Kkd Kullanmamak İş Kıyafeti Zorunluluğu

mucahit57.

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Mar 2022
Mesajlar
61
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İŞYERİNDE ÇALIŞANLARIN KKD KULLANMAMASINDA NELER YAPILABİLİR. (ÜCRET KESİNTİSİ,CEZA SİSTEMİ VS.) KKD TESLİM ETTİK KKD EĞİTİMİ VERDİK KKD KULLANACAĞINA DAİR BELGE İMZALATTIK.
ÇALIŞAN PERSONELE İŞ KIYAFETİ VERMEK ZORUNDA MIDIR
BİLGİLERİNİZE İHTİYACIM VAR ARKADAŞLAR
 

Ali Osman Ulusoy

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Tem 2019
Mesajlar
3
Tepki puanı
5
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,

Çalışana kişisel koruyucu donanımların verildiği, eğitim yapıldığı ve kişisel koruyucu donanım kullanacağına dair belgeleriniz tam ise;
Çalışanın kişisel koruyucu donanımları kullanmadığına dair tutanak düzenleyerek ve bu tutanakları imza ve kayıt altına alıp çalışana bildirimini yaparsanız ve çalışan hala kişisel koruyucu donanımları kullanmamaya devam ediyorsa 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-ı maddesine göre (İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması) işveren haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir.
 

eren savut

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2019
Mesajlar
13
Tepki puanı
4
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İŞYERİNDE ÇALIŞANLARIN KKD KULLANMAMASINDA NELER YAPILABİLİR. (ÜCRET KESİNTİSİ,CEZA SİSTEMİ VS.) KKD TESLİM ETTİK KKD EĞİTİMİ VERDİK KKD KULLANACAĞINA DAİR BELGE İMZALATTIK.
ÇALIŞAN PERSONELE İŞ KIYAFETİ VERMEK ZORUNDA MIDIR
BİLGİLERİNİZE İHTİYACIM VAR ARKADAŞLAR
İyi günler,
hangi sektörden bahsediyoruz? Çünkü yapılan işin nevisine göre iş kıyafeti vermek gerekebilir. KKD teslim aldığına dair belge imzalattınız mı?( Her madde karşısına gözlük, baret, ayakkabı, vs karşısına çalışana madde karşısına paraf atılarak). imza ettirdiğiniz belgelerde ne yazdığı da önemlidir. Eğer çalışan mükerrer olarak KKD kullanmamakda ise yaptırım uygulayabilmek için tutanak tutulması gerekir. Ayrıca sizin yani iş güvenliği uzmanının asli görevi kişilerin KKD kullanıp kullanmamasının takibinden ziyade bu işleyişin yapılıp yapılmadığıdır. Saha gözetiminde eğer bu uygunsuz durumları görmeniz halinde saha gözetim raporuna bunu yazıp, işveren ve birim amirlerine yazılı ve sözlü bildirilmelidir. Yaptırım uygulaması İK birim amiri veya işverence yapılmalıdır. Bu gibi durumlarda yani KKD kullanmama durumunda çalışana yaptırım uygulanacağı imza edilen KKD kullanacağına dair belgede yazmalıdır. Elbette ki sahada uygunsuz davranan çalışanlar uyarılmalıdır. Konunun önemi ve doğuracağı sonuçlar anlatılmalıdır. Çalışanlar ekseriyetle size bu işi yıllardır yaptığını, KKD kullanımının yaptıkları işleri kısıtladıkları gibi saçma gerekçeler sunabileceklerdir. Siz yine de bunun yanlış olduğunu kendilerine bildirin. Sorunu birim sorumluları ile çözmeniz daha kolay ve sağlıklı olacaktır. Birim amir ve sorumlularına kaza durumlarında KKD kullanılmaması durumunda ve takibinin yapılmaması durumundqa yaşayabilecekleri maddi, manevi ve yasal problemleri hatırlatın. Kaçınılmaz olarak takip etmek zorunda kalacaklardır. İmza ettirdiğiniz belgelerin içeriğini de paylaşır ve sektörünüzü de belirtirseniz, ben ve isgforum paydaşı meslekdaşlarım daha iyi yardımcı olacaktır.

NOT: paylaşımın tamamını BÜYÜK HARFLERLE yapmamanızı öneririm. Hem bu sitede, hem de mail ve benzeri ortamlarda uygun görülmeyeceği gibi yanlış anlaşılabilir.

saygılarımla, iyi çalışmalar.
 

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
214
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
İŞYERİNDE ÇALIŞANLARIN KKD KULLANMAMASINDA NELER YAPILABİLİR. (ÜCRET KESİNTİSİ,CEZA SİSTEMİ VS.) KKD TESLİM ETTİK KKD EĞİTİMİ VERDİK KKD KULLANACAĞINA DAİR BELGE İMZALATTIK.
ÇALIŞAN PERSONELE İŞ KIYAFETİ VERMEK ZORUNDA MIDIR
BİLGİLERİNİZE İHTİYACIM VAR ARKADAŞLAR
Merhabalar,

Sorunuza maddeler halinde cevap vermeye çalışayım, en alt kısımda da ilgili mevzuat bilgilerini görebilirsiniz.

1) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN BELİRLENMESİ : İşveren , toplu koruma tedbirlerine öncelik vermekle yükümlüdür. Kişisel Koruyucu Donanımlar ile ilgili ise proses, kullanılan ekipman veya madde vs dikkate alınarak risk tespit edilen durumlarla ilgili Kişisel Koruma tedbirleri uygulanır. Kişisel Koruyucuların seçiminde çalışanı mevcut riske karşı tam koruma sağlaması, kullanımının uygun olması, gerekiyor ise sökülüp takılabilir parçalarının karmaşık olmaması vs hususlara dikkat edilir. Çalışanların iş görürken bulundukları ortamda veya yaptıkları işle ilgili ; Toz, Kimyasal, Gaz, Biyolojik Etkenler, Atıklar vs gibi unsurlar bulunuyor ise bu durum risk analizi yapılırken dikkate alınarak tespit edilir. Bu durumlarda Vücut Koruması amacıyla uygun iş kıyafetinin çalışana verilmesi zorunludur.

2) KİŞİSEL KORUYUCULARIN ÇALIŞANLARA TESLİM EDİLMESİ: Kişisel Koruyucu Donanımlar çalışanlara mutlak suretle risk, kullanım amacı ve koruma hedefi, kullanım ve bakım talimatları belirtilerek teslim edilir. Teslim edilen Kişisel Koruyucu Donanımlar teknik detay ve standartları belirtilmek suretiyle çalışana zimmet taahhütü yapılarak doküman karşılığı verilir ve bu doküman şahsi/özlük dosyalarında muhafaza edilir.

3) KİŞİSEL KORUYUCULARIN KULLANIMININ DENETLENMESİ VE ÇALIŞAN YÜKÜMLÜLÜĞÜ: Kişisel Koruyucuların seçimi, risk değerlendirmesi, çalışana teslim edilmesi ve kullanımının denetlenmesi İşverenin Yükümlülüğüdür. Çalışanın bu hususta yükümlülükleri olması, işverenin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bu doğrultuda İşveren veya görevlendirdiği (adına sevk idareden sorumlu olan saha yöneticileri yani işveren vekilleri) kişiler mutlak suretle kişisel koruyucuların teslim edilmesi yanı sıra çalışanın sahada gözetimini yaparak kullanımının sağlanması, kullanımında ortaya çıkan uygunsuzluk, ek riskler veya yetersizlikleri tespit etmek ve gidermek ile yükümlüdür. Çalışanlar ise kendilerine talimatlar ile kullanımı yönünde tebliğ edilen Kişisel Koruyucu Donanımları kullanmak, kendilerine tarif edildiği üzere bakımını yapmak, kullanılamaz hale geldiğinde değiştirmek için geri bildirimde bulunmak ile yükümlüdür.

4) ÇALIŞANLARA PARA CEZASI UYGULANMASI: Çalışanlara toplu sözleşme veya iş sözleşmeleri ile sebepleri belirtilmediği sürece hiç bir koşulda para cezası yaptırım olarak uygulanamaz. Disiplin uygulaması başlığıyla çalışanlara para cezası yaptırımı uygulanacak ise bunun mutlaka iş sözleşmesine ek yapılarak; Konu Başlığı, Değerlendirme Usulleri ve Kurulları, Kusur olarak kabul edilebilir hallerin tanımı , uygulanacak ceza miktarı ve cezanın nasıl değerlendirileceği belirtilmelidir. Ek yapılan cezai kısım mutlaka çalışana tebliğ edilmeli, rızası olmayan çalışana uygulanmamalıdır. Verilecek para cezası belirlenirken İşçinin iki günlük kazancından fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bu usul uygulanması durumunda kesinti yapılan paralar ÇSGB 'na uygulama hakkında bildirimde bulunularak size gösterecekleri bir bankada açılacak hesaba yatırılması zorunludur. Kesinti yapılan tutarlar işyeri tarafından bilgi verilmeden harcanamaz ! Çalışanların eğitim veya sosyal hizmetlerinde kullanılması üzere Bakanlık ve İşçi temsilcilerinin bulunduğu kurullar tarafından değerlendirilerek harcanabilir.

5) KKD KULLANIMINA UYMAYAN ÇALIŞANLARA UYGULANABİLECEK YAPTIRIM: Öncelikle çalışanın kendisine tebliğ edilen KKD kullanımına yönelik uygulamaya karşı çıktığının "Tutanak düzenlenerek" kayıt altına alınması gerekir. Tutanak düzenlenirken; İlgili prosedüre atıf yapılmalı, çalışana teslimi yapılan zimmet formu tarihi ve kayıt numarası ile belirtilmeli, çalışan temsilcisinin bilgi ve imzasının alınmasına dikkat edilmelidir. Düzenlenen tutanak doğrultusunda yine uygulama usulü Disiplin Yönetmeliğiyle belirlenmiş ve çalışana önceden tebliğ edilmiş olması şartıyla Disiplin Kuruluna sevk edilebilir kınama, uyarı vb cezalar uygulanabilir. Çalışanın birden fazla bu davranışta bulunması durumunda 4857 sayılı İş Kanunu 25.Madde/h bendi uygulanarak iş akdinin sonlandırılması yapılabilir.

Sağlıklı Günler.

İLGİLİ MEVZUAT MADDELERİ :

  • Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.( 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU , Madde 19 / 1)
  • Çalışanlar , Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak ile yükümlüdür. (6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU , Madde 19 / 2)
  • Kişisel koruyucu donanımlar, işveren tarafından ücretsiz verilir, imalatçı tarafından sağlanacak kullanım kılavuzuna uygun olarak bakım, onarım ve periyodik kontrolleri yapılır, ihtiyaç duyulan parçaları değiştirilir, hijyenik şartlarda muhafaza edilir ve kullanıma hazır bulundurulur. (KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK , Madde 6 / e)
  • İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 25/h) , İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 25/ı) durumunda İşveren ek ücret ödemeden derhal haklı fesih hakkını kullanabilir.
  • İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 38)
  • İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 38)
  • Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye'de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her işveren işyerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır. Bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir. (4857 SAYILI İŞ KANUNU , Madde 38)
 

mucahit57.

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Mar 2022
Mesajlar
61
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
herkese çok teşekkür ederim
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.