş ayakkabısı, eldiven vs....verdiğinize dair işçininde aldığına dair imza . KKD kullanımı, bakımı eğitimi sınavı tutanağı. Yüksekte çalışma ve iş güvenlik talimatlarını da her sayfasına 'okudum, anladım imza tarih vs. prosedürünü uyguluyorum. Günlük kontrollerimi videoya çekip işbaşında sözlü uyarı, ihtar ve eğitim şeklinde veriyorum. Yaşam halatı kullanılmıyorsa eğer koğuşa yolluyorum günlük yevmiyeleri yanıyor.3 kere yakalanırlarsa işten çıkarıyoruz. Bizim prosedürümüz bu yönde işliyor. Uygulayabilirseniz ne mutlu. Heleki işverenin ve şantiye şefinin imzalarını almanız çok önemli o zaman daha sahiplenici oluyorlar. Birde lütfen yüksekte çalışılan yere mutlaka iş güvenlik tabelaları koyun. emniyet kemersiz çalışma, baretsiz çalışma vs.. Tüm bunları yüksekte çalışma eğitiminize ekleyin ve bir soru mutlaka burdan hazırlayın. Benim tavsiyelerim bu kadar. Başarılar dilerim.kaba işleri taşere ettiğimiz firma, iş güvenliği konusunda sıfır. hiçbir profesyonel çalışmaları yok, şantiyeye yeni başladım ve ilk günden itibaren şeflerine yüksekte çalışma ile ilgili yazı ve sözlü uyarılarda bulundum..bu adamlara ne önereyim ya da nasıl bir ceza vereyim?
işlerini isg şsrtları sağlanıncaya kadar durdurmanız gerekiyor taşeron çalışamazsa para kazanamaz ve bu önlemleri almak zorunda kalır. iyi çalışmalar..kaba işleri taşere ettiğimiz firma, iş güvenliği konusunda sıfır. hiçbir profesyonel çalışmaları yok, şantiyeye yeni başladım ve ilk günden itibaren şeflerine yüksekte çalışma ile ilgili yazı ve sözlü uyarılarda bulundum..bu adamlara ne önereyim ya da nasıl bir ceza vereyim?
İşi bırakmak son çare olmalıdır diye düşünüyorum. Zira arkadaş bu işyerinden çıkıp başka bir iş bulsa o işin de çalışma düzeni bundan pek farklı olmayacaktır. Zaten İSG uzmanları olarak görevimiz uygunsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamaktır.
Şirket bünyesinde mi çalışıyorsunuz yoksa dışarıdan mı hizmet veriyorsunuz ?
Eğerki şirketin tam zamanlı personeliyseniz biraz gözünüzü karartıp sesinizi yükseltip şantiyeşefi/proje müdürü/genel koordinatör vs ile bu durumu görüşmelisiniz. Yasal mevzuattan ,oluşacak kazanın maddi külfetlerinden,iş gücü kaybından,firmanın prestij kaybından bahsetmelisiniz.Tüm bunların yanında işin vicdani boyutları da muhakkak vardır.
Çalışan personelin özlük dosyalarını eksiksiz olarak tamamlatın ve iş başı eğitimlerini verdirin.Daha sonra ortam ile ilgili risk analizleri ve acil durum eylem planlarını hazırlayın. Bunları yaparken şantiye talimatları hazırlayın ve tüm işçilere anlatın,deklare edin ve imzalatın.
Kişisel koruyucu donanımları kullanmayanları önce uyarın daha sonra tutanak düzenleyerek ve fotograflarla belgeleyerek bu durumu müdürlere bildirin. Gerekirse maddi yaptırımlar uygulayın.
İşçilerinize bu önlemlerin bir angarya olmadığını,onların can güvenliği için alınan önlemler olduğunu vurgulayın.
Başarılar dilerim.
Şantiyede proje müdürü, şantiye şefi başta olmak üzere mühendis ve formenlerin desteğini alamadığında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütemezsin.
Çalıştığım şantiyede süreç şöyle işliyor:
12 taşeron firma asıl işveren sigorta sicil numarası altında görünüyor ve toplamda 300 kişi var. Taşeronlar asıl işverenin işçisi gibi göründüğü için iş güvenliği uzmanı bulundurmuyor, asıl işverenin aldığı hizmetten yararlanıyor. Proje müdürü deseniz taşeronla aynı evde yaşıyor ve can ciğer kuzu sarması. Kendi işçileri KKD kullanmıyor, bunun için de bir şey yapmıyor. Kule vinç, basınçlı kap vb periyodik kontrollerini yapmıyor, eğitim için araç gereç temin etmiyor, şantiye şefi olarak taşeron işverenin belgesi kullanılıyor ( prosedür boşluğunu doldurmak için ) ama bu kişi fiili olarak şantiye şefi olarak çalışmıyor, bu kişinin yerine saha kontrol mühendisi olarak görev yapan inşaat mühendisi şantiye şefi görünümünde çalışıyor. Belgesini kullandıran mimar hiçbir şekilde imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Şantiyenin elektrik mühendisi ve makine mühendisi de taşeron firmaların mühendisi ama asıl işveren sigortası altında görünüyor ama kesinlikle asıl işveren sıfatıyla imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Çalışanlar yasak olmasına rağmen yanıcı malzemelerden yapılmış çadırlarda barındırılıyor, defalarca deftere yazdım proje müdürü de imzaladı hatta basına çıktı iş teftiş kurulu başkanlığı müfettişine basında çıkan haber aracılığı ile ihbar ettim ama gelen yok... A sınıfı iş güvenliği uzmanı yokla var arasında... Risk analizini hazırladım A sınıfına verdim ama 3 ay oldu halen risk analizi gelmedi... Acil eylem planı gelmedi... Çalışanlara eğitim verilmedi... YANİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÜRECİNİ TEK BAŞINA İŞLETMEYE ÇALIŞIYORUM AMA YETEMİYORUM... ve bunlar yaşanırken adalet bakanlığına bağlı müşavir yapı denetim firması da sadece izliyor (
İşte güvenlik dediğin budur
Bizim işçilerimiz bu konularda ihtisas yapıyor ya, bunun benzeri neler var.İşte güvenlik dediğin budur
Merhaba,Şantiyede proje müdürü, şantiye şefi başta olmak üzere mühendis ve formenlerin desteğini alamadığında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütemezsin.
Çalıştığım şantiyede süreç şöyle işliyor:
12 taşeron firma asıl işveren sigorta sicil numarası altında görünüyor ve toplamda 300 kişi var. Taşeronlar asıl işverenin işçisi gibi göründüğü için iş güvenliği uzmanı bulundurmuyor, asıl işverenin aldığı hizmetten yararlanıyor. Proje müdürü deseniz taşeronla aynı evde yaşıyor ve can ciğer kuzu sarması. Kendi işçileri KKD kullanmıyor, bunun için de bir şey yapmıyor. Kule vinç, basınçlı kap vb periyodik kontrollerini yapmıyor, eğitim için araç gereç temin etmiyor, şantiye şefi olarak taşeron işverenin belgesi kullanılıyor ( prosedür boşluğunu doldurmak için ) ama bu kişi fiili olarak şantiye şefi olarak çalışmıyor, bu kişinin yerine saha kontrol mühendisi olarak görev yapan inşaat mühendisi şantiye şefi görünümünde çalışıyor. Belgesini kullandıran mimar hiçbir şekilde imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Şantiyenin elektrik mühendisi ve makine mühendisi de taşeron firmaların mühendisi ama asıl işveren sigortası altında görünüyor ama kesinlikle asıl işveren sıfatıyla imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Çalışanlar yasak olmasına rağmen yanıcı malzemelerden yapılmış çadırlarda barındırılıyor, defalarca deftere yazdım proje müdürü de imzaladı hatta basına çıktı iş teftiş kurulu başkanlığı müfettişine basında çıkan haber aracılığı ile ihbar ettim ama gelen yok... A sınıfı iş güvenliği uzmanı yokla var arasında... Risk analizini hazırladım A sınıfına verdim ama 3 ay oldu halen risk analizi gelmedi... Acil eylem planı gelmedi... Çalışanlara eğitim verilmedi... YANİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÜRECİNİ TEK BAŞINA İŞLETMEYE ÇALIŞIYORUM AMA YETEMİYORUM... ve bunlar yaşanırken adalet bakanlığına bağlı müşavir yapı denetim firması da sadece izliyor (
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.