Dışardan hizmet aldığınız işletmeden sözleşmeye istinaden size gelen çalışanların portörlerini isteyebilirsiniz.Arkadaşlar bir şirketin kendi yemekhanesi ve aşçısı yok ise yine portöre gerek varmı?Yani iş yerimiz dışardan anlaştıgımız bir yerden yemek alıyor.Bence gerek olmaması lazım şirket bünyesınde olmayan birinin portörüne ama yinede bu konuda bir yönetmelik bir şey varmı bilmiyorum bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Sizinde belirttiğiniz gibi gıda işletmelerinde portör muayenesi olma zorunluluğu kaldırıldı.Bu konuyu İTO da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin kendileri ile görüştüm.Böyle bir zorunluluk aramadıklarını bu konuyu işverenlerin daha kaliteli çalışma yapmak adına insiyatiflerine bıraktıklarını ilettiler.Ancak benim şahsi görüşüm İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara çalışanların güvenliğinin dahil edilip risk analizleri yapılması gerekliliği nedeni ile özellikle gıda işletmelerinde bulaşıcı hastalıklar sebebi ile portör taramalarının yapılması yönündedir.Arkadaşlar merhaba PORTÖR muayenesi zorunluluğu 11.10.2011 tarih ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 58 inci maddesiyle kaldırılıp ve 02/11/2011 tarihli resmi gazetede yayınlanarak uygulamaya konulmuş.
Bilindiği üzere, gıda işyerlerinde çalışanların portör muayenesi olma zorunlulukları,1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunun 126 ve 127 inci maddeleri ile düzenlenmişti. Mezkur kanunu ilgili maddeleri 11/10/2011 tarih ve 663 sayılı KHK’nin 58 inci maddesi ile değiştirilmiş ve portör muayenesi zorunluluğu kaldırılmış.5996 sayılı Kanunda portör muayenesi ile ilgili hüküm de bulunmadığından kanuni dayanağı artık bulunmayan sağlık raporları ile ilgili olarak yönetmeliğin EK- 2 ve EK-3’ ünde yer alan hükümlerin uygulanmaması gerekmektedir.denilmiş ve 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununun ilgili maddeleri değiştirilmiştir.
Ancak bazı yerlerde hala yapılması gerektiği falan yazıyor? Şantiyelerde(mutfak personeli, çaycı ve temizlikçi) portör muayenesi yaptırıp yaptırmama konusunda kafam baya karıştı yoksa bu değişiklik sadece lokanta, otel vb. yerlerimi ilgilendiriyor? Konu hakkında bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.
(11) 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun;
a) 126 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 126- Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.
Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.”
b) 127 nci maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Madde 127- 126 ncı maddede belirtilen iş yerlerindeki hijyen eğitimine yönelik hususlara, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının neler olduğuna, iyileşme hâlinin belirlenmesine, hangi meslek ve sanat erbabının 126 ncı madde kapsamında olduğuna ilişkin usûl ve esaslar, Sağlık, İçişleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması durumunda, bu hastalıkla alakalı gerekli incelemeler, analiz masrafları iş yeri sahipleri ve işletenlerince karşılanmak üzere ilgili kurumlar tarafından yapılır.
126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması hâlinde doğacak hukukî sorumluluklar ile bu durumdan zarar gören kişi veya kurumların hukukî yol vasıtasıyla talep edebilecekleri tazminat ödemeleri veya olabilecek diğer ödemeler iş yeri sahiplerine ve işletenlerine aittir.”
“GEÇİCİ MADDE 1-127 nci maddede belirtilen yönetmelik, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde yürürlüğe konulur ve anılan yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.”
diyor 663 sayılı KHK de kişinin bulaşıcı hastalığı olup olmadığını tespit edebilmek için portör vs. tetkiklerini yapmak gerekir.
Çay ocağı varsa çalışana portör muayenesi yapılır. Çay ocağı çalışanı da çoğu yerde belli kişidir ama onun yerine bir çok kişi de çay getirip götürür, çay ocağına girer çıkar. Buna izin verilmemeli ya da ikame görevliler de portör kabul edilip muayeneleri yapılmalı.Arkadaşlar bir şirketin kendi yemekhanesi ve aşçısı yok ise yine portöre gerek varmı?Yani iş yerimiz dışardan anlaştıgımız bir yerden yemek alıyor.Bence gerek olmaması lazım şirket bünyesınde olmayan birinin portörüne ama yinede bu konuda bir yönetmelik bir şey varmı bilmiyorum bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Hayır diyemeyiz. Burda fizik muayene kalkmıştır. Tetkikler başka genelgeler ve yönetmelikle devam ediyor. Bu arada fizik muayene ile tetkiki ayıran gayri bilimsel zihniyeti de kocaman alkışlıyorum.Buradan yola çıkarak Portör muayenesi kalkmıştır diyebiliyor muyuz ?
Hepatit B taşıyıcısı bir Gıda Mühendisi, gıda işletmelerinde çalışabilir mi?
Hayır kaldırılmadı sadece fizik muayene kaldırıldı.mrhb arkadaşlar portör muayeneleri kaldırıldı mı? iyi çalışmalar..
6 ayda bir tetkikler yaptırılmalı.hayır kaldırılmadı 3 ayda bir yapılması gerekli..
Anlaştığınız yerin mutfağını, portör muayene formlarını İş Müfettişi sizi nasıl denetliyorsa siz de onları denetleyip İSGye uygun hale getirtme sorumluluğunuz var. Onların da kendi işyeri hekimleri ve İSG uygulamaları olacak. En doğrusu bunları baştan Şartnameye eklemek ve yapılmazsa ne gibi cezaların verileceğini belirtmek. Yoksa iplemezler. Genel tavır bu. Biz Türkiyenin en büyük firmalarından birini 3 ayılda ağır yaptırımlarla istediğimiz noktaya getirdik hala da arkamızı dönmeye gelmiyor.Arkadaşlar bir şirketin kendi yemekhanesi ve aşçısı yok ise yine portöre gerek varmı?Yani iş yerimiz dışardan anlaştıgımız bir yerden yemek alıyor.Bence gerek olmaması lazım şirket bünyesınde olmayan birinin portörüne ama yinede bu konuda bir yönetmelik bir şey varmı bilmiyorum bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.