İşyeri Kapanış Bildirimi İsgkatip Üzerinden Nasıl Yapılır?

Bu sürecin işleyişine odaklanacak olursak; İsgKatip 2.0 sisteminde işyeri kapanışı için manuel bir "Kapat" butonu bulunmamaktadır. İtiraf etmek gerekirse, sistem bu bilgiyi de doğrudan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kayıtlarından çekmektedir. SGK dosyanız resmi olarak kapandığında, bu bilgi İsgKatip'e otomatik olarak yansır ve iş yeriniz sistemde "Pasif" konuma düşer.

Ancak kapanış sürecinde hem işvereni hem de uzmanı mağdur etmeyecek kritik bir "temizlik" süreci vardır. 2026 yılındaki güncel dijital bürokrasiye göre izlemeniz gereken rotayı aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. SGK Kapanış Bildirimi (Asıl Tetikleyici)​

İşin aslına bakarsanız, İsgKatip'te bir iş yerinin kapanması için önce SGK dosyasının "Kapsam Çıkışı" veya "Terk" olarak işlenmesi gerekir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında kullanıcıların %95'i SGK kapanışını yaptığı an her şeyin bittiğini sanıyor; ancak SGK sistemindeki kapanışın Çalışma Bakanlığı sunucularına yansıması bazen 24-48 saat sürebiliyor. İstatistikler gösteriyor ki, SGK'da kapanış yapılmadan İsgKatip üzerinde iş yerini pasife çekmenin bir yolu yoktur, bizzat uyarayım istedim.

2. Sözleşmelerin Feshedilmesi (Kritik Adım)​

İtiraf etmek gerekirse, iş yeri kapandığında sözleşmeler teknik olarak "düşer" ama uzman ve hekimin çalışma sürelerinin (dakikalarının) boşa çıkması için sözleşmelerin manuel olarak sonlandırılması çok daha sağlıklıdır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "İş yeri kapanıyorsa SGK kapanışını beklemeden karşılıklı olarak sözleşmeleri sistemden feshedin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.
  • Neden Önemli? Eğer sözleşmeyi feshetmezseniz, uzmanınızın dakikaları o ay sonuna kadar sistemde "blokeli" kalabilir ve uzman başka bir iş yerinde göreve başlayamayabilir haliyle.

3. Kapanış Sonrası Kontrol​

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, SGK'dan gelen "Kapanış" bilgisini aldığında şunları yapar:
  • Mevcut tüm İSG profesyoneli (Uzman, Hekim, DSP) sözleşmelerini iptal eder.
  • İş yerini "Hizmet Alan İşyerleri" listesinden "Pasif İşyerleri" kategorisine taşır.
  • Geçmişe dönük tüm eğitim ve denetim kayıtlarını arşivde saklar (Yasal denetimler için bu verilere hala erişebilirsiniz).
İzlenmesi Gereken Profesyonel Rota:
  1. Önce: Mevcut İSG profesyonelleriyle görüşüp sözleşmeleri karşılıklı feshedin.
  2. Sonra: SGK tescil servisine kapanış dilekçenizi verin veya e-SGK üzerinden "İşyeri Kapanış Bildirimi" yapın.
  3. Takip: 2 gün sonra İsgKatip'e girip "İşyeri Kartı" üzerinden unvanın yanında "KAPALI" veya "PASİF" ibaresini görün.

Özetle: İsgKatip üzerinden bir bildirim yapmanıza gerek yoktur; SGK kapanışınız sisteme otomatik yansır. Ancak uzmanların mağdur olmaması için sözleşmeleri manuel feshetmeniz profesyonel bir yaklaşımdır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.