şimdi taşeron firma mı eğitimi verecek, firmanın isg uzmanı mı?
o kadar çok taşeron var ki firmamın içerisinde,elektrik için ayrı inşat için ayrı ve her birinin iş süreleri farklı oluyor.kimi 3 gün kimi 15 gün çalışıyor.kendi personellerimizin eğitimini düzenli zaten vermekteyim fakat bu gelen firmaların çalışanlarına kaç gün çalışmaya gelince eğitim vermeliyim,nereden başlamalıyım bilemiyorum?
Alt İşverenlik Yönetmeliği Madde 4 :
Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulma şartları
MADDE 4 – (1) Asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulabilmesi için;
a) Asıl işverenin işyerinde mal veya hizmet üretimi işlerinde çalışan kendi işçileri de bulunmalıdır.
b) Alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.
c) Alt işveren, üstlendiği iş için görevlendirdiği işçilerini sadece o işyerinde aldığı işte çalıştırmalıdır.
ç) Alt işverene verilen iş, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin bir iş olmalı, asıl işe bağımlı ve asıl iş sürdüğü müddetçe devam eden bir iş olmalıdır.
d) Alt işveren, daha önce o işyerinde çalıştırılan bir kimse olmamalıdır. Ancak daha önce o işyerinde çalıştırılan işçinin bilahare tüzel kişi şirketin ya da adi ortaklığın hissedarı olması, alt işveren ilişkisi kurmasına engel teşkil etmez.
Sizin bahsettiğiniz durum aslında alt işverenlik kapsamında değil Geçici veya belirli süreli işlerde iş sağlığı ve güvenliği hakkında yönetmelik kapsamındaki geçici iş ilişkisidir.
Aynı yönetmeliğin Eğitim başlıklı 7. maddesinde "6331 sayılı Kanunun 17 nci maddesi hükmü ile birlikte işveren, belirli süreli veya geçici süreli işsözleşmeleri ile istihdam edeceği çalışanların bilgi ve tecrübelerini de dikkate alarak, yapacakları işin niteliğine uygun yeterli eğitim almalarını sağlar." hükmü vardır.