Ben de şöyle bir şey sormak istiyorum: servis aracında olması gereken zorunlu belge ve bilgiler nelerdir?
Lütfen, yukarıdaki mesajda belirtilen "Karayolları Taşıma Kanunu"nu bir inceleyin. Hepsi mevcut. Şimdi ezberden buraya yazarsam atladıklarım olabilir, lütfen ihtiyarlığıma verin
Bir de ek olarak şunu sorayım, araçla ilgili ama konu dışı: şirket araçlarımız için sürekli araç istek formu düzenliyoruz. Bunun bir zorunluluğu var mı? Kağıt israfı oluyor. Excele döküp halledebilir miyiz?
Bence konu dışı değil, şirket araçları çoğu zaman göz ardı edilebilen bir konu.
1) Her türlü araç, trafiğe çıksa da çıkmasa da bir tehlike kaynağıdır. Trafiğe çıktığında ise onu kullanan kişi de yeni bir tehlike kaynağı haline gelir ve her iki tehlike kaynağı bir arada iken, ortaya çıkabilecek risklerin neler olabileceğini sizlere bırakıyorum.
2) İster şirket demirbaşına kayıtlı olsun, isterse finansal kiralama (rent a car) araç olsun, o aracın ait olduğu şirketin ve dolayısı ile işveren ve işveren vekillerinin, Borçlar Kanununa göre "ÖZEN BORCU" kapsamında bu araçların her türlü hareketinden sorumlu olduğunu söyleyebiliriz.
3) Hukukta şöyle diyorlar "yasal olarak ispat edilebilen her şey, kanun koyucunun ve kanunların koruması altındadır". Dolayısı ile her ne kadar israf olarak görünüyor ise de, araç istek veya araç görevlendirme formu yukarıda belirttiğim iki tehlike kaynağı ve ilave olarak diğer tehlike kaynaklarından olan "karayolu" ve "diğer araçlar" da dikkate alındığında, meydana gelebilecek herhangi bir kaza, hasar, yaralanma, vefat vb. durumlarda işveren ve işveren vekillerinin özen borcu kapsamında, İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ'nü ortaya koymaktadır.
4) Sonuç, şirket aracının şirket sorumlusu tarafından karayoluna çıkmasına izin verildiğini yazılı ve imzalı şekilde ister ayrı bir form, ister excel tablosu vb. kullanılarak taraflarca "beyan tesisi ile zimmet" yapılmasında ,şahsi düşünceme göre, hiç bir sorun yok. Önemli olan o aracın hangi tarih, hangi saat, hangi kullanıcı, kullanıcı imzası, izin veren imzası ayrılış noktası - varış noktası, güzergah vb. gibi bilgilerin olası herhangi bir durumda yasal yükleri azaltıcı belgeler halinde resmi makamlara ibrazını sağlamasıdır.
5) İlave bilgiler :
5.1) Şirket araçlarında araç takip sisteminin kurulması.
5.2) Araç istek formlarında mutlaka Araç Gidiş-Geliş GÜZERGAHININ belirtilmesi.
5.3) Şirket araçlarını kullanacak kişilerin, şirket ilgili sorumlusu tarafından imzalanmış "Emniyetli Araç Kullanma Talimatı" ile birlikte yetkilendirilmesi ve hatta -abartılı olabilir belki

- araç kullanma yetki kartı verilmesi.
5.4) Emniyetli Araç Kullanma Talimatı'nın yine ilgili sorumlu tarafından imzalanmış bir nüshasının ise araç içinde bulundurulması
gibi hususlar da dikkate alınmalıdır.