Soru : Taşeronla Başim Dertte

Armağan Kocabaş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Kas 2012
Mesajlar
38
Tepki puanı
7
Meslek
Uzman (C)
kes abi yevmiyeyi.
 

muratdurmus

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2013
Mesajlar
112
Tepki puanı
42
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle resim gerçekten orijinal bir resim olmuş, görenler ilizyon gösterisi zannedecek. Bende inşaat sektöründe çalışıyorum ve taşeronlarla ilgili sıkıntılarınızı fazlasıyla anlıyorum. Öncelikle yaptığınız sözleşmeye ek protokoller ekleyerek kendinizi daha yaptırımcı hale getirin. En basitinden iş durdurma yetkinizi kullanır hale gelin bence. Tüm yorumları okuyamadım ama ben başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim. İşe yeni başlayan bir işçiye önce kişisel koruyucularını nasıl kullanacağını anlatarak teslim ettim. Tabi bunun öncesinde yaklaşık 2 saat süren bir iş güvenliği eğitimi. Kendisi usta olduğu için yapımız gereği bana birşey olmaz demeye başladı ama ısrarla ve uzun tartışmalarla emniyet kemersiz çıkamayacağını belirttim. En sonunda emniyet kemerini giyerek yüksekte çalışmaya başladı. Aradan 2 saat geçmedi dizinin üzerine çalıştığı karkas düştü ve yaklaşık 20 metreden düşmek üzere iken emniyet kemeri ve yaşam halatına bağlı olduğu için sadece bacaklarında ezilme ile kurtuldu. Bu örneği her çalışana özellikle emniyet kemeri konusunda bana bir şey olmaz diyen işçilere örnek olarak anlatıyorum. Bu olayda beni proje müdüründen formene kadar her birim iş güvenliği konusunda desteklemişlerdir. Umarım bulunduğun şantiyede yönetimin desteği ile bu konuları aşa bilirsin. Şayet aşılamıyorsa fazla kalmamanı tavsiye ederim. Başın belaya girebilir. En ufak bir iş kazasında bile polis direk iş güvenliği uzmanını arıyor ve haliyle sorumlu tutuyor.
 

inceduygu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2012
Mesajlar
87
Tepki puanı
12
Meslek
Uzman Adayı (C)
merhaba
sizin taşeronlarla ilgili sıkıntınızı anlıyorum ama ben kendim taseronda çalışan hem mühendisim hemde uzmanım . size diyebileceğim benim çalıştığım fabrika böylesi bir tutumda fabrikanın isg birimi zaten direk işi durduruyor sizn neden yapamıyorsunuz anlamadım . 3 ay evvel basit bir kablo çekimi işleminde bile nedeni hala bilmediğim bir sebeple benim çalışanım kemrini bağlamadan çalışmaya kalkmış akşam 5 te palas panderas isg biriminin yanında soluğu aldım yani anltmak istediğimm şu yaptırımgücünüğz fazla neden kullanmıyorsunuz ? ama şunuda belirtmek isterim eğer fabrikanın o firma ile iş anlaşması olduğunda fabrika isg birimi o hatta çalışacak hangi firma olursa olsun çelik halat çelikecek hattı hatta bazı fabrikalarda çelik halatı bile vermek göstermek zorunda sen adama emniyetli olacaksın ama ben bişey yapmam sen sağlayacaksın dersen olmaz sizi fabrika çalışanı olarak anlıyorum ama sizde bu konudataşeronları anlayın bu resimle ilgili sizin yapmanız gereken sen bu adamlara yolu gösterdiysen bu adamların isg açısından fabrikaya getirdikleri tek öneri yoksa mesela buarada çalışacağım bana çelik halat güzergahı lazım oda bu bu güzergahta senin fabrikana zara bişey varmı diye öneri yoksa işi durdur ben onu yapıyorum isg birimine iş başlangıcı gidiyorum bakıyorum böyle böyle sağlayacamısın diyorum ok diyor yada olmaz diyor olmaz diyorsa bende bu işi bu koşulda bu şşekilde yaparım diyorum bilmem anlatabildimmi biraz dağıttım ama umarım anlatabilmişimdir
 

didem27

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ara 2012
Mesajlar
192
Tepki puanı
115
Meslek
Uzman (C)
kaba işleri taşere ettiğimiz firma, iş güvenliği konusunda sıfır. hiçbir profesyonel çalışmaları yok, şantiyeye yeni başladım ve ilk günden itibaren şeflerine yüksekte çalışma ile ilgili yazı ve sözlü uyarılarda bulundum..bu adamlara ne önereyim ya da nasıl bir ceza vereyim?
merhaba; bizim şantiyemizde prosedürümüz şöyle. Yüksekte çalışma eğitimi veriyorum, sınav oluyorlar ve tutanak hazırlıyorum.( işveren , sizin ve işçinin imzası olmalı) Ardında yüksekte çalışma izin formu. Bu formda da işveren ve şantiye şefi ve sizin imzanız tabi birde işçinin imzası olacak. Ardından KKD zimmet tutanağı paraşütçü tip emniyet kemeri, baret, iş ayakkabısı, eldiven vs....verdiğinize dair işçininde aldığına dair imza . KKD kullanımı, bakımı eğitimi sınavı tutanağı. Yüksekte çalışma ve iş güvenlik talimatlarını da her sayfasına 'okudum, anladım imza tarih vs. prosedürünü uyguluyorum. Günlük kontrollerimi videoya çekip işbaşında sözlü uyarı, ihtar ve eğitim şeklinde veriyorum. Yaşam halatı kullanılmıyorsa eğer koğuşa yolluyorum günlük yevmiyeleri yanıyor.3 kere yakalanırlarsa işten çıkarıyoruz. Bizim prosedürümüz bu yönde işliyor. Uygulayabilirseniz ne mutlu. Heleki işverenin ve şantiye şefinin imzalarını almanız çok önemli o zaman daha sahiplenici oluyorlar. Birde lütfen yüksekte çalışılan yere mutlaka iş güvenlik tabelaları koyun. emniyet kemersiz çalışma, baretsiz çalışma vs.. Tüm bunları yüksekte çalışma eğitiminize ekleyin ve bir soru mutlaka burdan hazırlayın. Benim tavsiyelerim bu kadar. Başarılar dilerim.
 

yunus emre avcı

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Eki 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
kaba işleri taşere ettiğimiz firma, iş güvenliği konusunda sıfır. hiçbir profesyonel çalışmaları yok, şantiyeye yeni başladım ve ilk günden itibaren şeflerine yüksekte çalışma ile ilgili yazı ve sözlü uyarılarda bulundum..bu adamlara ne önereyim ya da nasıl bir ceza vereyim?
işlerini isg şsrtları sağlanıncaya kadar durdurmanız gerekiyor taşeron çalışamazsa para kazanamaz ve bu önlemleri almak zorunda kalır. iyi çalışmalar..
 

mesut karakuş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Nis 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
-2
Meslek
Uzman Adayı (C)
İşi bırakmak son çare olmalıdır diye düşünüyorum. Zira arkadaş bu işyerinden çıkıp başka bir iş bulsa o işin de çalışma düzeni bundan pek farklı olmayacaktır. Zaten İSG uzmanları olarak görevimiz uygunsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamaktır.
Şirket bünyesinde mi çalışıyorsunuz yoksa dışarıdan mı hizmet veriyorsunuz ?
Eğerki şirketin tam zamanlı personeliyseniz biraz gözünüzü karartıp sesinizi yükseltip şantiyeşefi/proje müdürü/genel koordinatör vs ile bu durumu görüşmelisiniz. Yasal mevzuattan ,oluşacak kazanın maddi külfetlerinden,iş gücü kaybından,firmanın prestij kaybından bahsetmelisiniz.Tüm bunların yanında işin vicdani boyutları da muhakkak vardır.
Çalışan personelin özlük dosyalarını eksiksiz olarak tamamlatın ve iş başı eğitimlerini verdirin.Daha sonra ortam ile ilgili risk analizleri ve acil durum eylem planlarını hazırlayın. Bunları yaparken şantiye talimatları hazırlayın ve tüm işçilere anlatın,deklare edin ve imzalatın.
Kişisel koruyucu donanımları kullanmayanları önce uyarın daha sonra tutanak düzenleyerek ve fotograflarla belgeleyerek bu durumu müdürlere bildirin. Gerekirse maddi yaptırımlar uygulayın.
İşçilerinize bu önlemlerin bir angarya olmadığını,onların can güvenliği için alınan önlemler olduğunu vurgulayın.

Başarılar dilerim.

Merhaba İş başı eğitimlerini verdirin demişsiniz, iş başı eğitimleri kimin sorumluluğunda?
 
W

W.SNEİJDER

Guest
baret taktıklarına dua edelim
:)
 

mesut karakuş

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
1 Nis 2013
Mesajlar
7
Tepki puanı
-2
Meslek
Uzman Adayı (C)
Şantiyede proje müdürü, şantiye şefi başta olmak üzere mühendis ve formenlerin desteğini alamadığında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütemezsin.
Çalıştığım şantiyede süreç şöyle işliyor:
12 taşeron firma asıl işveren sigorta sicil numarası altında görünüyor ve toplamda 300 kişi var. Taşeronlar asıl işverenin işçisi gibi göründüğü için iş güvenliği uzmanı bulundurmuyor, asıl işverenin aldığı hizmetten yararlanıyor. Proje müdürü deseniz taşeronla aynı evde yaşıyor ve can ciğer kuzu sarması. Kendi işçileri KKD kullanmıyor, bunun için de bir şey yapmıyor. Kule vinç, basınçlı kap vb periyodik kontrollerini yapmıyor, eğitim için araç gereç temin etmiyor, şantiye şefi olarak taşeron işverenin belgesi kullanılıyor ( prosedür boşluğunu doldurmak için ) ama bu kişi fiili olarak şantiye şefi olarak çalışmıyor, bu kişinin yerine saha kontrol mühendisi olarak görev yapan inşaat mühendisi şantiye şefi görünümünde çalışıyor. Belgesini kullandıran mimar hiçbir şekilde imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Şantiyenin elektrik mühendisi ve makine mühendisi de taşeron firmaların mühendisi ama asıl işveren sigortası altında görünüyor ama kesinlikle asıl işveren sıfatıyla imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Çalışanlar yasak olmasına rağmen yanıcı malzemelerden yapılmış çadırlarda barındırılıyor, defalarca deftere yazdım proje müdürü de imzaladı hatta basına çıktı iş teftiş kurulu başkanlığı müfettişine basında çıkan haber aracılığı ile ihbar ettim ama gelen yok... A sınıfı iş güvenliği uzmanı yokla var arasında... Risk analizini hazırladım A sınıfına verdim ama 3 ay oldu halen risk analizi gelmedi... Acil eylem planı gelmedi... Çalışanlara eğitim verilmedi... YANİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÜRECİNİ TEK BAŞINA İŞLETMEYE ÇALIŞIYORUM AMA YETEMİYORUM... ve bunlar yaşanırken adalet bakanlığına bağlı müşavir yapı denetim firması da sadece izliyor :((
 

ebt88

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
23 Eyl 2012
Mesajlar
28
Tepki puanı
10
Meslek
Uzman Adayı (C)
Şantiyede proje müdürü, şantiye şefi başta olmak üzere mühendis ve formenlerin desteğini alamadığında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütemezsin.
Çalıştığım şantiyede süreç şöyle işliyor:
12 taşeron firma asıl işveren sigorta sicil numarası altında görünüyor ve toplamda 300 kişi var. Taşeronlar asıl işverenin işçisi gibi göründüğü için iş güvenliği uzmanı bulundurmuyor, asıl işverenin aldığı hizmetten yararlanıyor. Proje müdürü deseniz taşeronla aynı evde yaşıyor ve can ciğer kuzu sarması. Kendi işçileri KKD kullanmıyor, bunun için de bir şey yapmıyor. Kule vinç, basınçlı kap vb periyodik kontrollerini yapmıyor, eğitim için araç gereç temin etmiyor, şantiye şefi olarak taşeron işverenin belgesi kullanılıyor ( prosedür boşluğunu doldurmak için ) ama bu kişi fiili olarak şantiye şefi olarak çalışmıyor, bu kişinin yerine saha kontrol mühendisi olarak görev yapan inşaat mühendisi şantiye şefi görünümünde çalışıyor. Belgesini kullandıran mimar hiçbir şekilde imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Şantiyenin elektrik mühendisi ve makine mühendisi de taşeron firmaların mühendisi ama asıl işveren sigortası altında görünüyor ama kesinlikle asıl işveren sıfatıyla imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Çalışanlar yasak olmasına rağmen yanıcı malzemelerden yapılmış çadırlarda barındırılıyor, defalarca deftere yazdım proje müdürü de imzaladı hatta basına çıktı iş teftiş kurulu başkanlığı müfettişine basında çıkan haber aracılığı ile ihbar ettim ama gelen yok... A sınıfı iş güvenliği uzmanı yokla var arasında... Risk analizini hazırladım A sınıfına verdim ama 3 ay oldu halen risk analizi gelmedi... Acil eylem planı gelmedi... Çalışanlara eğitim verilmedi... YANİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÜRECİNİ TEK BAŞINA İŞLETMEYE ÇALIŞIYORUM AMA YETEMİYORUM... ve bunlar yaşanırken adalet bakanlığına bağlı müşavir yapı denetim firması da sadece izliyor :((

Kardeş bence bir an evvel kaç ordan. Ben öyle yaptım ilk çalıştığım yerde bahsettiğin gibiydi hiç durmadım sende durma kardeş başına bela alırsın sonra Allah korusun.
 

muratdurmus

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2013
Mesajlar
112
Tepki puanı
42
Meslek
Uzman (C)
Şantiyede proje müdürü, şantiye şefi başta olmak üzere mühendis ve formenlerin desteğini alamadığında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütemezsin.
Çalıştığım şantiyede süreç şöyle işliyor:
12 taşeron firma asıl işveren sigorta sicil numarası altında görünüyor ve toplamda 300 kişi var. Taşeronlar asıl işverenin işçisi gibi göründüğü için iş güvenliği uzmanı bulundurmuyor, asıl işverenin aldığı hizmetten yararlanıyor. Proje müdürü deseniz taşeronla aynı evde yaşıyor ve can ciğer kuzu sarması. Kendi işçileri KKD kullanmıyor, bunun için de bir şey yapmıyor. Kule vinç, basınçlı kap vb periyodik kontrollerini yapmıyor, eğitim için araç gereç temin etmiyor, şantiye şefi olarak taşeron işverenin belgesi kullanılıyor ( prosedür boşluğunu doldurmak için ) ama bu kişi fiili olarak şantiye şefi olarak çalışmıyor, bu kişinin yerine saha kontrol mühendisi olarak görev yapan inşaat mühendisi şantiye şefi görünümünde çalışıyor. Belgesini kullandıran mimar hiçbir şekilde imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Şantiyenin elektrik mühendisi ve makine mühendisi de taşeron firmaların mühendisi ama asıl işveren sigortası altında görünüyor ama kesinlikle asıl işveren sıfatıyla imza atmıyor ve süreçlere katılmıyor. Çalışanlar yasak olmasına rağmen yanıcı malzemelerden yapılmış çadırlarda barındırılıyor, defalarca deftere yazdım proje müdürü de imzaladı hatta basına çıktı iş teftiş kurulu başkanlığı müfettişine basında çıkan haber aracılığı ile ihbar ettim ama gelen yok... A sınıfı iş güvenliği uzmanı yokla var arasında... Risk analizini hazırladım A sınıfına verdim ama 3 ay oldu halen risk analizi gelmedi... Acil eylem planı gelmedi... Çalışanlara eğitim verilmedi... YANİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SÜRECİNİ TEK BAŞINA İŞLETMEYE ÇALIŞIYORUM AMA YETEMİYORUM... ve bunlar yaşanırken adalet bakanlığına bağlı müşavir yapı denetim firması da sadece izliyor :((
Merhaba,

Bahsettiğin gibi benimde bazı çalışanlarım vardır ama tüm ekip bana yardımcı olmak için ellerinden geleni yaptılar ki buna rağmen yinede kurallara uymayan personellere ödül ceza mantığıyla yaklaştım ve bir nebze olsun iyileşme gösterdiler. Örneğin kkd leri uygun ve yerinde kullanan işçiye hediye vermeyi düşünebilirsin ve bunu tüm şantiyeyi çağırarak toplantı şeklinde yapabilirsin. Daha önce bu öneri gelmiş olabilir ben görmediğim için yazmak istedim. Ben genelde haftada bir gün çok komik gelebilir ama çay molası verdiklerinde mesela meyve ikram ederdim. Sohbet ederdik ve sohbetimizin tek konusu tabi ki iş güvenliği olurdu. :)
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.