Kompresör Hava Tankı Periyodik Kontrolü Yılda Kaç Kez Yapılır?

ekipmanın yasal takvimine odaklanacak olursak; kompresör hava tanklarının periyodik kontrolü, yönetmelikte aksine bir süre belirtilmediği sürece yılda en az 1 (bir) kez yapılmak zorundadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Kompresör yeni, tank sağlam görünüyor" diyerek bu süreyi geçiştiriyor; oysa 2026 yılındaki güncel İsgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, basınçlı kaplar grubunda yer alan hava tankları "yüksek riskli" kategorisinde ilk sırada inceleniyor.

Kompresör hava tankları için 2026 standartlarındaki kontrol şartlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Kontrol Periyodu ve Risk Faktörü​

İşin aslına bakarsanız, "yılda 1" ibaresi yasal azami (en geç) süredir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında korozyon riski yüksek olan (nemli veya kimyasal ortamdaki) işletmelerde müfettişler bu sürenin risk değerlendirmesiyle 6 aya düşürülmesini bekliyor.
  • Yönetmelik Şartı: Hava tankları, "Basınçlı Kap ve Tesisatlar" grubunda değerlendirildiği için kontrol aralığı standart olarak 12 aydır.
  • İstisna: Eğer tankın üzerinde bir onarım yapıldıysa veya tankın yeri değiştirildiyse, 1 yılın dolması beklenmeden kontrol yenilenmelidir, bizzat uyarayım istedim.

2. Yapılması Gereken Temel Testler​

İtiraf etmek gerekirse, sadece "şöyle bir bakıp rapor yazmak" 2026 standartlarında geçerli değildir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip tankı zorlamadan (hidrostatik test yapmadan) rapor veriyorsa, o raporun hükmü yoktur" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Hidrostatik Test: Tankın işletme basıncının 1,5 katı ile (genellikle su ile) sıkıştırılarak sızdırmazlık ve dayanım testi yapılır.
  • Emniyet Ventili Kontrolü: Tankın patlamasını engelleyen tahliye valfinin doğru basınçta açılıp açılmadığı mutlaka test edilmelidir haliyle.
  • Kalınlık Ölçümü: Ultrasonik cihazlarla tank cidarındaki paslanma ve incelme miktarı ölçülür.

3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı​

2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, hava tanklarını sistemde ayrı bir "basınçlı kap" kartı olarak tutar.
  • Dijital Etiket: Kontrolü yapan uzman, hidrostatik test sonucunu ve emniyet ventili ayar basıncını sisteme işler.
  • Kırmızı Alarm: Kontrol tarihinin üzerinden 365 gün geçtiği an, sistem o kompresörü "Kullanımı Tehlikeli" statüsüne çeker ve bu durum Bakanlık ekranında anında görünür, bizzat uyarayım istedim.

EkipmanStandart SüreKritik TestYetkili Uzman
Hava TankıYılda 1 KezHidrostatik (1,5 kat)Makine Mühendisi / Teknikeri
Emniyet VentiliYılda 1 KezFonksiyon/Ayar TestiEKİPNET Kayıtlı Uzman

Özetle: Kompresör hava tankınız için her yıl en az bir kez EKİPNET kayıtlı bir makine uzmanına hidrostatik test yaptırmanız ve raporu sisteme işletmeniz yasal bir zorunluluktur.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.