Soru : Makinelerde Risk Değerlendirmesi

Nesrin Küçüktuna

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Nis 2014
Mesajlar
10
Tepki puanı
1
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Makina risk değerlendirmesi nasıl yapılır
 

halil Özen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
94
Tepki puanı
61
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Her makinada kendine özgü riskler vardır.özel riskler gözlem sonucu bulunabilir.
Ayrıca genel riskler de ekelenerek risk değr. tamamlanabilir.
genel riskler : muhafazaları: eksik olması ,çıkartılarak çalışılması
Çalışanlar: eğitimsiz ve yetkisiz olmaları ,gereken kkd verilmemesi veya çalışanca kullanılmaması
Elektrik tesisatı : Kabloların açıkta ve muhafazasız olması
makinaya özel riskler: parça fırlatması ,ışın yayması ,kimyasal kullanılması ve kimyasaldan etkilenme (sıçrama ,buhar vb)
el sıkışması ,sıcak veya soğuk yüzey olması ,kesici yeri olması vs.
selamlar
 

Uzman Özlem

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2012
Mesajlar
113
Tepki puanı
118
Meslek
Uzman (C)
Makinalarda risk değerlendirmesinin tek başına uzman tarafındn yapılmasını doğru bulmuyorum. Gördüğümüz yüzeysel riskler oluyor daha çok, çünkü hiçbirimiz bunun eğitimini almadık. O yüzden bence ekipler dahilinde bu riskleri belirlemeniz daha güzel olur diye düşünüyorum. Y

Yada olan iş kazalarının durumlarından çıkabilirsiniz mesela. Ben o şekilde de yapıyorum, çokta faydalı oluyor. Tabi kazalar olmasa daha güzel ama olanlardan da çıkar sağlamak gerek. Olaydan sonra kazanın yerinde detaylı inceleme de yaparak hem olabilecek kazaların üstüne düşünme imkanım oluyor, hem de önlem alma konusunda makinanın kaynağına inme şansı oluyor. Ama yine de en doğru yöntem; yıllarını bu makinalarla geçirmiş bir ekiple çalışmak bence.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

halil Özen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Tem 2013
Mesajlar
94
Tepki puanı
61
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
haklısınız ben de belirtmedim ama tabiiki risklerin belirlenmesinde bahsettiklerinizi değerlendirmek gerekli
 

dilekaltinok

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Ocak 2012
Mesajlar
212
Tepki puanı
715
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar özellikle yeni alınan makinelerde ve yaptırabilirseniz eski makinelerinizin üreticilerinden, makine risk analizleri istememiz gerekiyor. İlgili üretici tarafından o makine için risk analizinin yapılmış olması gerekiyor. Eski makineler için çoğunlukla uzmanlar cebelleşiyor ama doğrusu teknik adamların söylediklerini dikkate almaktır, bizler direkt operatöre etkilerini, ergonomisini, korumalarını, muhafazalarının yerinde olup olmadığına dikkat edebiliriz ama içeriden kırılacak bir milin operatöre etkisini hesaplayamayabiliriz.
Makine mühendisi olanlarımız haricinde tabi :)

Aşağıda Makine Emniyeti Yönetmeliğinden bir kesit bulacaksınız.

Makinaların tasarımı ve imali ile ilgili temel sağlık ve güvenlik kuralları

Genel ilkeler

1- Makinelerin imalâtçıları veya yetkili temsilcileri makinelere uygulanacak sağlık ve güvenlik kurallarını belirlemek için bir risk değerlendirmesi yapılmasını sağlamalıdır. Makineler daha sonra bu risk değerlendirmesi sonuçlarını göz önünde bulundurarak tasarımlanmalı ve imal edilmelidirler.

Yukarıda atıfta bulunulan risk değerlendirilmesi ve risk azaltılması sürecinin tekrarlamalı olarak yürütülmesiyle imalâtçı veya yetkili temsilcisi aşağıdakileri hususları yerine getirmelidir:

- Makinelerin amaçlanan kullanımını ve dolayısıyla öngörülebilecek her türlü yanlış kullanımını içerecek şekilde, sınırlarının tespit edilmesi,

- Makinelerden kaynaklanabilecek tehlikelerin veya bunlarla ilgili tehlikeli durumların tanımlanması,

- Muhtemel yaralanmaların veya bunların sağlık üzerinde oluşturabilecekleri hasarların ciddiyetini ve bunların meydana gelme olasılıklarını göz önünde tutarak riskleri tahmin edilmesi,

- Bu Yönetmeliğin amacına uygun olarak, risk azaltımının gerekli olup olmadığının belirlenmesiyle ilgili olarak risklerin değerlendirilmesi,

- Bu Ekin 1.1.2 (b) numaralı paragrafında yer alan öncelik sırasına göre, koruyucu tedbirleri uygulamak suretiyle tehlikelerin ortadan kaldırılması veya risklerin azaltılması.

2- Temel sağlık ve güvenlik kuralları ile düzenlenen yükümlülükler, sadece söz konusu makinelerin imalâtçı veya yetkili temsilcisi tarafından öngörülen koşullar altındaki veya öngörülebilen anormal durumlardaki kullanımlarında ortaya çıkabilecek tehlikelere karşılık gelen durumlar için uygulanmalıdır.

Her halükârda, 1.1.2 numaralı paragrafta atıfta bulunulan güvenlik bütünlüğü prensipleri ve 1.7.3 numaralı paragraf ile 1.7.4 numaralı paragrafta belirtilen makinelerin işaretlenmesi ve talimatlar ile ilgili yükümlülükler uygulanır.

3- Bu ekte düzenlenen temel sağlık ve güvenlik kuralları zorunludur; bununla birlikte, teknolojinin bugünkü seviyesi dikkate alınarak, bunların ortaya koyduğu hedefleri karşılamak mümkün olmayabilir. Bu durumda, makineler mümkün olduğunca bu amaçlara ulaşacak şekilde tasarımlanmalı ve imal edilmelidirler.

4- Bu Ek birkaç kısım halinde düzenlenmiştir. Birinci kısmın genel bir kapsamı vardır ve bütün makine türlerine uygulanabilir. Diğer kısımlar ise daha özel tehlikelerin bazı türlerini ele alır.

Bunun yanı sıra, ilgili bütün temel gerekliliklerin karşılamasını güvence altına almak için bu ekin tamamını incelemek gereklidir. Makineler tasarımlanırken, bu Genel İlkelerin Madde 1’ine uygun olarak yerine getirilen risk değerlendirmesinin sonuçlarına bağlı olarak, genel kısmın kuralları ile diğer kısımların bir veya daha fazlasının kuralları dikkate alınmalıdır.
 

Ersin

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Şub 2012
Mesajlar
364
Tepki puanı
356
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
üretici makina risk değerlendirmesini 12100 ve diğer ilgili standartlara (yaklaşma mesafeleri ve diğer konularda 13849 gibi ve diğer standartlar var) göre yapmalıdır
 

servet yortumluk

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
108
Tepki puanı
85
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
arkadaşlar,
makineler mekanik , hidrolik,pnomatik, elektrik , kızgın yağ ve diğer enerji sistemleri ile beslenerek çalıştıkları için,
risk değerlendirmelerinde başlangıç noktamız buraları olmalıdır,
operasyon noktaları,
elektrik motorları,
kayış kasnak ilişkileri,
koruma kapaklarının yeterliliği,
tehlike oluşturacak parçaların renkleri,
makinedeki titreşim düzeyi,
motor soğutma rüzgarlarının yönleri,
makinenin çıkarttığı ısı,
acil stop butonunun konumu ve sayısı,
emniyet switch lerinin varlığı ve aktifliği,
.............................
tüm bunların yanında operatör ve İSG uzmanının yeterliliği çok önem arz eder,
katkıda bulunabildi isem ne mutlu,
kazasız günler dilerim,
 

Nesrin Küçüktuna

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Nis 2014
Mesajlar
10
Tepki puanı
1
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İlginiz için teşekkür ederim. (2006/42/AT) Makina Emniyet Yönetmeliği ve 2006/95/AT Alçak Gerilim Direktifleri doğrultusunda yaptım.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.