Otellerde Risk Analizi

TUBA KAYA

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 May 2012
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Emeğini paylaşmışsınız teşekkürler
Merhaba çalışmanız çok güzel ve detaylı,paylaşımınız için de çok teşekkürler.
Ancak otelinizde yapılan yada yapılabilecek inşaat gerektirebilecek tadilatlarda çalışanlar için ayrı risk analizi maddeleri de gerekiyor(Bu konuda inşaat sektöründeki arkadaşlarımız da paylaşımlarda bulunurlarsa seviniriz) sanırım.Birde havuz tesiat odaları için risk analizi yapılısa daha kapsamlı olur bir de çalışanların koruyucu ekipman gerekliliğini ekleyebiliriz.Çoğu teknik çalışan elektrik arızasına gidiyor ancak otelin birçok noktasında su ile zemin vasıtası ile temasta olma riskleri de mevcut olabilir altı kauçuk ayakkabılar marangozhane ya da demircisi varsa önü metal destekli ayakkabılar yine marangozhane için ve boyahane için ya da boya yapılırken özellikle epoksi boya gibi ağır boyalarda maske kullanımı ısınmada kömür kullananlar için kazancı için ayrı maske ve kazancı ehliyeti ayrıca kazanların basınç raporları(makine mühendisleri odasına kayıtlı mühendis tarafından), otelin yıllık topraklama ölçümü(elektrik mühendisleri odasına kayıtlı mühendis tarafından),paratöner kontrolü de gerekiyor.Farkında olmadan raporunuz içinde mevcut olup benim tekrara düştüğüm nokta umarım olmamıştır. Herkese tüm çalışanlara kazasız belasız bir çalışma hayatı diliyorum.Arkadaşlar bir de hukuki olarak çalıştığınız şirketlerde (Allah Korusun oluşabilecek herhangi bir iş kazasında şirketin ya da patronun ilgili sorumluluğu size rücu etme durumu sözkonusu olabilir bundan kendinizi yasal olarak koruyabilmek anlamında aldığınız bir önlem var mı bu konu hakkında bilgisi olan var mı?
 

satukeskun

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Tem 2012
Mesajlar
11
Tepki puanı
40
Paylaşımın için teşekkürler.Risk değerlendirmen ile ilgili tespitlerim;
1. Bütün bölümleri karışık olarak değerlendirmeye almışsın, buda biraz karmaşaya yol açıyor. Risk değerlendirmesini yaparken departmanları ayırmalısın,
- Mutfak
-Çamaşırhane
-Kat hizmetleri
-Resepsiyon
-Ofis
-Restaurantlar
-Havuz dairesi
-Kazan dairesi........gibi
2. Deparmanlara ayırdığında, ortamdaki tehlike ve risk yaratabilecek bütün herşeyi değerlendirmeye almalısın. Örn.; mutfaktaki hamur yoğurma makinesinden, tabak taşıma ünitesine kadar.
Yaptığın tespitler doğru, fakat yeterli olmadığını düşünüyorum.
3. Tehlike kaynağı, tehlike ve riski ayrı ayrı belirtmelisin. Tehlike ve risk aynı şeyler değil.

Oteller için yapılmış olmasa da güzel bir risk değerlendirmesi örneğini paylaşacağım. Yararlı olabileceğini düşünüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Risk Analizi ÖRNEK(K.E katkılariyla).doc
    777 KB · Görüntüleme: 4,505

genc_cevreci

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 Haz 2012
Mesajlar
25
Tepki puanı
64
Meslek
Uzman (C)
teşekkür
Paylaşımın için teşekkürler.Risk değerlendirmen ile ilgili tespitlerim;
1. Bütün bölümleri karışık olarak değerlendirmeye almışsın, buda biraz karmaşaya yol açıyor. Risk değerlendirmesini yaparken departmanları ayırmalısın,
- Mutfak
-Çamaşırhane
-Kat hizmetleri
-Resepsiyon
-Ofis
-Restaurantlar
-Havuz dairesi
-Kazan dairesi........gibi
2. Deparmanlara ayırdığında, ortamdaki tehlike ve risk yaratabilecek bütün herşeyi değerlendirmeye almalısın. Örn.; mutfaktaki hamur yoğurma makinesinden, tabak taşıma ünitesine kadar.
Yaptığın tespitler doğru, fakat yeterli olmadığını düşünüyorum.
3. Tehlike kaynağı, tehlike ve riski ayrı ayrı belirtmelisin. Tehlike ve risk aynı şeyler değil.

Oteller için yapılmış olmasa da güzel bir risk değerlendirmesi örneğini paylaşacağım. Yararlı olabileceğini düşünüyorum.
teşekkür ederim anladım demek istediğinizi
 

salih erdoğan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Eki 2012
Mesajlar
6
Tepki puanı
3
Meslek
Uzman (C)
Paylaşımın için teşekkürler.Risk değerlendirmen ile ilgili tespitlerim;
1. Bütün bölümleri karışık olarak değerlendirmeye almışsın, buda biraz karmaşaya yol açıyor. Risk değerlendirmesini yaparken departmanları ayırmalısın,
- Mutfak
-Çamaşırhane
-Kat hizmetleri
-Resepsiyon
-Ofis
-Restaurantlar
-Havuz dairesi
-Kazan dairesi........gibi
2. Deparmanlara ayırdığında, ortamdaki tehlike ve risk yaratabilecek bütün herşeyi değerlendirmeye almalısın. Örn.; mutfaktaki hamur yoğurma makinesinden, tabak taşıma ünitesine kadar.
Yaptığın tespitler doğru, fakat yeterli olmadığını düşünüyorum.
3. Tehlike kaynağı, tehlike ve riski ayrı ayrı belirtmelisin. Tehlike ve risk aynı şeyler değil.

Oteller için yapılmış olmasa da güzel bir risk değerlendirmesi örneğini paylaşacağım. Yararlı olabileceğini düşünüyorum.
neredeyse bir tez niteliğinde olmuş risk analize başarılı buldum devamını dilerim
 

serdar paşa

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Ara 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
ya arkadaşım iyi çok iyi güzel olmuş eline sağlıkta o önlemlerden sonra şiddet nasıl düşüyo onu anlamadım olasılık düşer ama şiddet nasıl düşüyor bunu açıklıyabilirmisin ben uzmanların olasılık üzerinde minumuma düşüren tedbirler önerenler diye biliyordum ama şiddetidemi düşürüyoruz
 

H. Berkay Yalçın

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
18 Nis 2012
Mesajlar
273
Tepki puanı
796
Meslek
İş Veren
Merhabalar Sn. Genç Çevreci,
Öncelikle emeğinize sağlık. Paylaşımınızın sebebi arkadaşların yorumlarıyla geliştirmek ve farklı fikirleri de görmek olduğunu düşünerek önerilerimi hoş karşılamanızı dilerim.

1- "Mevcut durum" sütununu açmanızı pek önermiyorum. Çünkü sizler bu hanede genel olarak olumsuzlukları, mevcut durumları değil, "Mevcut olmayan kontrol tedbirlerini" yazmışsınız. Risk değerlendirmesi yönetmeliğinde (Madde 9)mevcut kontrol tedbirlerine değinilmiştir. Size önerim bunu bir sütunda koymak yerine Kontrol Listesi (checklist) hazırlayıp, firmanızın risk değerlendirmesi raporunun ekine koymanızdır.
MADDE 9 – (1) Tespit edilmiş olan tehlikelerin her biri ayrı ayrı dikkate alınarak bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin hangi sıklıkta oluşabileceği ile bu risklerden kimlerin, nelerin, ne şekilde ve hangi şiddette zarar görebileceği belirlenir. Bu belirleme yapılırken mevcut kontrol tedbirlerinin etkisi de göz önünde bulundurulur.

2- Yapmış olduğunuz tehlike tanımlarının hemen hemen tamamı hatalıdır, (Elektrik Çarpması Sonucu Yaralanma, Yangın, Ölüm, İş gücü kaybı, Maddi hasar. Bu tehlike değil risktir. Tehlike ve risk'lerin tanımları ayrı ayrı yapılmalıdır.)

3- Serdar Bey'in belirttiği gibi şiddet sizlerin (genel olarak) aldığı tedbirle değişemez. Şiddet ancak risk önlem hiyerarşisinde ilk iki basamaktaki tehlikeyi bertaraf etme veya ikame etme gibi yöntemlerle belki değişebilir.Sizlerin incelediğim mevcut önlemlerinizin çoğunda şiddet değil olasılık azalabilir (Misal, bir göz duşu ile şiddet düşemez). Bunlarda revizeye gitmeniz gerekir.

4- Otelde tadilat, elektrik, havuz gibi spesifik bölümlere ayrılmış personeller mevcut ise bunlarla ilgili risk değerlendirmesi yapabilirsiniz. Ancak bu hizmetler dışarıdan alınıyorsa bunlarla ilgili risk değerlendirmenizi gözden geçirmeniz gerekir. Dışarıdan alınacak hizmetlerle ilgili taşeronlarla iş sözleşmelerinde alınacak önlemler risk değerlendirmesinde sözleşmelere değinin. Taşeron firmalardan risk değerlendirmesi yapmalarını ve sizlerin belirli hatlarla belirttiğiniz iş güvenliği kurallarına uyulmasını talep edin, onlar için ayrı risk değerlendirmesini önce siz yapmayın. Taşeron yapsın, siz görün, değerlendirin. Bu belki gerçekçi gelmeyebilir ancak doğrusu budur. Prosedürde Türkiye'de tüm iş yerlerinin risk değerlendirmesi yapması zorunda olduğunu da hatırlatın. Sizin kendi personellerinizin de taşeron firmanın işlerinde yer almamasını da risk değerlendirmesinde belirtebilirsiniz.

5-Raporla beraber R.D. Prosedürünü de hazırlamanızı öneririm. (Sanırım ki var, çünkü yöntemi, Sonuçla ilgili skalaları bunda belirtmişinizdir diye düşünüyorum.)

6- Etkilenecek kişi sayısı şeklinde yazmışsınız. "Etkilenecek kişiler şeklinde" düzeltebilirsiniz.

7- Risk değerlendirmesi yönetmeliğine göre risk değerlendirmesinde eksikleriniz bulunmaktadır. İlgili yönetmeliğin 11. maddesini kontrol edip, eksik haneleri (İmzalar, Yöntem adı, Tarihler, Tehlike, Risk tanımları, risk önem sırası gibi) Bunların eksikliği sebebiyle risk değerlendirmesi yeniden revize edilmelidir.

8-Yangın tüpleri konusunda hatalı bir seçim olduğunu düşünüyorum köpüklü tüplerin, bunu hiç rd'ye koymamanızı öneririm. Elektrik yangınlarına da müdahale için KKT Tipi yangın tüplerini tercih etmeniz yerindedir. Yangın söndürme cihazlarının TS 862- EN 3 kalite belgeli olmasını,Periyodik kontrolü ve bakımı TS ISO 11602-2 standardına göre yapıldığının belgelenmesini firmalardan talep edilmesi gerektiğini de ekleyebilirsiniz.

9- Elektrikle ilgili önlemleri biraz daha genişletebilirsiniz. Kaçak akım rölelerinin takılması ve çalışır olduğunun yetkin elektrikçi tarafından periyodik belgelenmesi, tüm ekipmanlara en azından aylık renk kodu uygulamasına geçilmesi, panoların önüne kkt sağlanması gibi.

Şimdilik bunlara değinebildim. Değerlendirebilirsiniz.
Selamlar.
 

Mustafa ULUSOY

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
441
Tepki puanı
597
Meslek
Uzman (C)
Berkay Bey'e tamamıyla katılıyorum ve de yaptığı değerlendirmelerin çok faydalı ve yerinde olmasından dolayı da kutluyorum.
Acizane ben de sadece bir şey eklemek isterim, Berkay beyin değerlendirmelerine..Sizin ve de Berkay bey'in hoşgörüsüne sığınarak tabii..
BÖLÜM ismiyle açılan kısımda; BÖLÜM yerine, "Yeri ve Tehlike Kaynağı (Faaliyet)" başlığı olması bana göre çok uygun olurdu. Risk değerlendirmesi iş yerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı ve tehlikeyi oluşturan faaliyet (R.D. Yön. Madde 11-c,ç, Madde 8)'e göre.
İyi çalışmalar dileklerimle
 

Engin Halıcıoğlu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Mar 2013
Mesajlar
67
Tepki puanı
15
Meslek
Uzman (C)
Yüzme havuzlarını kontrol ederken YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ baz alabilir miyiz?
 

Engin Halıcıoğlu

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Mar 2013
Mesajlar
67
Tepki puanı
15
Meslek
Uzman (C)
Bir de otellerde spesifik olarak dikkat etmemiz gereken neler var acaba.
 

Ati39

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Mar 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
İnsanlar neden burda yapılan tartışmaya benzer konuşamalar yapamaz anlamış değilim. Bir arkadaş kendi yaptığı çalışmayı paylaşmış diğerleri kimseyi kırmak istemeden kendi fikirlerini söylemiş. Keşke her durumda böyle tartışmaların içerisinde bulunsak birbirimizden birşeyler öğrensek. Bu güzel paylaşımlardan dolayı hepinize teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim...
 

ramazan ünlü

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2019
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman Adayı (C)
Yakın tarihte 50 kişi üstü çalışanı olan otel risk analizi yapan varsa paylaşabilir mi arkadaşlar.
 

hakan öz

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Kas 2014
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
evet yapan varsa paylaşırsa sevinirim
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.