Özetle;
Arkadaşlar gerçekçi olalım, Risk değerlendirmesini veya Risk analizini veya ne ad verirsieniz, bu şeyi bizler (iş güvenliği uzm.) yapacağız. Ekip konusu bizim memlekette vakit kaybettirmekten başka bir iş görmez, "ekip" konusunun Türkçesi "tek başına gördüğünle değil çalışanlara sorarak yap bu analizi" demektir diye düşünüyorum. Ustabaşları ile gördüğünüz ve göremediğiniz riskler üzerine "çalışma ortamında ve çalışma esnasında" gidip konuşarak ilk adımı atmalı sonrasında da doğrudan operatör ile aynı mantık ile konuşmalıyız. Çünkü ustabaşı veya amir kişi her zaman birşey saklar, işçi de saklar ama avlamak kolaydır, en kötü ihtimalle 1-2 saat izlersiniz görürsünüz. Hekim konusu daha ayrı bir konu, çoğu eski mantıkla gelip gitmekte ve hasta bakıp ilaç yazmak dışında fazla vakit ayıramamaktadır, onları da kendi yaptığınız analize ortak edip hekimlikle ilişkili kısımları göstererek zorlayabilirsiniz, ama onları da önce siz göreceksiniz ki gösterebilin. Zaten hekimlere genel olarak düşen konular hijyen, mutfak, WC vs., su ve sebiller, aşılar, ergonomi konularıdır, bu konularda da çok rahat hekimlerle analizinizi tamamlayabilirsiniz
Ya ben doktoru İzmir'de oturan Denizli firması biliyorum
Ama babam da işyeri hekimi, arada onu da sıkıştırmıyor değilim
Kısaca birkaç arkadaşın da dediği gibi risk analizi konusu bizde...
Şu ara eğitimi hazırlıyorum, imza konusunda eğitim verilen konuları topluca yazıp altına imza alacağım.
bu arada İSGÜM bu işi 10günden önce elden bırakmaz, en az o kadar ikamet eder derim
Ama yine Ankara'da ikamet eden bir A sınıfı abimiz çalıştığım bir firmaya, sahayı "hiç görmeden" yaklaşık 60-70 sayfa kadar bir risk analizi hazırlayıp göndermiş, bir de üstüne 4bin lira kadar da bir meblayı tahsil etmiş, bizim saflarda kuzu kuzu vermiş (gel de şimdi yeni yönetmeliğe laf et).
İşin asıl acı tarafı da denetime gelen "iş müfettişleri" bu analize hiç bakmadan, sadece varlığı yeter mantığı ile, OK demiş gitmiş. Ya her yerinden su ve buhar çıkan bir tekstil boyahanesinde "toz" riski "4 x 5 = 20" olabilir mi?
İSGÜM'e ver, parana deysin bari, en azından hakkını verirler.
ben şu ara risk analizi yapmaktayım ve yukarıdaki mantık ile gidiyorum, şimdilik çok fazla pürüz yaşamış değilim ama foto şart onu fark ettim, anlatırken rahatlık sağlıyor.
kolay gelsin cümleten...