Plâstik ile ilgili iş yapılan firmalarda işçilerin maruz kaldığı uçucu kimyasallar yönünden hangi ölçümler istenmelidir?
Ölçüm kalitesi ve doğruluğu kullanılacak cihaz kalibrasyonuna bağlıdır. Ölçüm yapacak firmaya kullanacakları cihazları
"Toluen" uygun olarak kalibre etmelerini söyleyin işletmeniz için yeterli olacaktır. Aşağıda bu şekilde yapılan maruziyet ölçümü örnek sonucunu görebilirsiniz (yakalanan kimyasal konsantrasyonları için örnek teşkil etmesi amacıyla...)
Ayrıca ölçümleri Ortam ve Maruziyet şeklinde yaptırmanız gerekiyor, hatırlatayım ! İşletmeniz maliyet anlamında sadece birisi için bütçe ayırıyor ve sizi zorluyorsa Maruziyeti tercih ediniz...
Maruziyet ölçümleri için kişi belirlenmesinde öncelik sıralaması (hangisi varsa...) aşağıdaki gibi olmasına (yine maalesef ki maliyet kısmak için zorunlu kalırsanız...) dikkat edin;
1) Kimyasal maddeyi işleyen, karıştıran, açık şekilde kullanan (Örnek: direkt ürün üzerine süren veya püskürten boyacılar vb) , ön işlemden geçirenler veya tozuma ola bir maddeyse tozuna maruz kalanlar
2) Kimyasalların kap aktarma, doldur-boşalt işleriyle çalışanlar
3) Kapalı sistemlerde kimyasalları kullananlar (makine işçilikleri olarak direkt enjeksiyon noktasına-lokal havalandırma sistemine en yakın çalışanlar vb) (havalandırma sistemlerinin yeterliliği...)
4) Kimyasal Depolama personeli,
5) Taşıma işleriyle uğraşanlar...
1-2-3 numaralı işler olmazsa olmaz !!! Meslek hastalığı riskleri oldukça yüksektir.
4 numaralı işler hukuki süreç olmazsa sorulmayabilir-aranmayabilir. Depo alanı içerisinde sürekli bulunmaları, dinlenme-istirahat etmeleri vs yasak olduğu için (Dikkat !!!) Meslek Hastalığına yakalanma riskleri genel itibariyle çok düşüktür !
5 numaralı işler olması gereken fakat kimyasala maruz kalma ihtimalleri ve dolayısıyla mesleki hastalık riski (dökülme-sızıntı olmazsa..) çok düşük olduğu için genelde pas geçilenlerdir.
İyi çalışmalar.