Kış hazırlığı ve güvenlik konusuna odaklanacak olursak; kalorifer kazanı (sıcak su kazanı) periyodik kontrolü, yönetmelikte aksine bir süre belirtilmediği sürece yılda en az 1 (bir) kez yapılmak zorundadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok site yönetimi veya işletme "Kazan zaten sadece kışın çalışıyor, yazın yatmıyor mu?" diyerek bu süreyi geçiştiriyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, ısıtma sezonu başlamadan bu vizenin alınmış olması şart koşuluyor.
Kalorifer kazanları için 2026 standartlarındaki kontrol şartlarını ve zamanlama ipuçlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Kontrol Sırasında Uygulanan 3 Temel Adım:
Özetle: Kalorifer kazanı kontrolünüzü yılda bir kez, tercihen ısıtma sezonu başlamadan önce EKİPNET kayıtlı bir uzmana yaptırmalı ve raporu sisteme işletmelisiniz.
Kalorifer kazanları için 2026 standartlarındaki kontrol şartlarını ve zamanlama ipuçlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kontrol Zamanlaması İçin "Altın Kural"
İşin aslına bakarsanız, yasal süre 12 aydır ancak en mantıklı zamanlama Eylül-Ekim aylarıdır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında kış ortasında arızalanan kazanların çoğunda "onarım sonrası kontrol" yapılmadığı görülüyor.- Sezon Öncesi: Kazanı ateşlemeden önce EKİPNET uzmanını çağırıp testi yaptırırsanız, olası bir sızıntı veya emniyet ventili arızasını kışın ortasında soğukta kalmadan çözebilirsiniz.
- Onarım Sonrası: Eğer yazın brülör değiştiyse veya kazanın duman boruları temizlenip bazıları kaynakla yenilendiyse, 1 yılın dolması beklenmeden kontrol derhal yenilenmelidir, bizzat uyarayım istedim.
2. Kazan Kontrolünde Yapılması Gereken Testler
İtiraf etmek gerekirse, sadece "kazan yanıyor mu?" diye bakmak bir periyodik kontrol değildir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip kazana hidrostatik test yapmıyorsa o raporun hukuki bir karşılığı yoktur" der; bu çok yerinde bir tespittir.Kontrol Sırasında Uygulanan 3 Temel Adım:
- Hidrostatik Test: Kazan suyla doldurulur ve işletme basıncının 1,5 katı basınç uygulanarak gövdede terleme, sızıntı veya deformasyon olup olmadığına bakılır.
- Emniyet Ekipmanları: Genleşme tankının basıncı, emniyet ventilinin açma değeri ve termostatların fonksiyonelliği test edilir haliyle.
- Baca ve Gaz Analizi: Kazanın yanma verimi ve bacanın çekiş gücü (gaz sızıntısı riski için) incelenir.
3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı
2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, kalorifer kazanlarını "Basınçlı Kap ve Tesisatlar" kategorisinde takip eder.- Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi veya teknikeri, test sonuçlarını sisteme girer ve size QR kodlu raporu dijital olarak teslim eder.
- Denetim Riski: Özellikle apartman ve sitelerde, bir iş kazası veya yangın durumunda sigorta şirketleri ilk olarak İsgkatip sistemindeki bu güncel periyodik kontrol raporunu sorgular, bizzat uyarayım istedim.
4. Kazan Dairesi Genel Şartları
İtiraf etmek gerekirse, sadece kazanın sağlam olması yetmez; bulunduğu ortamın da standartlara uygun olması gerekir.- Havalandırma: Alt ve üst havalandırma menfezlerinin açık ve yeterli olması.
- Aydınlatma: Ex-proof (patlamaya dayanıklı) armatürlerin kullanımı.
- Yangın Tüpü: Kazan dairesi girişinde güncel ve dolu bir yangın söndürme tüpünün bulunması şarttır haliyle.
Özetle: Kalorifer kazanı kontrolünüzü yılda bir kez, tercihen ısıtma sezonu başlamadan önce EKİPNET kayıtlı bir uzmana yaptırmalı ve raporu sisteme işletmelisiniz.