Tartışma : Sağlık Çalışanlarında Meydana Gelen Covid-19 Meslek Hastalığı Mıdır?

Sağlık Çalışanlarında Meydana Gelen Covid-19 Meslek Hastalığı Mıdır?

  • Evet

    Kullanılan: 30 73.2%
  • Hayır

    Kullanılan: 9 22.0%
  • Kararsızım

    Kullanılan: 2 4.9%

  • Kullanılan toplam oy
    41

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bir çok kişi (bilgili/bilgisiz), bu konu hakkında olur olmaz şeyler söylemekteler.
Bu konuyu burada tartışmaya açıyoruz. En güzel cevapların bu konu başlığı altında verileceğini düşünüyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
 

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Aslında durum biraz karışık;
Bir anda (akut) etkilenme ile meydana gelen, sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen veya ruhen engelli hale getiren olay "iş kazası" olarak kabul edilmiş.

Virüs bulaşması anlık (akut) bir olaydır, etkileri ise "hemen veya sonradan" ortaya çıkar ve sigortalıyı bedenen ve hatta ruhen engelli (çalışamaz) duruma getiren bir olay söz konusudur.

Bu durumda iş kazasının tanımına (5510 sayılı SGK) hukuksal olarak tamamıyla örtüşmektedir.

Buluşma olayının ne zaman olduğunun, sayın SGM Müdürü A. K. ifadesiyle belirlenememesi olayı iş kazası olmaktan çıkarmaz.

Örnek verirsek; başına darbe alan ve bunu önemsemeyip işe devam eden bir kişinin daha sonra bundan zarar görmesi iş kazası olarak kabul edilecektir.
Ya da elini, iş yerinde dikenli tele çizdiren bir kişinin, saat kaybı, gün kaybı olmadığı halde tetanoza yakalanması da iş kazası olarak görülecektir.

Meslek hastalığının en önemli farkı, tekrarlayan sebeple olması daha önemlisi ise alınan zararlı etkenin, tekrarlanması (alınan dozun) nedeni ile çalışanın bedenen veya ruhen engelli ( iş göremezlik kaybı ) duruma gelmesidir.

Buna en uygun örnek ise radyasyon, gürültü, pnömokonyoz yapıcı tozları, kimyasal tehlikeleri verebiliriz.
Bu tehlike etkenlerine maruziyet her zaman gözle görülebilir, hatta ölçülebilir olmayabilir.

"COVİT-19 virüs Bulaşması" bir hastalık olmasına rağmen meslek hastalığı tanımına tam olarak uymaz.
"Enfeksiyon kazası" ile ortaya çıkan hastalık demek daha doğru.
Bulaşma bir hastalık değil "OLAY"dır.
(OHSAS 18001 Tanımlar. OLAY: Ölüme, Hastalığa, Yaralanmaya, Hasara Veya Diğer Kayıplara Sebebiyet Veren İstenmeyen Olay. İnsanların Yaralanması, Hastalanması, Malın, Çalışılan Yerin Zarar Görmesi Veya Bunların Birlikte Gerçekleşmesine Neden Olabilecek Potansiyel Kaynak Ve Durum. Olay tanımı iş kazasını da kapsar. )

Tıpkı bir başka enfeksiyon olan tetanoz, gibi bulaşması bir kaza (olay) dır.
Sonucu ise hastalık vd. (karantina, bulaşma korkusu) nedenlerle geçici veya sürekli iş göremezliktir.

Son kararı yargıtay verecektir.
Hukukçu olmadığım için mevcut durumu ve geçmiş olayı ilgiler için toparlayıp aktardım.
İhtiyaç halinde kaynaklar AÇSG bakanlık mevzuatında mevcuttur.
 

hakan tezel

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Kas 2014
Mesajlar
19
Tepki puanı
4
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Avukat hanım meslek hastalığı sorumluluğundan kurtulmak gibi bir ifade kullanmış içinde bulunduğumuz bu günlerde doğru bir ifade değil, işveren kurtulsunda ne olursa olsun demek istememiştir tabi ama hoş bir ifade değil, konuya dönersek

makaleR1.jpg

mesleki bulaşıcı hastalıklar olarak sars,pandemik influenza sayılabileceğine göre covid19 pozitif olmasıda bu bakımdan meslek hastalığı tanımına uyuyor, yalnız çalışan "kesici delici alet" yaralanmasına bağlı olarak yada benzer sebeplerle bulaşa maruz kalıp enfekte olursa iş kazası olarak bildirme mecburiyeti doğmaktadır.
 

Ufuk GICI

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Ocak 2017
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Konu nettir aslında,
Bir sgk çalışanı hangi mevkide olursa olsun bu kanunu yorumlayabilir diye bir hüküm mü varmı ? yok... Zaten var ise uzmana hekime gerek yok ki ,
Sağlık çalışanı için iş kazasıdır çünkü mesai sırasında bedenen ve ruhen bütünlüğü bozan olaydır pozitif vaka ile teması tespit edilen personel izlenir, takipleri yapılır, iş kazası girişi yapılırken (tabi pozitifliği ispat edilmiş ise çünkü durumda pozitiflik tespit edemezsen sadece risk olarak kalır ramak kala olay gibidir daha çok aslında negatif ise) iş kazası rapor anemnezine meslek hastalığı şüphesi notu yazılmalı ardından meslek hastalıkları hastanesine sevk edilip meslek hastalığı tanısı konması istenmelidir, Peki iş kazası girişi yok meslek hastalığı şüphesi tanısı ile yolladın meslek hastalığı hastanesi dedi ki küresel pandemi meslek hastalığı değildir, olaydan zarar gören personelin maddi ve manevi haklarını nasıl koruyacaksın, hadi personel ölmedi sekel kaldı bunu nasıl tazmin edeceksin başlıkta da bahsedildiği gibi bence konuya her kafadan ses çıkmamalı İSG Profosyoneli ve kanunen izledikleri prosedür algoritmalarını oluşturan kurumlar konuşmalı
 

touran.ahmet

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
4
Tepki puanı
7
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Diyelim ki bu bir meslek hastalığı...!SGK Meslek Hastalığı ve İş Kazası vizite programında iş kazasını düzenleyebilirsin ama meslek hastalığı için ise sağlık kurumundan belge istenir ve sen bu duruma göre bildirge yaparsın. Meslek Hastalığı HBYS (Kamu Bilgi Yönetim Sisteminden-Medula) bildirgeyi covid-19 işaretle yap hemen meslek hastalığını işaretle at ama bizim durumdaki düzenlemeler nasıl olacak?Siz geçin Meslek mi İş kazası mı?Her durumda bildirge yapıldığı sürece geçici ödenek bildirge yapıldığı için ödenir. Sizin bu paylaştığınız SGK belgesi Bursa Eğitim ve Araştırma Hastanesi sonuçta bir kamu kurumu ve bildirgesi Meslek Hastalığı yapılsa da HBYS'den yapılacak. Bizim bildirge nasıl olması gerekiyor.Onu tartışmamız lazım...!
 

touran.ahmet

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
4
Tepki puanı
7
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Tamam konuşmamıza gerek kalmadı...!Sgk sistemini açmışlar...!...;)
 

ilkinpeker

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Şub 2013
Mesajlar
221
Tepki puanı
659
Medeni hal
Evli
Meslek
İşyeri Hekimi
%C4%B0%C5%9EKAZASI-1.png

03/04/2020

Paylaş



COVID-BİLDİRİMİndir
İŞ VE MESLEK HASTALIKLARI UZMANLARI DERNEĞİ – İMUD – 2 NİSAN 2020
İŞ KAZASI
Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm çalışanların, COVID-19 şüpheli ya da tanılı hasta ile temaslarında, hastadan kendilerinin solunum yollarına, göz mukozasına ya da açık yaralarına olan öksürük, hapşırık ve diğer vücut sıvılarının sıçraması ya da bulaşması veya bunlarla kontamine olmuş kesici delici malzemelerle yaralanma olaylarının tamamı iş kazası olarak değerlendirilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.
KAZA-OLAY BİLDİRİM FORMU” doldurularak kurumun Çalışan Sağlığı Birimi (ÇSB)’ne verilmelidir (EK-1). ÇSB tarafından HBYS üzerinde MEDULA ‘dan İŞ KAZASI provizyonu alınmalıdır. Bu işlem bildirim niteliğindedir. Ayrıca ICD kodlaması olarak Z57.8 Mesleki diğer risk faktörlerine maruz kalma kodu da işaretlenmelidir.
Ayrıca 3 (üç) işgünü içinde yönetici adına ÇSB tarafından “İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM FORMU” doldurularak da bağlı bulunduğu Sigorta Müdürlüğü Emeklilik Hizmetleri Birimine postayla bildirimde bulunulmalıdır (EK-2)).
Bu iş kazasını geçiren kişilerde takip eden süreçte eğer COVID-19 hastalığı gelişirse bu mevzuatın belirlediği kurullara iletilerek iş kazası sekeli olarak değerlendirilecektir.
MESLEK HASTALIĞI
SARS-CoV-2 maruz kalım riskinin yüksek olduğu işlerde çalışan ve iş kazası olarak değerlendirilmeyen, COVID-19 hastalığı kesin tanısı olan çalışanların mesleksel ve çevresel maruz kalımları değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeye göre meslek dışı ekilenimlerle açıklanamayan ve rastantısal olarak değerlendirilmeyen COVID-19 hastalarının mesleksel olarak bildirimleri yapılacaktır.
Temaslı sağlık çalışanlarında, COVID-19 virüs tarama testlerinin herhangi birinin (+) olması halinde, iş kazası olarak saptanan bir durum olmadıysa Z57.8 Mesleki diğer risk faktörlerine maruz kalma kodlanır.
Klinik, laboratuar ve/veya radyolojik tetkiklerle COVID-19 tanısı almış olan temaslı bir sağlık çalışanında, HBYS programında, DSÖ tarafından yeni tanımlanmış olan aşağıdaki kodlamalar işaretlenmelidir;
  • U07.1 COVID-19, virüs tanımlanmış
  • U07.2 COVID-19, virüs tanımlanmamış
    • Klinik epidemiyolojik olarak teşhis edilen COVID-19
    • Olası COVID-19
    • Şüpheli COVID-19
Bu detaylı kodlamaların yer almadığı HBYS veya ABYS programlarında COVID-19 için U07.3 kodlamasının işaretlenmesi yeterlidir.
COVİD-19 tanısı alan sağlık çalışanı için HBYS üzerinde MEDULA’dan MESLEK HASTALIĞI provizyonu alınmalıdır. Bu işlem bildirim niteliğindedir.
Ayrıca yönetici adına ÇSB tarafından “İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM FORMU” doldurularak da bağlı bulunduğu Sigorta Müdürlüğü Emeklilik Hizmetleri Birimine postayla bildirimde bulunulmalıdır (EK-2).
Kalıcı sekellerin değerlendirilmesi
COVİD-19 ilişkili iş kazalarının, maruziyetlerin ve meslek hastalıklarının izleminden sonraki aylarda, nihai raporların hazırlanarak yasal bildirimlerin yapılması için hastaların SGK tarafından yetkilendirilen Meslek Hastanelerine, Eğitim ve Araştırma Hastanelerine veya Devlet Üniversite Hastanelerine sevk edilmeleri gerekir. Buralarda hazırlanacak Sağlık Kurulu raporları, dayanağı olan tıbbi belgelerle birlikte çalışanın ve kurumunun bağlı bulunduğu İl Sigorta Müdürlüklerine bildirilerek yasal bildirim süreci tamamlanmış olur.

 

ilkinpeker

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Şub 2013
Mesajlar
221
Tepki puanı
659
Medeni hal
Evli
Meslek
İşyeri Hekimi
Sağlık çalışanında Covid-19 tanısı iş kazası veya meslek hastalığıdır
30.03.2020
4,260
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, sağlık çalışanı olan ya da sağlık hizmetlerinde çalışanların COVID-19 tanısı almaları durumunda, hastalığın yapılan işle yakın bağı gözetilerek meslek hastalığı bildirimi yapılması gerektiğini belirtti.
TTB Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, hekimler ve sağlık çalışanlarının giderek daha zor koşullarda sağlık hizmeti sunduklarına dikkat çekilerek, bir yandan kapasiteyi aşan hasta yoğunluğu, diğer yandan da yeterli kişisel koruyucu donanıma erişilememesi nedeniyle her geçen gün daha çok sağlık çalışanının COVID-19 tanısı aldığı bildirildi.
Sağlık çalışanları arasında COVID-19 ile bağlantılı olarak gelişen olayların iş kazası olarak bildirimi yapılması gerektiğine yer verilen açıklamada, “Sağlık sistemindeki COVID-19 kaynaklı iş kazası ve meslek hastalıkları olgularının saptanabilmesi ve alınması gereken ek önlemlerin belirlenebilmesi için bu bildirimlerin yapılması büyük önem taşımaktadır” denildi.
Açıklama şöyle:

Sağlık çalışanında Covid-19 tanısı iş kazası veya meslek hastalığıdır
Ülkemizin her yanında aralıksız olarak sağlık hizmeti sunan hekimler ve diğer sağlık çalışanları önemli zorluklara karşın hizmet sunmaktadır. Bir yandan kapasiteyi aşan hasta yoğunluğu, diğer yandan yeterli kişisel koruyucu donanıma erişilememesi nedeniyle her geçen gün daha çok sağlık çalışanı Covid-19 tanısı almaktadır.
İş kazası, işyerinde veya işten kaynaklanan ani bir olayın kişiye zarar vermesi; meslek hastalığı ise işe bağlı maruziyet sebebiyle çalışanda zaman içinde bir hastalığın ortaya çıkması olarak tanımlanabilir.
Çalışanların, çalışırken veya işten kaynaklı olarak yaralanması veya hastalanması iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilir. Kamu veya özel sağlık kuruluşlarında olması arasında bir fark olmaksızın, sağlık çalışanının diğer mesleki maruziyetlerin yanı sıra, Covid 19 tanısı alması durumunda da iş kazası veya meslek hastalığı bildiriminde bulunulmalıdır.
Covid-19 ile bağlantılı olarak gelişen olayların iş kazası olarak bildirimi yapılmalıdır. Örneğin, sağlık çalışanı veya sağlık hizmetlerinde çalışan (güvenlik, hizmetli, şoför, sekreter, vb.) birinin solunum yollarına, göz mukozasına ya da açık yaralarına hastanın öksürük, hapşırık ve diğer vücut sıvılarının sıçraması ya da bulaşması halleri iş kazası bildirimi yapılması gereken durumlardır.
Ani gelişen bir olaya ilişkin herhangi bir saptama olmasa da, sağlık çalışanı veya sağlık hizmetlerinde çalışanların Covid-19 tanısı almaları durumunda, hastalığın yapılan işle yakın bağı gözetilerek, meslek hastalığı bildirimi yapılmalıdır.
İş kazası veya meslek hastalığı bildirimi, teşhisi koyan hekim tarafından MEDULA sistemindeki iş kazası veya meslek hastalığı bildirimiyle ilgili bölümün işaretlenmesi ve ilgili bilgilerin girilmesi suretiyle yapılır. İş kazası bildirimi olgunun aktarılması, meslek hastalığı bildirimi ise tıbbi bir durum tespitidir. İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle çalışanların meslekte kazanma güçlerinde kayıp olması durumunda, buna bağlı olarak tazminat süreçlerinin yürütülmesi mümkün olabilecektir. Ancak bundan bağımsız olarak, sağlık sistemindeki Covid-19 kaynaklı iş kazası ve meslek hastalıkları olgularının saptanabilmesi ve alınması gereken ek önlemlerin belirlenebilmesi için bu bildirimlerin yapılması büyük önem taşımaktadır.
Meslektaşlarımıza saygıyla duyururuz.
 

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
213
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Çalışanın yaşadığı olayın Meslek Hastalığı veya İş Kazası olarak değerlendirilmesinde kanun kapsamında belirlenmiş şartların yanında (hukuki haklarının değerlendirmesinde) İLLİYET BAĞI önemli faktördür. Neden-Sonuç ilişkisi kurulurken Kazaya veya Hastalığa neden olan faktörün işin yürütüm şartlarından gerçekleşmiş olmasını İLLİYET BAĞI olarak tanımlayabiliriz.

Salgın Hastalığın yaygın görülmesi nedeniyle (Pandemi) çalışanın nereden yakalandığı belirsiz olabileceği doğrudur fakat yaptığı iş nedeniyle irdelenmesi ve İlliyet Bağı kurulması doğru olacaktır. Bu nedenle de "BAZI" Sağlık Çalışanlarının COVID-19 kaynaklı yaşadığı hastalık "MESLEK HASTALIĞI" olarak değerlendirilecektir diye düşünüyorum.

Durumu şu şekilde açıklayayım;

MESLEK HASTALIĞI:
Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. (5510 sayılı Kanun / 14. Madde)

OLAY: Sağlık Çalışanının COVID-19 hastalığına yakalanması

YAPILAN İŞ: COVID-19 Servisi veya Acil Servis veya COVID-19 test Labaratuvarı veya 112 Acil İlk Yardım veya COVID-19 Servisi Hasta Hizmetleri ... bölümünde koronavirüs şüphesiyle başvuran hastaların "Tespit, Teşhis, Muayene, Tahlil, Tedavi, Hasta Destek, Takip vs" işlemlerini yapmak...

İLLİYET BAĞI: COVID-19 hasta kabul ve tedavi süreçlerinde iş yapan sağlık kurumunun ilgili servisinde iş yapan çalışanın Virüse direkt veya başvuran hasta nedeniyle yakalanma olasılığı/kuvvetli ihtimal....

Bu şekilde baktığınızda illiyet bağının rahatlıkla kurulabildiğini görebiliriz.

Şahsi düşüncem ! burada farklı değerlendirilebilecek tek konu COVID-19 hastalığıyla ilgili süreçlerde çalışmayan bir sağlık çalışanının durumudur. Örnek olarak Üroloji uzmanı bir hekim veya diğer sağlık çalışanlarının COVID-19 hastalık süreçlerinde fiili olarak hiç bulunmamış olmasına rağmen hastalığa yakalanması olacaktır. Sadece Hastane çalışanı olması illiyet bağı için yeterli midir? burası bence asıl değerlendirilmesi gereken kısımdır. (Şahsi düşüncem "yetersizdir!")

Sağlıklı günler...
 

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
213
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Çalışanın yaşadığı olayın Meslek Hastalığı veya İş Kazası olarak değerlendirilmesinde kanun kapsamında belirlenmiş şartların yanında (hukuki haklarının değerlendirmesinde) İLLİYET BAĞI önemli faktördür. Neden-Sonuç ilişkisi kurulurken Kazaya veya Hastalığa neden olan faktörün işin yürütüm şartlarından gerçekleşmiş olmasını İLLİYET BAĞI olarak tanımlayabiliriz.

Salgın Hastalığın yaygın görülmesi nedeniyle (Pandemi) çalışanın nereden yakalandığı belirsiz olabileceği doğrudur fakat yaptığı iş nedeniyle irdelenmesi ve İlliyet Bağı kurulması doğru olacaktır. Bu nedenle de "BAZI" Sağlık Çalışanlarının COVID-19 kaynaklı yaşadığı hastalık "MESLEK HASTALIĞI" olarak değerlendirilecektir diye düşünüyorum.

Durumu şu şekilde açıklayayım;

MESLEK HASTALIĞI:
Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. (5510 sayılı Kanun / 14. Madde)

OLAY: Sağlık Çalışanının COVID-19 hastalığına yakalanması

YAPILAN İŞ: COVID-19 Servisi veya Acil Servis veya COVID-19 test Labaratuvarı veya 112 Acil İlk Yardım veya COVID-19 Servisi Hasta Hizmetleri ... bölümünde koronavirüs şüphesiyle başvuran hastaların "Tespit, Teşhis, Muayene, Tahlil, Tedavi, Hasta Destek, Takip vs" işlemlerini yapmak...

İLLİYET BAĞI: COVID-19 hasta kabul ve tedavi süreçlerinde iş yapan sağlık kurumunun ilgili servisinde iş yapan çalışanın Virüse direkt veya başvuran hasta nedeniyle yakalanma olasılığı/kuvvetli ihtimal....

Bu şekilde baktığınızda illiyet bağının rahatlıkla kurulabildiğini görebiliriz.

Şahsi düşüncem ! burada farklı değerlendirilebilecek tek konu COVID-19 hastalığıyla ilgili süreçlerde çalışmayan bir sağlık çalışanının durumudur. Örnek olarak Üroloji uzmanı bir hekim veya diğer sağlık çalışanlarının COVID-19 hastalık süreçlerinde fiili olarak hiç bulunmamış olmasına rağmen hastalığa yakalanması olacaktır. Sadece Hastane çalışanı olması illiyet bağı için yeterli midir? burası bence asıl değerlendirilmesi gereken kısımdır. (Şahsi düşüncem "yetersizdir!")

Sağlıklı günler...
Tabii ki bunu Meslek Hastalığı için yazdığımı anlayacaksınızdır!

COVID-19 ile ilgili bölümlerde çalışmayanların durumu sağlık kuruluşu hariç işyerlerinde ki gibi değerlendirilmesi doğru olacaktır. Bu durumun da İş Kazası olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.
 

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Ara 2012
Mesajlar
675
Tepki puanı
865
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Yazılanlara bende bir kaç cümle eklemek isterim.

Meslek Hastalığındaki anahtar cümle ''sürekli olarak yapılan işe bağlı olarak bünyede meydana gelen deformasyonlardır'' şeklinde toparlanabilir. COVİD 19 ise ani gelişen bir rahatsızlıktır. Sağlık çalışanı, işi gereği böyle bir hastalığa yakalandığında yani beklenmeyen anda COVİD 19' a yakalandığında, olay net bir şekilde İş Kazası olacaktır. Çünkü sürekli olarak yapmış olduğu işten dolayı değil, ani gelişen bir atak karşısındaki çalışma kabiliyetinin kaybedilmesi söz konusudur. Zaten bu durumda İş Kazasının tanımı değil midir.

Üst tarafta SGK tarafından yazılmış bir yazı var. Lakin ortak akılla yazıldığı konusunda emin değilim. COVİD 19 bir hastalık olduğundan dolayı, Meslek Hastalığı sınıfına uygun gördüklerini düşünüyorum.

Yorumlarım elbette kişiseldir.

Saygılar.
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Covid-19 salgını sürecinde iş dünyasının merak ettiği, hukukçular arasında görüş ayrılığına sebep olan konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile aydınlattı.

Covid-19 salgını sürecinde iş dünyasının merak ettiği, hukukçular arasında görüş ayrılığına sebep olan konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile aydınlattı. Daha önce benzer bir salgın hastalığa yakalanan çalışanların bu süreçleri iş kazası statüsüne sokan uygulamayı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı özel bir genelge yayınlayarak Covid-19'u iş kazası statüsünden çıkarttı.





SGK Genelgesi 2020/12 – Koronavirüs Genelgesi

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 96597630-010.06.02-E.5852699

Tarih: 07/05/2020

Konu : Koronavirüs (COVID-19)

GENELGE
2020/12

Bilindiği üzere; Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs (COVID-19), çok hızlı bir küresel yayılım göstererek neredeyse tüm Dünya ülkelerini etkilemiş ve Dünya Sağlık Örgütünce pandemik (salgın) bir hastalık olarak ilan edilmiştir. Ülkemiz de söz konusu salgından olumsuz yönde etkilenmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 15 inci maddesinde;

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir.”

hükmü yer almaktadır.

Buna göre; COVID-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğince işlem yapılmasını rica ederim.

İsmail YILMAZ

Kurum Başkanı V.
 

isgprof

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 May 2016
Mesajlar
101
Tepki puanı
75
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Covid-19 salgını sürecinde iş dünyasının merak ettiği, hukukçular arasında görüş ayrılığına sebep olan konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile aydınlattı.

Covid-19 salgını sürecinde iş dünyasının merak ettiği, hukukçular arasında görüş ayrılığına sebep olan konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı genelge ile aydınlattı. Daha önce benzer bir salgın hastalığa yakalanan çalışanların bu süreçleri iş kazası statüsüne sokan uygulamayı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı özel bir genelge yayınlayarak Covid-19'u iş kazası statüsünden çıkarttı.





SGK Genelgesi 2020/12 – Koronavirüs Genelgesi

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 96597630-010.06.02-E.5852699

Tarih: 07/05/2020

Konu : Koronavirüs (COVID-19)

GENELGE
2020/12

Bilindiği üzere; Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs (COVID-19), çok hızlı bir küresel yayılım göstererek neredeyse tüm Dünya ülkelerini etkilemiş ve Dünya Sağlık Örgütünce pandemik (salgın) bir hastalık olarak ilan edilmiştir. Ülkemiz de söz konusu salgından olumsuz yönde etkilenmiştir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 15 inci maddesinde;

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir.”

hükmü yer almaktadır.

Buna göre; COVID-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğince işlem yapılmasını rica ederim.

İsmail YILMAZ

Kurum Başkanı V.
İş yerimizde çalışan bir personelin Covid-19 yakalanması durumunu iş kazası olarak belirtmeyeceğiz yani öyle mi doğru mu anladım?
 

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
247
Tepki puanı
403
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Sayın, yetkilinin genelgesi, kısa süreli geçici bir rahatlatmadır.

Bu konuda tüm iş yerlerini KAPSAYAN 6331 sayılı İSG kanunu ve 5510 saylı SG Kanunu vardır. Ayrıca yargıtayın kararları ve kabul edilen içtihatlar vardır.
Genelge, kanunların üzerine çıkamaz.

Sadece (genelgeyi yayınlayan) SGK Emekli işlemleri Kurumu olarak, işlemlerimizi,cezai yaptırımlarımızı ( bildirimler vb.) buna göre yapacağız anlamına gelir.
(ASÇ. Bakanlığının tüm işlemlerini bile bağlamaz.)

Yayınlanan genelge tam olarak şu işlemler içindir;
"Buna göre; COVID-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir. "

Gerçek durum hukukçuların mahkeme aşamasında, her olayı ayrı değerlendirmesi ile çıkacaktır.

Bir örnek vereyim: Sağlıkçıların durumu başkadır, çalışanın bir rahatsızlık nedeni ile 3 aylık geçici iş görmezlik (raporlu) olduğu sırada coronaya yakalanması, iş yerinde (kesinlikle tespit edilmiş) bir covid-19 hastası arkadaşından kapması, ayrı ayrı değerlendirilecektir.

KORONA; "Ölüm (uzun süreli veya kalıcı iş görmezlik) olmazsa sonuçta 14 gün istirahatlik gerektiren bir hastalıktır."

İLGİLİ MEVZUAT (REGA)
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş kazası tanımı: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tanımlar Başlıklı 3. ... g) İş kazası: İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olayı ifade eder.

5510 yasılı yasa:

Kısa Vadeli Sigorta Hükümleri
İş kazasının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulması
MADDE 13-
İş kazası;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle veya görevi nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş veya çalışma konusu nedeniyle işyeri dışında,
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,
meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır.
MADDE 14- Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.
 

Ekli dosyalar

  • 2020-12.pdf
    11.6 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.