OSHA 10
OSHA 30
OSHA SCAFFOLDING
NEBOSH INTERNATIONAL GENERAL CERTIFICATE
Yukarıdaki eğitimlerin hepsini aldım. Sadece Nebosh sınavım açıklanmadı. OSHA ları ingilizce aldım. Nebosh u türkçe aldım. Her türlü sorunuzu yanıtlayabilirim.
Bu arada katılacağınız eğitimlerin akreditasyonlarının olduğuna emin olun. Herkes belge verir ama akredite kuruluş
orjinal ve onaylı belge verir.
Örnek OSHA sertifikası ekliyorum(kartvizit büyüklüğünde.) Nebosh belgem yok sınavın açıklanmasını bekliyorum. O yüzden görsel yok.
ONLINE OSHA AKREDİTASYONLARI
https://www.osha.gov/dte/outreach/training_providers.html
https://www.osha.gov/dte/edcenters/current_list.pdf
Hepsi aynı yere çıkıyor.
Construction 10-hour: 89 $
Construction 30-hour: 189$
General Industry 10 hour: 89 $
General Industry 30 hour: 189$
Kampanya yapanlar var mesela. 89$ ve 189$ luk iki eğitimi sadece 165 $ a veren kuruluş var. Hepsinin sayfasına girip bakın. İndirim olabiliyor.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ONLINE veya YÜZYÜZE NEBOSH AKREDİTASYONLARI
https://www.nebosh.org.uk/NeboshWEB/Studying/Find_a_CourseProvider/
akreditasyonlar değişebiliyor. 1 ay sonra mesela iptal edilen olabiliyor. Anlık kontrol sonrası eğitimi satın alın.
Genel olarak OSHA lar hem çok zevkli hemde kolay. Ama ingilizceniz yoksa sıkıntı. Eğitimi veren kuruluşa sorun belgeyi TR ye gönderiyor musunuz diye. bazıları göndermiyor. Account oluştururken ABD de bir arkadaşınızın adresini vermek zorunda kalabilirsiniz.
OSHA yoksa ABD ile bağlantılı bir işte çalışamazsınız(Örn: İncirlik hava üssü). TR de ise kurumsal firmalar OSHA, NEBOSH, IEMA, IOSH belgeleri sorar. Varsa bir adım öndesiniz.
IOSH yöneticiler içindir. Almayın gereksiz.
IEMA çevre eğitimidir.
NEBOSH ve OSHA tavsiyemdir. Ama NEBOSH gerçekten ağır. Çünkü tüm sistemi anlatıyor. Biz herşeye denetim derken adamlar Denetim ve teftiş arasındaki farkları soruyorlar.
NEBOSH ise çok ağır bir eğitim. Her babayiğit sınavları geçemiyor. Geçme notu tek sınavda 45 olmasına rağmen.
NEBOSH örnek soru:
POLİTİKANIN 3 ANA BÖLÜMÜ NELERDİR: (8 Puan)
Niyet beyanı(Hedefler): Organizasyonun genel sağlık ve güvenlik beklentilerini, taahhütlerini ve ulaşmak istenilen amacını belirtir. Yönetici ve diğer çalışanların, politikanın uygulanmasında önemli bir parça oldukları açıkça bildirilir. Niyet bildirgesi genel bir yapıya sahip olmalıdır ve aşağıdaki konulara yer verilmelidir.
1. Yasal gereklilikler
2. Güvenli bir işyeri, güvenli ekipmanlar ve iş, bilgi, talimat, eğitim ve denetim sağlanması
3. Risk değerlendirmesi
4. Performans izleme
5. Yeterli kaynakların sağlanması
6. Etkili iletişim ve çalışanlara danışma
Organizasyon (rol ve sorumluluklar): Organizasyon bölümünde amaca ulaşabilmek için görevli olan kişilerin rolleri ve sorumlulukları belirtilir.
1. CEO-GENEL MÜDÜR: Tüm organizasyonu temsil eder.
2. Tüm yöneticiler: Kendi sorumlu olduğu bölümü temsil eder.
3. Tüm çalışanlar: çalışanların kişisel sorumlulukları.
4. Yetkin kişiler: Özel sorumluluklar.
5. İSG uzmanları: Sağlık ve güvenlik konularında danışmanlık ve destek veren çalışanların sorumlulukları.
Bu, çalışanların ast üst ilişkilerini özetler. Tüm organizasyonun her çalışan düzeyinde sağlık ve güvenlik sorumluluklarını tanımlar.
Düzenlemeler: Düzenlemeler bölümünde amaca ulaşabilmek için nasıl bir yönetim sağlanacağı, bireysel sağlık ve güvenlik konuları ve genel düzenlemeler özetlenir. Ayrıca kuruluşun özel riskleri gereği bazı özellikli konular ele alınır. Örnek olarak;
1. Yüksekte çalışma
2. Çalışma izni
3. Gürültü maruziyet kontrolü
4. Toksik maddelere maruziyet kontrolü
5. Ziyaretçi ve yüklenici kontrolü
6. İşte güvenli sistemler
7. Taşıma risklerinin kontrolü
8. Yalnız çalışma