Kriyojenik Tankların Periyodik Kontrol Süresi Nedir?

Doğrudan bu çok düşük sıcaklıklı depolama sistemlerinin yasal takvimine odaklanacak olursak; kriyojenik tankların (likit oksijen, azot, argon, karbondioksit veya LNG tankları) periyodik kontrolleri, standart olarak yılda en az 1 (bir) kez yapılmak zorundadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Bu tanklar çift cidarlı, vakumlu ve çok sağlam; bozulması imkansız" diye düşünüyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, kriyojenik tanklar "yüksek riskli basınçlı kap" statüsünde titizlikle inceleniyor.

Kriyojenik tanklar için geçerli olan periyodik kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki uygulama inceliklerini aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Yıllık Periyodik Kontrol (Vize)​

İşin aslına bakarsanız, her yıl yapılan bu kontrol tankın "operasyonel güvenliğini" onaylar. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında kriyojenik tank kazalarının çoğu tankın patlamasından değil, dış borulama sistemindeki buzlanma ve vana donmalarından kaynaklanıyor.

• Süre: 12 ayda bir tekrarlanmalıdır.
  • Kapsam: Emniyet ventillerinin çalışması, basınç regülatörlerinin ayarı, vakum seviyesinin kontrolü ve boru hatlarındaki sızdırmazlık test edilir haliyle.

2. Vakum Performansı ve Yalıtım Kontrolü​

İtiraf etmek gerekirse, kriyojenik tankın kalbi iki cidar arasındaki vakumdur. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Eğer tankın dış yüzeyinde aşırı terleme veya karlanma görüyorsanız, vakum bozulmuştur ve o tank artık bir bomba gibidir" der; bu çok yerinde bir tespittir.

• Vakum Ölçümü: Kontrolü yapan EKİPNET uzmanı, tankın vakum portundan (eğer varsa) vakum değerini kontrol eder.
  • Yalıtım Kaybı: Vakum kaybı, içerdeki sıvının hızla gaza dönüşmesine ve basıncın kontrolsüzce artmasına neden olur, bizzat uyarayım istedim.

3. Emniyet Ventilleri ve Patlama Diskleri (Burst Disk)​

2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, kriyojenik tankların "çift emniyet" sistemine sahip olmasını şart koşar.

• Yedekli Sistem: Bu tanklarda genellikle biri arızalanırsa diğeri devreye girsin diye "Dual Safety Valve" (İkili Emniyet Ventili) bulunur. Uzman, vana kolunun her iki ventili de devreye sokabildiğini doğrulamalıdır.
  • Patlama Diski: Ventillerin yetmediği ani basınç artışlarında yırtılarak basıncı tahliye eden "patlama diski"nin sağlamlığı ve son değişim tarihi rapora işlenir haliyle.

4. İsgkatip ve EKİPNET Onayı İçin Kritik Detaylar​

Müfettişler kriyojenik tank raporunda şu "çevresel" şartları da mutlaka sorgular:

• Zemin ve Montaj: Tankın üzerine oturduğu beton kaidenin çatlak olup olmadığı ve tankın deprem bağlantıları.
  • Topraklama: Statik elektrik kaynaklı parlamaları önlemek için topraklama ölçüm raporu.
  • Uyarı Levhaları: "Kriyojenik Sıvı - Yanma Riski" veya oksijen tankları için "Yağlı Elle Dokunma" gibi hayati uyarıların varlığı, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Kriyojenik tankınız için yılda bir kez EKİPNET kayıtlı uzmana periyodik kontrol yaptırmalı ve özellikle vakum verimliliği ile emniyet aksesuarlarının durumunu sisteme işletmelisiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.