Plastik Sektöründe Ortam Ölçümü

Necati Dağıstan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Ara 2017
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
İşyeri Hekimi
Plâstik ile ilgili iş yapılan firmalarda işçilerin maruz kaldığı uçucu kimyasallar yönünden hangi ölçümler istenmelidir?
 

drketen

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Şub 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
2
Meslek
İşyeri Hekimi
Kullanılan plastik hammaddeye göre değişir. Aşağıdaki tabloda plastik hammaddeler ısıya maruz kaldığında ortaya çıkan gazlar listelenmiş. Belki bu doğrultuda istek oluşturulabilir. Ben kimyasallar için VOC ölçümü hariç bir yöntem duymadım. VOC ölçümü aşağıdaki gazları içeriyor mu, onu da bilmiyorum.

1611819620919.png
 

İskender Karpuzcu

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Kas 2013
Mesajlar
90
Tepki puanı
102
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhabalar,
Firma için VOCs yapılması gerekir.Çalışanlardan veya ortamdan aktif karbon tüplerine örnekleme alınır. örnekler gaz kromotografi cihazında test edilir.Ortamda bulunan zararlılar ve miktarları belirlenir.
 

kmtugba87

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Katılım
24 Ağu 2013
Mesajlar
257
Tepki puanı
464
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba,
Plastik sektörü olarak ayrı bir kavram ve ölçüm yöntemi mevzuatta yok. Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği Kimyasallarla çalışılan tüm işyerleri için ölçümü yapılabilen ve sınır değerleri belirtilmiş maddelere ait TWA ve STEL sınır değerleri Ek-1'de verilmiştir.
Öncelikle yapmanız gereken hangi plastik türlerinin kullanıldığı ve bunların ısıl işlem veya farklı bir proseste bozunması sonucu hangi gazların oluştuğunun belirlenmesidir.(Hammadde tedarikçi size bu bilgileri vermek zorunda) CLP formatındaki Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarının ''BÖLÜM 10: Kararlilik ve tepkime'' kısmında bulabilirsiniz. Buna göre bir ölçüm planlayabilirsiniz. veya yukarıda @İskender Karpuzcu tarafından tavsiye edilen metodu kullanabilirsiniz.
 

Mustafa KAYA45

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Kas 2016
Mesajlar
10
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
bende de Polistren köpük yapan işletmem için tüp yöntemi ile Pentan gazı ölçümü istedi İş Müfettişleri. bir plastik enjeksiyon fabrikası için de genel VOC istemişlerdi. ölçümü yaptırabilirsiniz ama ölçüm firmalarında TÜRKAK yetkisine dikkat edin. TÜRKAKta ölçüm yetkisi yoksa benim gibi sıkıntı yaşarsınız .
 

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
213
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Plâstik ile ilgili iş yapılan firmalarda işçilerin maruz kaldığı uçucu kimyasallar yönünden hangi ölçümler istenmelidir?
Ölçüm kalitesi ve doğruluğu kullanılacak cihaz kalibrasyonuna bağlıdır. Ölçüm yapacak firmaya kullanacakları cihazları "Toluen" uygun olarak kalibre etmelerini söyleyin işletmeniz için yeterli olacaktır. Aşağıda bu şekilde yapılan maruziyet ölçümü örnek sonucunu görebilirsiniz (yakalanan kimyasal konsantrasyonları için örnek teşkil etmesi amacıyla...)

1612155909408.png

Ayrıca ölçümleri Ortam ve Maruziyet şeklinde yaptırmanız gerekiyor, hatırlatayım ! İşletmeniz maliyet anlamında sadece birisi için bütçe ayırıyor ve sizi zorluyorsa Maruziyeti tercih ediniz...

Maruziyet ölçümleri için kişi belirlenmesinde öncelik sıralaması (hangisi varsa...) aşağıdaki gibi olmasına (yine maalesef ki maliyet kısmak için zorunlu kalırsanız...) dikkat edin;
1) Kimyasal maddeyi işleyen, karıştıran, açık şekilde kullanan (Örnek: direkt ürün üzerine süren veya püskürten boyacılar vb) , ön işlemden geçirenler veya tozuma ola bir maddeyse tozuna maruz kalanlar
2) Kimyasalların kap aktarma, doldur-boşalt işleriyle çalışanlar
3) Kapalı sistemlerde kimyasalları kullananlar (makine işçilikleri olarak direkt enjeksiyon noktasına-lokal havalandırma sistemine en yakın çalışanlar vb) (havalandırma sistemlerinin yeterliliği...)
4) Kimyasal Depolama personeli,
5) Taşıma işleriyle uğraşanlar...

1-2-3 numaralı işler olmazsa olmaz !!! Meslek hastalığı riskleri oldukça yüksektir.

4 numaralı işler hukuki süreç olmazsa sorulmayabilir-aranmayabilir. Depo alanı içerisinde sürekli bulunmaları, dinlenme-istirahat etmeleri vs yasak olduğu için (Dikkat !!!) Meslek Hastalığına yakalanma riskleri genel itibariyle çok düşüktür !

5 numaralı işler olması gereken fakat kimyasala maruz kalma ihtimalleri ve dolayısıyla mesleki hastalık riski (dökülme-sızıntı olmazsa..) çok düşük olduğu için genelde pas geçilenlerdir.

İyi çalışmalar.
 

ugur algan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Eki 2020
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar ben de plastik boru üretim fabrikasında çalışıyorum, yeni başladım işe. elinde plastik fabrikası için risk analizi olan var mı? Kendimi geliştirmek için istiyorum. Kopyala yapıştır yapmak için değil. Şimdiden teşekkürler
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.