Bilgi : Sorularla Adım Adım Depo Raf Sistemlerinde İş Güvenliğini Sağlamanın Yolları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
DEPO RAF SİSTEMLERİNDE STATİK KONTROL VE PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ NE KADARDIR ?

Depo raf sistemlerinin periyodik kontrolleri yılda bir kez yapılır. Lakin çok işlek depolarda iş güvenliği uzmanlarının inisiyatifi dahilinde iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarında alınacak olan karar ile rafların yılda dört defa (3 ayda 1) periyodik kontrollerinin yapılmasını tavsiye etmekteyiz. Bunun sebebi çok işlek depolarda görmüş olduğumuz çok sayıda çarpma ve aşırı yükleme sonucunda deforme olmuş raf elemanı olmasıdır.

Statik raporların sadece bir kez yapılması yeterlidir. Ancak raf sisteminin herhangi bir elemanının değişmesi, eleman sayısının eksiltilmesi yada elaman sayısının arttırılması, elemanların yerinin değiştirilmesi durumunda statik analiz tekrarlanmalıdır.

DEPO RAF SİSTEMLERİNİN STATİK HESAPLARINDA NEDEN 3 BOYUTLU STATİK ANALİZ PROGRAMLARI KULLANILMALI ?

Raf sistemlerinin taşıma kapasitesini bulabilmek amacıyla çoğu mühendis excel formatında geliştirdikleri formları kullanarak traversin athaletine ve mukavemetine göre traversin taşıma kapasitesini bulmaktadır. Fakat burada atlanılan nokta sadece traversin taşıma kapasitesi değil raf sisteminin taşıma kapasitesinin tespit edilmesidir. Raf sistemleri birbirine bağlı 3 boyutlu sistemler oldukları için dikmeler ve traversler sürekli birbiriyle etkileşim halindedir. Aynı zamanda inşaat mühendisi tarafından hesaplanan deprem kuvveti raf sistemine etkitilmelidir. Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan dolayı, üzerinde uzun süre yük bulundurun sistemlere deprem kuvveti etkitilerek tasarımları ve analizleri yapılmalıdır. İzmir Çelik Proje olarak yaptığımız statik hesaplarda raflara deprem kuvvetini uygulamaktayız. Dolayısıyla raflar sadece düşey kuvvetlerle değil deprem etkisinden gelen yatay kuvvetlerle de zorlanmaktadır. Bundan dolayı sistemi en iyi şekilde çözümleyip analiz edebilmek için raf sistemlerinin taşıma kapasitesi SAP2000 gibi statik analiz programlarıyla modellenerek tespit edilmelidir.

DEPO RAF SİSTEMLERİNDE GÖRÜLEN GENEL HATALAR NELERDİR ?

Genel olarak depo sistemlerinde;

  • Günü kurtarmak yada mevcut malzemeleri zayi etmemek amacıyla sökülen bir raf sistemin parçası diğer bir raf sisteminde kullanılması
  • Raf sistemlerinde dikmelere (ayaklara) gelişi güzel şekilde traverslerin yerleştirilmesi ve farklı sayılarda kullanılması
  • Paketlerin boyutlarından dolayı traverslerin eksik koyulması yada gelişi güzel sökülmesi
  • Aynı raf sisteminde değişik açıklıklarda (genişliklerde) raf gözlerioluşturulması
  • Raf sistemlerinin yıkılmaması için tepe noktalarından birbirine bağlanmaları
  • Farklı mukavemette ki traverslerin ve dikmelerin (ayakların) aynı sistem içinde kullanılması
  • Raf sistemlerinin yatay deprem yükleri hesaba katılmadan sadece düşey palet yükleri altında raf sistemlerinin hesaplarının yapılmış olması gibi hatalar raf sistemlerinin çökmesi gibi iş güvenliği açısında tehlikeli durumlar arz etmektedir.
MEVCUT RAF SİSTEMLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?
Öncelikle hali hazırda mevcut olarak bulunan raf sistemlerinin kaç kg kapasiteli olduğu tespit edilmelidir. Bunun için raf sistemi alınan firmadan, yetkin mühendisleri tarafından imzalanmış olan ve rafların taşıma kapasitesini içeren statik raporu istenmelidir.

Eğer raf sistemlerinin alındığı firma bilinmiyor yada raf sistemialındıktan sonra raf sistemi üzerinde (travers profilinde, raf genişliğinde, raf adedinde v.b.) herhangi bir değişiklik yapılmışsa, dışarıdan bir firmadan hizmet alınarak raf sisteminin SAP2000 gibi statik modelleme ve analiz yapabilen bir program vasıtasıyla çözülmesi ve ardından taşıma kapasitesini içeren yetkin mühendis tarafından imzalı statik raporu istenmelidir.

YENİ ALINAN/ALINACAK OLAN RAF SİSTEMLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?
Yeni raf sistemlerini satın aldığınız firmadan, aldığınız raflar için özel olarak yapılmış (bizzat o raflara ait olan) statik analiz raporlarını yetkin bir mühendis tarafından imzalı olarak istemelisiniz.

RAF SİSTEMİNİN STATİK PERFORMANS RAPORU NELER İÇERMELİ VE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
  • Raf sisteminin statik performans raporu, alınan/mevcut raf sistemi için yapılmış ve birebir uyumlu (raf sayıları, ebatları, kullanılan profil kesitleri v.b.) olmalıdır. Eğer herhangi bir değişiklik meydana gelmişse sistemin statik yapısı ve davranışı değişeceğinden dolayı statik analiz tekrarlanmalıdır.
  • Rafların statik performans analizi deprem kuvvetleri gibi dinamik kuvvetlerde dikkate alınarak çözülmüş olmalıdır. Raporda bunu göremezseniz rafı satan yada projeci firmaya, çözümlerinde deprem kuvvetinin etkitilip etkitilmediği sorulmalıdır.
  • Rafların dinamik ve statik yükler altında taşıma kapasitesi belirtilmiş olmalıdır.
  • Statik performans analiz raporu yetkin bir mühendis tarafından imzalanmış ve hesabın sorumluluğu alınmış olmalıdır.
  • Rafların statik performans analizinden sonra rafların taşıma kapasitesi üzerlerine yazılmalı ve raflarda fazla yükler varsa hafifletilmelidir.
RAF SİSTEMLERİNİN DENETİMİNDE EN ÇOK RASTLANAN VE DENETÇİLER TARAFINDAN TESPİT EDİLEN HATALAR NELERDİR ?
  • Deprem kuşağında olan ülkemizde, gerek raf sistemini ucuza mal etmek gerekse bilgisizlikten dolayı deprem yükleri dikkate alınmadan raf sistemleri projelendirilmektedir. Oysa deprem yükleri ile statik analiz yapıldığında, raf sistemlerin taşıma kapasiteleri %40 oranlarına kadar azalabilmektedir. Üzerinde tonlarca yük barındıran ve firmaya maksimum fayda sağlamak için raf sistemleri, çoğunlukla yüksek doluluk oranlarında kullanılmaktadır. Bundan dolayı özellikle ağır yapılarda çok tehlikeli olan deprem yükleri raf sistemleri içinde büyük tehlike yaratmaktadır. Bundan dolayı raf sistemlerinin deprem kuvvetleri de dikkate alınarak sistemin statik yapısı hesaplanmalıdır.
  • Raf direklerinin önünde koridor korucu yada her direkte ayak koruyucularının bulunmaması.
  • Traverslerin aşırı yüke maruz kalmasından dolayı bel vererek deforme olması.
  • Travers – Direk birleşimlerinde yetersiz sayıda bulon kullanımı.
  • Travers – Direk birleşimlerinde tırnakların zedelenmiş olması.
  • Kaynaklı/ek yapılmış travers kullanımı.
  • Dikmelerin boylarının uzatılması için ek yapılması.
  • Raf sistemlerinde darbe sonucu deforme olmuş dikme, travers ve diyagonellerin bulunması.
  • Raf dikmelerinin ayaklarında yetersiz/eksik bulon kullanımı.
İZMİR ÇELİK PROJE olarak deneyimli mühendis kadromuzla;
  • Mevcut raf sistemleri için SAP2000 programıyla üç boyutlu statik performans testi yapılmasında,
  • Yeni yapılacak olan raf sistemlerinizin statik hesaplarını / doğruluk kontrollerini yaparak sağlıklı ve güvenli bir raf sistemine sahip olmanızda,
  • Kurulu raf sistemlerinizin İş Sağlığı ve Güvenliği için TS EN 15635 standardına göre periyodik olarak kontrollerinin yapılmasında yardımcı olmaktayız.
Kaynak : http://izmircelikproje.com/raf-sistemleri-statik-analizi-guclendirmesi/
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.